Tükenmiş Ruhun Bedensel Yorgunluğu!
Bu Hafta Bültende Neler Var?
Tükenmiş Ruhun Bedensel Yorgunluğu!
İki Ülke Borçlarını Ödeyemedi ve Temerrüde Düştü! Sırada 3 Ülke Var…
Hedefleri Belirlemenin 3 Adımı
Psikoloğa Gitmeden Önce Bilinmesi Gereken 11 Madde - Latife-i Rabbaniye
2023'te İnsanlar Nasıl İçerikler Paylaşıyor ve Ne Tüketiyor?
''70 Sene O Çifte Dua Ettim''
İşteki performansınızı artırmak için bu kasları çalıştırın
"Müslümanlar Hz.İsa Gibi Namaz Kılıyor!"
3. Dünya savaşı mı yaklaşıyor?
Bu haftanın AI başlıkları: Ücretsiz Google yapay zeka kursu
Yardımcı Bir CRM Uygulaması!
Haftanın Sosyal Medya İçerikleri
8 Makale
1 Film
Evinizde, şirketinizinde veya bilgisayar başında oturuyorsunuz ve güzel şeyler olsun istiyorsunuz.
Misal diyorsunuz ki,
Bir ilham gelsin, hayat akışım değişsin.
Bir ilham gelsin, daha çok kitap okuyayım.
Bir ilham gelsin, daha çok ibadet edeyim.
Bir ilham gelsin, daha çok çalışayım.
Bir mucize olsun, kötüler iyi olsun iyiler ise bir üst bilince çıkıp tekamül etsin.
Bir mucize olsun, tüm sorunlarım çözülsün.
Bir nur üflensin, bir anda hayvâniyetten çıkıp, cismâniyeti bırakıp, ruhun derece-i hayatına yükselmiş olayım...
vs.
Belki okuyan arkadaşlardan tüm bu tekamülleri yaşayan birileri vardır. Veya bazılarımızın hiç böyle dertleride olmayabilir. Ama kendi adıma mana boyutunda mesafe kat edememiş biri olarak, yıllardır bunlar ve daha fazlası için mücadele etmeye devam ediyorum.
Zira kutsal saydığınız bir mesele için hayatınızın çok büyük bir bölümünü veriyorsanız, haliyle mana ve madde boyutunda bazı hedefleride belirlemek zorundasınız. Sonuçta hakikatin figüranı olmak için bile bazı vasıflar gerekiyor.
Ancak, zamanla rutinleşen ve verimli verimsiz bir döngüye giren insanoğlu bir süre sonra bazı sorunlar ve tıkanmışlıklar yaşamaya başlıyor. Bu noktada kişideki üretken ruhun durmasına ve tıkanıklıklara yazar Laure Le Cunff şu tesbiti koyuyor: ’’Yaratıcı tükenmişlik’’
Laure, bu meseleyi üretkenlik noktasında ele alıyor olsada, bizler bunu psikolojik, iş, aile vs. gibi birçok noktada bütüncül olarak değerlendirebiliriz.
Eğer tıkanmış ruhlarda bu mesele iradi olarak hemen ele alınmaz ve zamana bırakılırsa, şuna emin olun, %90 oranında son nefesimizde bu tıkanmışlıklarla tamamlanmış olacak. (Örn: 70 yaş üstü)
Hem kişisel hayatımda hem danışmanlık süreçlerinde onlarca kez gördüğüm ibretlik bir meseledir bu mevzu. Genellikle ya evinizde koltukta otururken ya arkadaşlarınızla ya işinizde ya telefonda ya da bilgisayarınızın başında oturursunuz ve bir şey olsun ve her şey değişsin ya da ruhunuz bir anda tekamül etsin ve farklı bir bilinçle hayatınızın devam etmesini beklersiniz.
Ya da ülfet içinde olan bir hayatı tercih etmişizdir. Yani duygu ve düşüncede matlaşmayı tercih edip, sıradan görme ve sıradan bir alışkanlığa gömülme prensibiyle hareket etme artık bizler için bir yaşam formu olmuştur. Ki, işte tehlikeli olan da budur.
