21 günde kişisel web siteniz hazır

Squarespace altyapısı ile ömür boyu kendi sitenizi yönetin!


2000'li yılların başından beri iş gereği internet siteleri, haber siteleri, web tasarım, blog vs. bütünlüğünün içerisinde olduğu alanlarla meşgul olduğumuz için birçok yazılımcı ve web site yapımı ile meşgul oldum.

Wordpress, Webflow, Wix, Ghost, özel yazılım vs. olmak üzere farklı farklı seçenekleri deneyerek geçti 20 yıl. Ve her daim bir kişiye ve o kişinin -genellikle- yaşattığı sorunlara takılıp kalıyorduk. Hala daha danışmanlık yaptığımız şirketlerde ne yazık ki bu sorunlar devam ediyor.

Uzun denemelerden sonra kişisel blogumu bu kez farklı bir platform üzerinde kurmak istedim. Daha önce denemediğim platform olan Squarespace üzerine odaklandım. Yazılım ve kod gerektirmeyen, herhangi bir başka kişiye muhtaç ettiremeyen bir seçenek olması önemliydi.

Zannediyorum, bu alanda ghost, wix, webflow'da kötü sayılmaz. Ancak Squarespace onlara göre bir tık daha fazla seçenekler sunuyor. Yeni dönemde site tasarımları genellikle yazılımcı endeksli değil, platform endeksli ilerleyeceği için -özellikle kişisel blog siteleri ve sade şirket siteleri için- Squarespace'de bunu önceden görerek temel alt yapıyı ona göre planlamış.

Sistem diyor ki, 'başka birine ihtiyaç duyma. Sisteme gir, birkaç günde siteni kendin hazırla. Ve başkalarına muhtaç olma, onlarla zaman kaybetme, onların sorunları, tripleri, problemleri ile uğraşma... Bana direkt sen gel' diyor.

Bu konuda da belli ölçüde başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Öncelik olarak 5 temeli merkeze alıyor;

- Düzenlemesi kolay ve görsele odaklan

- Geniş özelleştirme seçenekleri

- Mobil merkezli

- Ücretsiz pazarlama araçları (Wordpress gibi eklentilere ihtiyaç yok)

- Kontrol sende

Peki kimler Squarespace'i tercih edebilir?

- Web sitenizi yönetmekle uğraşmak istemiyorsanız ve sadece içerik oluşturmak istiyorsanız,

- Başka birine ihtiyaç duymadan, istediğiniz zaman sitenizde kolayca değişiklikler yapabilmeyi düşünüyorsanız,

- Sürükle ve bırak yöntemi ile bir kaç günde blog açma düşünceniz var ise,

- Tek bir kod satırıyla uğraşmak istemiyorsanız,

- Kişisel bir siteyi kontrol altında tutmak istiyorsanız,

- Basit ve sadece bir şirket sayfanızın olsun istiyorsanız,

- Akıllı telefonunuzdan yayın yapabilmek istiyorsanız,

- Müşteri desteği lüksüne sahip olmayı tercih ediyorsanız,

Çoğaltabiliriz...

Squarespace bu anlamda sizin için en iyi seçenek olabilir.

Peki platformun eksileri var mı?

Diğerlerinde olduğu gibi bu sistemde bazı eksikler tabiki var.


- Özellikle büyük eksiklik diyebileceğim noktalardan birisi, büyük arşiv ve hiyerarşi gerektiren bir sistem için uygun olmaması.

Misal bir haber sitesi için uygun bir platform değil diyebilirim. 20-30 bin üzeri makale, haber vs. kaldırabilecek durumda değil henüz. Ekipleri ile görüştüğümüzde bu konuda çalışmalarının sürdüğüne dair bir izlenim edindim.

- İkinci olarak eksi diyebileceğim problem hız meselesi. Bu konuda geliştirmeye çalıştıklarını söylüyorlar.

- Üçüncü olarak ise ücretinin fazla olması. Aslında kişisel bilgileri pazarlamadığını düşünürsek, belki normal olarak görülebilir. Ama yine de yüksek bir meblağ. Aylık 29 Euro ve üzeri birkaç farklı teklifleri var.