Hazretinde dediği gibi, ‘bir parça görüp bildikten, az buçuk inanıp irfana erdikten sonra alâkayı yitirip, derinleşmeyi gerektiren meselelere karşı bütün bütün duyarsızlaşıldığı ve hiçbir şeyden ders almama haline düşüldüğü için duyguların ölümü artık gerçekleşmiştir.’
Ve riskli olan bir diğer nokta ise insanın fikir, düşünce ve aksiyon alamaması durumunda, çok basit meselelere takılacağı ve çok önemli meselelerde ise maddi veya itikadi sorunlar yaşayacağı gerçeği.
Oysa ki sorunların bu noktada tesbiti ile bazı çözümler üretilebilir.
Yazar bu konuda ilk planda tükenmişliğin belirtilerini tesbit edin tavsiyesinde bulunuyor:
Ertelediğiniz zaman ne hissediyorsunuz?
Uzun süre ertelediğinizde önemli teslim tarihlerini görmezden geliyorsanız bu tükenmişliğin bir işareti olabilir.
Temel işleri yapmak için mücadele edin.
Yapılacaklar listeniz gittikçe uzuyor, ancak bazı kolay görevleri kontrol edemiyor musunuz? Başınızı kuma gömüp tabağınızdan atmanız gereken dağ gibi büyüyen küçük şeyleri ihmal mi ediyorsunuz? Bu başka bir semptom olabilir.
Sürekli bitkinlik.
Bazen yeterince uyuyamayız ve ertesi gün kendimizi halsiz hissederiz. Bu tamamen iyi. Ancak, yeterli miktarda uykuya rağmen fiziksel yorgunluk uzun bir süre devam ederse, tükenmiş olabilirsiniz.
Açıklanamayan stres.
Yaratıcı çalışma stresli olabilir. Teslim tarihleri, birçok hareketli parçası olan karmaşık projeler, ısrarcı bir müşteri… Bu faktörler strese neden olabilir. Ancak yaratıcı tükenmişlik, kesin nedeni tam olarak belirleyemeseniz de sürekli olarak stresli hissetmenize neden olabilir.
Sağlıksız karşılaştırmalar.
Her zamankinden daha fazla birbirimize bağlıyız. Bazı insanlar diğerlerinden daha üretkendir ve bu üretkenlik genellikle iniş çıkışlıdır. Çıktılarına bakarsanız ve üretkenliklerini sizinkiyle olumsuz bir şekilde karşılaştırmadan edemiyorsanız, bir yaratıcı tükenmişlik belirtisi yaşıyor olabilirsiniz.
Dengesiz sosyal medya ve içerik tüketimi.
Tükendiğimizde, genellikle kendimizi durmadan kaydırırken ve art arda TV şovları izlerken buluruz, ancak kendi işimize artık odaklanamayız. Bu hayra alamet değil.
Sabah korkusu. Zihninizin geleceğe doğru hızla koştuğu ve her şeyin kasvetli göründüğü o kıyamet hissini hiç yaşadınız mı? Hayatımızdaki stresli zamanlar, uyanmaktan korkmamıza neden olabilir. Bu duygu devam ederse, yaratıcı tükenmişliğin bir işareti veya daha ciddi bir şey olabilir.
Zararlı alışkanlıklar.
Sağlıksız yiyecekler yemek veya normalden fazla yemek yemek, egzersiz rutininizi bırakmak… Yaratıcı tükenmişlik yaşıyorsanız, kendinizi daha da kötü hissetmenize neden olacak zarar verici mekanizmalarla başa çıkıyor olabilirsiniz.
Sinirlilik.
Meslektaşlarınıza karşı hüsrana uğramış, eşinize kızgın veya çocuklarınıza karşı sinirli hissediyor olabilirsiniz. Her zamankinden daha huysuz olmak, yaratıcı tükenmişliğin bir belirtisi olabilir.
Kendinden şüphe duymak. Son olarak, geçmişte iyi yaratıcı çalışmalar yapmış olmanıza ve övgüler almış olmanıza rağmen, asla yeterince iyi olamayacağınızı, işinizin anlamsız olduğunu veya gerekli hayal gücüne sahip olmadığınızı da düşünebilirsiniz.
Tek başına, bu işaretlerin çoğu zararsızdır. Ancak, dört veya daha fazla semptomunuz varsa, bazı şeyleri sarsmanın zamanı gelmiş olabilir.’’
İçtimai hayatı dengelerken kişisel akış sürecinde her dem bu farkındalıklar büyük önem arz ediyor. Bir hak dostunun dediği gibi, ‘‘Ağaç, şiddetli rüzgârlara karşı ancak kökleriyle yere muhkem tutunur.”
Bir anlamda sıradanlık, ülfet vs. gibi kısır bir döngü içerisinde sürdürülen hayat, son noktada kalpte negatif bir menfez açacaktır.
İnsandaki her hal farklı bir olay ve düşüncenin, her tekamül veya çöküşte o olay ve düşüncenin neticesinde meydana geldiği için, eğer kök sürekli olarak disiplin, okuma ve tefekkür ile beslenmiyorsa şiddetli bir rüzgar esmeden bile; Sıkışmışlık, tıkanıklık, depresyon, tükenmişlik vs…gibi bohemliğin içine düşme kaçınılmaz oluyor.
Peki, üretkenliği veya sıradan akışı daha verimli hale getirmek için ne yapılabilir? (Üretkenlik meselesini farklı bir bültende detaylı olarak ele alacağım inşallah)
Evet, meselenin maneviyatı üzerinde çokça durulduğu için bu içerikte yazarın işlediği tema üzerinden devam edelim.
Yazar döngüyü kırmak için kısaca şu tavsiyeleri veriyor.;
Destek al.
İşe kısa bir ara ver.
Sevdiklerinizle vakit geçirin, kitap okuyun, spor yapın, inzivaya çekilin tefekkür edin…Ya da hiçbir şey yapmayın.🙂
Kendini anlatmak-yansıtmak için yer aç.
Yıkıcı varoluşsal endişeyi yapıcı öz-yansıtma ile değiştirin. Günlük tutmak, mücadelenizi bir arkadaşınızla tartışmak veya mevcut ortamınızı ve programınızı gözden geçirmek şeklinde olabilir. Kendini deneyen bir bilim insanına dönüştür ve sorunun köklerini ortaya çıkarmaya çalış.
Temel bilgilerle başla.
Yeniden başlamak için yapabileceğiniz yaratıcı çalışmanın en küçük adımını muhakkak atın. Kitap mı okumaya başlayacaksın? Sadece 1 sayfa okuyarak başla. Kitap mı yazmaya çalışıyorsun? Sadece bir paragraf yaz. Yeni bir web sitesi tasarlamaya mı çalışıyorsunuz? Sadece bir bölüm ile başla. Önünüzdeki iş dağlarına bakıp felç olmak yerine ilk kısa adımınızı atın. Ve henüz hazır değilseniz , önceki stratejilere geri dönün.’’
Benzer birçok yöntem geliştirilebilir. Ancak önemli olan nokta, ilk planda hali hazırdaki hayat akışı durumunu tesbit etmek olmalı.
Misal, denildiği üzere ‘ibadetler “taabbudî”dir; yani, onları Allah emrettiği için, O’nun istediği zamanda, O’nun gösterdiği şekilde ve O’nun rızasını kazanmak niyetiyle yaparsak ya da sırf Allah yasakladığı için bazı şeylerden sakınırsak, işte o zaman o amelimiz ibadet hükmüne geçer.’’
Yani bir ibadetin ibadet hükmü alması için orada beyin-tefekkür-aksiyon-zikr bir bütünlük içerisinde olmasını gerektiriyor. Ve bu sıradanlığın ve klasik monoton hayat akışının dışına çıkarak mümkün oluyor.
Aynen öylede, aynilik ve bilinçsiz benzer rutinler hayr gözükürken bazen zamanla şerre de yol açabilme noktasına geliyor.
‘‘Şayet bir insan, iman hakikatlerini zikrederken, mesela ahiret ve likâullah ile ilgili bir mevzudan bahsederken kalbî ve ruhî hayatında bir tesir meydana gelmiyor ve vicdanında bir hareketlenme hâsıl olmuyorsa, o da ülfet hastalığına tutulmuş demektir.’’ gerçeği negatif olarak artık rutinimiz haline geliyor.
Görüldüğü üzere iş, ev, aile, ibadet vs. içtimai hayatın tamamında bir tükenmiş ve ülfet hali kişiyi öyle bir gerçeğe getiriyor ki, hayatın tüm zerrelerinde yeniden bir dirilişe ve harekete ve aksiyon almaya izin vermiyor.