Evet, bu üç negatiflik dışında kullandığım süre zarfında büyük çaplı ciddi eksikliklerine denk gelmediğimi söyleyebilirim. (Siteyi bir yıldır test ediyoruz)

Tabi şimdi şu soruyu sorabilirsiniz.

Peki kardeşim, 'eğer siteyi açıp yapmak bu kadar kolay ise neden sana site yaptırayım? Hem kendin diyorsun, 'kolay yapabilirsiniz, hem de diyorsun ki ben yapayım' :)''

Sormakta haklısınız.

Buna çok uzun cevaplar verebilirim. Ama somut olarak iki ana hedefim olduğu için bu hizmeti bu blog'a koymak istedim.

Birincisi, teknoloji döneminde birçok insanın acil kişisel web sayfası veya blog sayfalarına ihtiyacı var. Hatta çocukları için bile geç kalmadan bir marka oluşturulması gerekiyor. Şu bir gerçek: Yeni dönemde CV yerine dijitaldeyim varlığınız daha fazla önem arz ediyor.

Artık birçok patron CV’ye değil, kişilerin sosyal medya paylaşımları ve bloglarına bakıyor.

Kısacası, artık kişisel web sitesi bir lüks değil, bir ihtiyaç.


Metaverse dönemi yaklaşırken ve robot çağına geçiş yapacağımız döneme doğru ilerlerken, bu mecralarda net ve somut bir strateji ile ilerleme olmazsa ve şimdiden alt yapı kurulmazsa ileride Martin Ford'un kitabında bahsettiği negatif durumları birçok insanın yaşamaması mümkün değil.

Ve bu mecralarda bir anlamda hem rızık, hem bilimsel ve ilmi gelişim hem de sisteme etki edebilmek için farklı bir vizyon ile ilerlemek zorundayız. Sadece 7-8 şirketin kurduğu platformlarda kendimizi var edemeyiz, oralara bağlı bir şekilde sistemde var olmaya çalışamayız. Farklı farklı alternatifleride sisteme sokmak zorundayız.

Facebook, Twitter, Tiktok vs. çöktüğünde yok olma sorunu olmamalı. Veya hesabınızı kapattığında... Yıllardır inşa ettiğiniz emek oradaki bir yetkilinin anlık kararına bağlı olarak devam edemez.

Bu açıdan birçok insanın kendini inşa ettiği bir site ve sistem ile birlikte hareket etmesi öncelik arz ediyor. Şahsi olarak hem teşvik etmek hem de uğraşmak istemeyen ve zaman bulamayan insanlara o anlamda arkadaşlarımızla birlikte yardımcı olmak istiyoruz.

İkinci olarak ise, birçok genç yazılımcı arkadaşlar var. Ve bu arkadaşların işe ihtiyacı var. Kendilerinden bizatihi Wordpress dışı birkaç alanda daha bu meseleyi öğrenmelerini talep etmiştik.

Wordpress'i tekelleştirmeye devam etmenin anlamı yok. Sistemin yüzde 60'ı onlarda. Ve dayone'yi de aldıktan sonra data meselesinde büyüklerden biri olma durumunu giderek tekelleştiriyor. Ve buna bizler neden oluyoruz.

Arkadaşlar sağolsun alternatif ekipleri destekleme noktasında ve farklı bir seçenekte olması için gayret gösterdiler, gösteriyorlar. Bu alanlarda uzmanlaşmaya çalışıyorlar.

Gelecek olan talepleri de bu arkadaşlarımızla birlikte yaparak onlarında gelir elde etmesini istiyoruz.

Bu noktada verilecek hizmet 21 gün içerisinde sizlere teslim edilecek. Eğer sonrasında site ile ilgili sorular olursa, 3 kez ücretsiz destek sağlanacak. Ve artık sitenizi tek başınıza ömür boyu yönetme imkanını elde etmiş olacaksınız.

blog@rapolat.com

Önceki
Önceki

Zihin Haritaları Eğitimi