Ancak, çözümlerde yukarıda da gözüktüğü üzere çok zor değil. Sadece küçük adımlar ile dahi insanın hayatında çok şey değiştiğine şahidiz.
Hayat prensiplerimden biridir: ‘‘…Az bile olsa devamlı olanıdır…’’ hadisi.
Günde 3-4 sayfa ile bitmeyecek tefsirler, hadis kitapları, teknoloji kitapları, makaleler vs. kalmıyor. Enazından büyük eserlerin çoğunu yıllar içerisinde bitirebiliyorsunuz.
Hayata sadece anlık veya yıllık olarak değil, (…’hiç ölmeyecekmiş’ gibi.. hadisi) 70- 80 sene gibi bir ömür olarakta bakılmalı. Eğer o zaviyeden de mesele ele alınır ise ona göre dakika, saat, gün, ay, yıl ve yıllar olmak üzere hayatınızın her dakikasını planlamaya başlıyorsunuz.
Zira, haftanın 6 günü ve günde 6-7 saat çalışan bir insanın Elmalılı tefsirinin 10 ciltini okuyup 1 yıl içerisinde bitirmesi gerçekçi olmayacağı için, oturup fazla fazla okuması birşey değiştirmiyor ve bir süre sonra pes ediyor. Bir anlamda kitaplar insanın elinde geviş getiriyor.
Onu yapmak yerine, günde sadece 2-3 sayfa okuduklarında yılda 1 cilt bitiyor. Günde sadece 5 dakika ayırarak 10 yılda 10 cilt tefsir bitebiliyor. Bir arkadaş şu an bu yöntemle Elmalılı tefsirinin 4 ciltini bitirdi. Hiç başlamasaydı 4 ciltten öğrendiği bilgileri asla elde edemeyecekti. Ama şu an elde 4 ciltlik Kuran tefsiri bilgisi var. Ve arkadaşa çok şey kattığına emin olabilirsiniz.
Bu yöntemle sadece bir kitapta değil, aynı anda 5-6 kitap bile takip edebiliyorsunuz. Tabi bunları düzenli olarak kendi alanınızla ilgili okuduğunuz makaleler ve kitaplardan ayrı olarak söylüyorum. Diğer kitaplar konusunda da zaten ayda en az 2-4 arası kitap bitirmek adiyattan bir mesele olmalı bizler için.
Unutmamalı, yapılan bazı bilimsel çalışmalarda ‘bir insan herhangi bir iş, okuma, eğitim, spor vs.. gibi bir konuda kendini disiplinli bir şekilde geliştirmek için günde 15-20 dakika arası o meseleye vakit ayırdığında dünyanın yüzde 80’inden daha iyi hale geliyor.’
Yani tüm bu veriler, ‘az ve devamlı olan’ hakikatini tefsir ediyor.
Son noktada, daha fazla geç olmadan hali hazırdaki durumumuza bir bakıp ve ona göre bir strateji belirlememizde fayda var.
Aksi halde hem bu tarafta sıradanlaşan yüzde 80’in içinde kalmaya devam edebilir, diğer tarafa ise büyük ümitsizliklerle gidebiliriz..Ki, ümitsizlik kafir sıfatı, ümit ise mümin sıfatıdır. Ve bizleri diğer tarafta kurtaracak en önemli niyet tohumlardan biri de ümittir. Onun ölmemesi için bile bu tarafta ciddi bir irade disiplini gerektirir.
İki Ülke Borçlarını Ödeyemedi ve Temerrüde Düştü! Sırada 3 Ülke Var…
Yıllar önce konuştuğumuz Çin ekonomik sömürü stratejisi zalimler için meyvesini vermeye başladı.
Zalim Çin'in borç verme konusundaki gizliliği ve borcu affetmeyi reddetmesi, ulusal ekonomilerin çökmesine neden olmaya başladı. Sri Lanka ve Zambiya, büyük kredilerin faizini ödeyemedikleri için şimdiden temerrüde düştüler. Her iki ülkede de işler azalıyor ve enflasyon yükselerek milyonlarca insanı aşırı yoksulluk içinde bırakıyor.
Pakistan ve Etiyopya'nın ise nakit rezervlerinin tükenmesine yaklaşık iki ayları kaldı. Moğolistan’da ise sadece sekiz ay idare edecek para var.
Eşzamanlı olarak yükselen ABD faizleri, bu ülkelerin ABD'den aldıkları kredilerin faizlerini artırmakta ve borç yükünü daha da artırmaktadır.
Diğer hükümetlerden ve IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan alınan kredilerin aksine, Çin kredileri sır perdesi altında. Borçluların Çin'e ne kadar borcu olduğunu bilmemek, alacaklıların kendi aralarında adil borç affı düzenlemeleri yapmasını zorlaştırıyor.
Çin ayrıca paravan şirketler aracılığıyla borç para veriyor. Bu borçlar, defterlerde hemen ulusal borç olarak görünmüyor, ancak kredi temerrüde düştüğünde, ulusal hükümet onu kurtarmak zorunda kaldığı için özel borcu kamuya açık hale gelir. (Birçok ülke için bu stratejiyi uyguladılar)
Alışılmadık bir başka kredi taktiği de dövüz takası. Çin yıllardır yüksek faiz oranlarında döviz takası sunuyor. Bu krediler ayrıca resmi krediler gibi görünmeden borç yükünü de artırıyor.
Çin bazı ülkelerde "borç tuzağı diplomasisi" yapıyor ve altyapı projelerini finanse ediyor. Krediler çok sayıda Çin bankasından geliyor…
Ne yazık ki Çin’in bu politik tuzağına çok sayıda ülke düşmüş durumda. Ham madde bağımlığının yanında birde faizli krediler ile sistemi kendine çevirmeyi büyük ölçüde başardı. (Bir anlamda çekilen her kredi Çin zulmüne destek.)
Bu saatten halk ve devletlerin uyanması için yine çok geç değil.. ama uyanırlar mı? Cevap ne hazin ki hepimiz biliyoruz.
Hedefleri Belirlemenin 3 Adımı
Yazar Tiago, gerçek hedef için 3 strateji öneriyor. Bu 3 soru ve cevaplar ile bir hedef belirlerken hangi adımlardan geçeceğiniz netleşiyor.
‘‘Adım #1: Sonucu açıklayın.
Hedefinize ulaştığınızda neyin gerçek olmasını istersiniz?
Örnek olarak İspanyolca gibi yeni bir dil öğrenmeyi ele alalım. "İspanyolca öğrendiğinizi" ne zaman anlayacaksınız? Bunu somutlaştırın!
Adım #2: Oraya ulaşmanın 20 farklı yolu üzerine beyin fırtınası yapın.
Bir amaca ulaşmanın birçok farklı yolu vardır; bazıları diğerlerinden daha etkili ve eğlenceli olacaktır. Örneğin, bir dil öğrenme uygulaması kullanabilir, yerel bir İspanyolca dersi alabilir veya bir öğretmenle 1:1 pratik yapabilirsiniz.
Adım #3: Bir yol seçin ve onu bir projeye dönüştürün.
Bu, çoğu insanın özlediği kısımdır. Hedefinize ulaşmak için bir araç olarak bir projeye ihtiyacınız var.
Bir öğretmenle İspanyolca öğrenmeye başlamak istiyorsanız, önce bir öğretmen bulmalısınız. Bu, arkadaşlardan tavsiye istemeyi veya çevrimiçi arama yapmayı içerebilir. Topladığınız tüm bilgileri not alma uygulamanızdaki proje klasörünüze kaydedin.’’
Bu tarz soru sistemi yöntemleri hayatın tüm safhalarında çok işe yarıyor. Denemekte fayda var.
2023'te İnsanlar Nasıl İçerikler Paylaşıyor ve Ne Tüketiyor?
Reuters Enstitüsü, yeni tüketim eğilimlerine ilişkin yıllık incelemesini yayınladı ve bu nedenle, kullanıcılarıyla daha iyi bağlantı kurmak isteyen sosyal medya pazarlamacıları için bazı değerli notlar içeriyor.
100.000 yanıt, 52 ülke ve 160 sayfalık özet temelinde çıkan bazı sonuçlar:
Çoğu kişi , özellikle daha genç kullanıcılarsa ve/veya Asya, Latin Amerika ve Afrika'daysa, yayıncı web sitelerine veya uygulamalarına girmek yerine haberlerini sosyal medyadan almayı tercih ediyor.
ABD'de, kullanıcıların yalnızca yaklaşık %32'si genel olarak haberlere güveniyor.
İnsanlar, büyük ölçüde bölünme korkusu, endişe ve ağların fil benzeri hafızası nedeniyle artık düşüncelerini açık bir şekilde paylaşmıyorlar. Hedef kitlenizi dinlemek veya incelemek için sosyal medyayı kullanıyorsanız dikkat etmelisiniz.
Elon Musk'ın platformu satın almasını çevreleyen çeşitli duygu ve korkular göz önüne alındığında, Twitter gayet iyi durumda ve bu sizi şaşırtabilir. Kanalı kendi markanız için kullanıyorsanız iyi haber.
Özellikle bulguları ülkelere göre filtreleyebildiğiniz için, vaktiniz olduğunda kesinlikle tüm raporu gözden geçirmeye değer.
İşteki performansınızı artırmak için bu kasları çalıştırın
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, düzenli olarak egzersiz yapmanın iş performansını artırabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, İngiltere ve Çin'den 200 çalışanla 10 günlük bir çalışma yürüttü. Giyilebilir akıllı bant cihaz verilerini ve performansla ilgili çalışanlardan ve amirlerden gelen raporları analiz ettiler.
Bulgu 1: İnsanların egzersiz yapma motivasyonları, onların günlük fiziksel aktivitelerini tahmin eder ve bir aktiviteyi ne kadar çok severlerse, onu günlük olarak yapma olasılıkları da o kadar artar.
Bulgu 2: Günlük fiziksel aktivite, şu yollarla daha iyi sağlık sonuçlarına ve ertesi gün iş yerinde iyi bir performansa yol açar:
Beyne yardımcı olan daha kaliteli uyku
Bilgi işlemeyi, dikkati ve konsantrasyonu destekleyen görev odağını geliştirmek
Artan enerji
Bulgu 3: Çalışanların işlerini yapma becerilerine olan güvenleri, egzersizin iş sonuçları üzerindeki olumlu etkilerini artırır.
Uzmanlar, zevk aldığınız bir aktiviteyi seçerek ve bunu her gün biraz yapmanın hiç yapmamaktan daha iyi olduğu düşüncesini benimseyerek günlük egzersiz yapma alışkanlığı geliştirmenizi tavsiye ediyor. Araştırmacılar, yalnızca 20 dakikalık orta yoğunlukta fiziksel aktivitenin belirledikleri faydaları sağlayacağını keşfettiler.
Psikoloğa Gitmeden Önce Bilinmesi Gereken 11 Madde - Latife-i Rabbaniye
Beş zahir (görme, işitme, koklama, dokunma) ve beş batın (kalp, ruh, sır, hafi, ahfa) hakikati anlamamıza ve Allah'ın sıfatlarını keşfetmemize yardımcı olur.
İnsan algısının farklı yeteneklerini anlamak, Allah'ın hakikatini ve sıfatlarını keşfetmemize yardımcı olur.
Latifeleri beslemek bedeni ve ruhu güçlendirir.
Latife, gaflet ve günahlarla kolayca yaralanabilir, manevi ölüme yol açabilir.
Allah'ı hatırlatan arkadaşlara sahip olmak, O'nu hatırlamayı kolaylaştırır.
Ruhumuz ortama göre farklı 'kıyafetler' giyer.
İlahi durumları deneyimlemenin amacı, ilahi olanı anlamaktır.
Kendi hallerimizi tam olarak ifade edemeyiz, anlayamayız ama Allah'ın sesini anlamak için çabalayabiliriz.
Bir tohumun potansiyel enerjisi, ekilip büyütüldüğünde açığa çıkar.
Ruh meşgulse, vücudun sürekli uyarılmaya ihtiyacı yoktur.
İnsanlar genellikle ruhlarının huzursuzluğundan uzaklaşmak için bedenlerini meşgul ederler.
İslam, günahkâr davranışlarla bir arada var olamaz. Güzel amellerle süslenmeden önce kendimizi günahlardan arındırmalıyız.
Daha büyük günahlara yol açabilecek küçük günahlara karşı uyanık olmalıyız.
Latifelerin beslenmesi: Tefekkür, iman, zikir ve manevi amellerle gerçekleşir.
''70 Sene O Çifte Dua Ettim''
Başkalarına yardım etmek ve onları gülümsetmek, özellikle zor koşullarda yaşayanlar için önemlidir. Cömert olun.
Başkalarına küçük miktarlarda maddi destek vermek kişiye bereket getirebilir.
Yardımlaşma kültürü ve bilgi paylaşımı, insanların hayatında olumlu değişikliklere yol açar.
Dedemin annesi vefat eder, onu köyün ağasına hizmetkar olarak verirler, ahırda yatar ve 19-20 yaşına kadar köle olarak kullanılır... Ama bir gün...
"Müslümanlar Hz.İsa Gibi Namaz Kılıyor!"
Eski bir Hristiyan olan Gabriel, hayatındaki inanç değişikliği ve Müslüman olma sürecindeki yaşadığı bir takım zorlukları anlatıyor.
Bu araştırma sürecindeki söylediği birşey çok dikkat çekiciydi. Gabriel Müslüman olmadan önce, her akşam oturup azar azar kuran okuyormuş. (Ana konu ile tevafuk oldu)
Evet, az ve devamlı bir disiplinin neticesinde gelen bir hidayet…
Videodan bazı anlatılar:
Katolik büyükannesi sayesinde çok küçük yaşlardan itibaren yaratıcıya inanma eğilimi göstermiş, ancak daha sonra inançlarını sorgulamış ve namazını hiç kaçırmayan bir arkadaşının da etkisiyle sonunda Müslüman olmuştur.
Rüyalar kişisel bir ruhsal uyanışa yol açtı.
Kuran okumak cevaplar bulmama ve Tanrı ile bağlantı kurmama yardımcı oldu.
İslam bir yaşam biçimi ve tüm sorunların çözümüdür.
Tüm varoluşsal soruları ve sorunları çözebilir.
3. Dünya savaşı mı yaklaşıyor?
Sedat Hoca’nın değindiği konu malum uzun zamandır üzerinde durulan bir mesele. Güzel bir hatırlatma yapmış. Ve şu cümlesi önemli:
‘‘Rus yazar Anton Çehov tarafından ortaya atılan anlatım ilkesine göre; bir hikayede görünen/bahsedilen her öğe hikayenin devamında mutlaka kullanılır… Örneğin bir yazar, bir hikayede bir silah gösteriyorsa, o silah olay örgüsünde bir süre sonra ateşlenir, mutlaka kullanılır… Nitekim tiyatro oyunlarında ve sinema filmlerinde, hikayenin başlarında seyirci sahnede bir silah görmüşse o silah mutlaka patlar…’’
Ne yazık ki, yıllardır elimizde bu savaş verisi var. Ve gittikçe artan ve güçlenen bir veri.
Bu haftanın AI başlıkları: Ücretsiz Google yapay zeka kursu
AlphaDev adlı bir DeepMind yapay zeka modeli , insan yapımı en iyi algoritmalardan daha hızlı yeni bir sıralama algoritması geliştirdi ve potansiyel olarak yazılım verimliliğini tüm panoda artırıyor.
Google, iş becerilerini güncellemek isteyenler için 10 adet ücretsiz üretken yapay zeka kursu sunuyor. Kurslar, insanların yapay zekanın ne olduğunu ve onu sorumlu bir şekilde nasıl kullanacaklarını anlamalarına yardımcı oluyor ve ayrıca insanlara rakiplerinin araçları yerine Google'ın yapay zeka araçlarını kullanmayı öğrettiği için şirket için ekonomik bir oyun :)
Araştırmacılar, bir AI modelinin meme kanserini tahmin etmede mevcut en iyi uygulama klinik modellerinden daha iyi performans gösterdiğini bulmuş.
Goldman Sachs, üretken yapay zekanın desteğiyle S&P 500'ün %5 ila %14 arasında yükseleceğini tahmin etti . Bir banka sözcüsü, AI çip üreticisi Nvidia'nın gelecekteki başarısının bir göstergesi olarak hızlı yükselişine işaret ediyor. Bununla birlikte, dot-com balonunun yatırımcılara beklentilerini kontrol altında tutmaları için iyi bir hatırlatma olduğu konusunda uyarıyor.
Risk sermayedarı Marc Andreessen, "Yapay zeka doomerizminin" bir kült olduğunu söylüyor ve iyilik potansiyelinin zarar verme potansiyelinden çok daha büyük olduğunu belirtiyor. Andreessen, AI güvenlik ve risk rollerindeki insanlara teknolojiler hakkında olumsuz olmaları için ödeme yapıldığını ve en acil tehlikelerin Çin'in potansiyel gözetleme AI kullanımında yattığını söylüyor.
Yardımcı Bir CRM Uygulaması!
Brevo, şirketler için yardımcı olan hepsi bir arada CRM platformu.
Malum çoğu şirkette bir sistem ve disiplin için zaruri olan konulardan biri teknoloji ile uyumlu gitmek zorunda olması.
Ne yazık ki hala Whatsapp’tan şirketlerin idare edildiği kuruluşlar var ve bu şirketler yeni sistemlere geçmedikçe pazarda çok büyük kayıplar yaşayacaklarının farkında değiller. Zira rakipleri sadece birkaç yapay zeka aracı ile 1 haftalık işleri 1 güne düşürecek duruma geldi. Meselenin öneminden daha önce bahsettiğim için o kısmı geçiyorum.
Brevo ile ilgili olarakda şunları ekleyebilirim:
Kanallar arasında müşteri ilişkileri oluşturun, izleyin ve sürdürün.
Satış hattınızı optimize edin ve otomatikleştirilmiş kampanyalar oluşturun.
E-posta iş akışları ve sohbet araçlarıyla müşteri etkileşimlerini iyileştirin.
Muhakkak alternatif uygulamalarıda incelemenizi tavsiye ederim. Malum her şirket için farklı bir sistem, uygulama veya yapay zeka aracına ihtiyaç var. Mesela Notion’ı küçük işletmelerde, Trello’yu büyük şirketler kullanmak verimli olmayabilir veya çok değişken eklentirlerle sürdürmek gerekebilir. vs. Yani iyi bir araştırmadan sonra karar vermek gerekiyor.
MAKALELER
Google’dan Kendinizi Silin! 6 Adımda Bütün Her Şeyinizi Silin!
Çocukluk IQ'su ve Zenginlik: Yetişkinlikte Çeşitli Mali Yolları Keşfetmek
Dünyanın En İyi İş-Yaşam Dengesine Sahip Şehirleri
Yapay Zeka Dünyasında Nasıl İnsan Olunur?
Teknolojiyle birlikte ortaya çıkan şaşırtıcı hastalıklar
Acaba Bu Hafta Rasyonelleşecek Miyiz ?
Çocuklarınıza bir akıllı telefonu ne kadar erken verirseniz, ruh sağlıkları için o kadar kötü oluyor
FİLM
Bilinen bir hikaye. Belki izlemeyen olabilir. Adolf ve Rudolf Dassler. İki Nazi kardeş beraber başladıkları yolda büyük bir ayrılık yaşar ve ortaya iki büyük marka çıkar. Adidas ve Puma.
Filmde klasik aile şirketlerinde görülen önemli ibretlik dersler var. Danışman, istişare ekibi, yönetim kuralları vs. gibi hakikatler olmadı mı iki kardeş iki nefret tohumu haline gelebiliyor.
Senaryoda azim, inanmışlık, bir markanın doğuşu, gelişimi, aile şirketlerinin yönetimi, girişimcilik, rekabet, siyasi çevrenin fayda ve zararları vs… gibi birçok hikaye işleniyor.
Filmi izlerken bu başlıklarla izleyip ders çıkarmak çok daha anlamlı kılıyor. Aksi halde bir girişim hikayesinden fazlası olmuyor. Zira o anlamda diyalog geçişleri çok zayıf. Eleştiri anlamında da denecek çok şey var ama bir anlamı yok şu an için.
Bu haftalıkta bültenimizin sonuna geldik.
👉 Bültenimize sponsor olabilir, reklam verebilir, yıllık abone olarak maddi destek verebilir veya devam edebilmemiz için bağış yapabilirsiniz. Üç arkadaşınıza tavsiye vererekte bu bilgilerin onlara ulaşmasına vesile olabilirsiniz.