Üretkinliğini Yapay Zeka İle Artır ve Sistemi Yönet

Her zaman üretkenliğimi artırmanın yollarını arayan bir insan olarak, üretkenlik uygulamalarından sürekli olarak yararlanıyorum. Uzun yıllardır hayatımda bir yaşam formatı olarak devam ediyor. Nitekim bu sürecin neticesinde de o sistemi zaman yönetim eğitimi olarak aktive etmiştim.

Ancak Yapay Zekanın ortaya çıkmasıyla bu uygulamaların daha da güçlü hale geldiğini ifade edeyim.

Sizlere de belki bir bakış açısı sağlar düşüncesiyle genel anlamda düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Yapay zeka destekli üretkenlik uygulamaları, davranışınızdan öğrenebilir ve ihtiyaçlarınıza göre bir günlük, haftalık vs. planlama sağlayabiliyor. Çalışma alışkanlıklarınıza göre size kişiselleştirilmiş öneriler sunarak daha verimli çalışmanıza yardımcı olabilir.

AI, görevlerinizin çoğunu otomatikleştirmenize de yardımcı oluyor. Bu ciddi bir zaman kazandırıyor arkadaşlar. Birçok kez görevler ve notlarla kendimizi boğuşurken bulabiliyoruz. Bu da haliyle zaman kaybına neden teşkil ediyor. Ama yapay zeka ile birlikte artık bu durum azalmaya başladı.

Örneğin, yapay zeka destekli üretkenlik uygulamaları, randevuları otomatik olarak planlayabilir, hatırlatıcılar gönderebilir ve önemlerine göre görevlerinizi öncelik sırasına koyabilir.

Yapay zekanın kişisel yönetimde devrim yaratmasının bir başka yolu da size çalışma alışkanlıklarınız hakkında içgörüler sağlamasıdır. Çalışma modellerinizi analiz edebilir ve üretkenliğinizi nasıl artıracağınız konusunda size geri bildirim sağlayabilir.

Örnek Uygulamalar:

Whimsical, Miro ve Taskade: Görevlerinize öncelik vermenize ve iş akışınızı otomatikleştirmenize yardımcı olmak için AI kullanan üç proje yönetimi uygulaması. Bazı eksiklikleri olsa da birçok fayda sağlıyor.

Grammarly: Yazınızı geliştirmenize ve hatalardan kaçınmanıza yardımcı olmak için AI kullanan bir uygulama.

Rize ve RescueTime: Zamanınızı nasıl harcadığınızı izlemenize ve iyileştirebileceğiniz alanları belirlemenize yardımcı olmak için yapay zekayı kullanan bir zaman yönetimi uygulaması.

Hootsuite: Gönderilerinizi planlamanıza ve sosyal medya performansınızı analiz etmenize yardımcı olmak için AI kullanan bir sosyal medya yönetimi uygulaması.

vs.

Pek sizin için doğru üretkenlik uygulamasını nasıl seçersiniz?

Mevcut sayıda üretkenlik uygulamaları arasında sizin için doğru olanı seçmek zor olabilir.

Bu konuda danışmanlık alabilir veya birkaç strateji izleyebilirsiniz.

İhtiyaçlarınızı belirleyin: Bir üretkenlik uygulaması aramaya başlamadan önce, ona ne için ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Zaman yönetimi, proje yönetimi veya işbirliği konusunda yardıma mı ihtiyacınız var?

Araştırma: İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra, bu ihtiyaçlarda size yardımcı olabilecek farklı üretkenlik uygulamalarını araştırın.

İncelemeleri okuyun: Bir karar vermeden önce, uygulama hakkında neyi sevip neyi sevmediklerini görmek için diğer kullanıcıların yorumlarını okuyun.

Deneyin: Çoğu üretkenlik uygulaması ücretsiz deneme sunar. Uygulamayı denemek ve ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını görmek için bundan yararlanın.

İş akışınızla bütünleşen birini seçin: Halihazırda kullanmakta olduğunuz uygulama ve hizmetlerle bütünleşen bir üretkenlik uygulaması seçin. Bu, uygulamayı iş akışınıza dahil etmeyi kolaylaştıracaktır.

Verimlilik uygulamalarını etkin bir şekilde kullanmak için ipuçları

Bu 4 madde sizler için bir kolaylık sağlayabilir.

Hedef belirleyin: Uygulamayı kullanarak ulaşmak istediğiniz şey için belirli hedefler belirleyin. Somut ve net bir hedef yoksa sistemli bir ilerleme de yoktur.

Uygulamayı özelleştirin: Uygulamayı ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre özelleştirin. Uygulama ile zaman geçirdiğinizden emin olun. Ve bundan taviz vermeyin.

Küçük başlayın: Her şeyi bir kerede yapmaya çalışmayın. Küçük başlayın ve yavaş yavaş uygulamayı iş akışınıza dahil edin.

İlerlemenizi gözden geçirin: Uygulamanın size nasıl yardımcı olduğunu görmek ve geliştirebileceğiniz alanları belirlemek için ilerlemenizi düzenli olarak gözden geçirin.

Ve devamında ise sistemi şu 3 madde ile sürdürülebilir hale getirin:

  1. Belirlenen hedefin takip sistemi ve alt bağlantıları

  2. Projeler

  3. Eylem Görevleri

  4. Şirket Kaynakları

Bu maddeler neden önemli?

Çünkü uygulamalara başladıktan bir süre sonra Chloe Forbes’inde bahsettiği üzere genellikle şunlar yaşanıyor:

Öncelikle uygulama keşfedilir ve ardından genellikle süreç şöyle işler:

  1. Uygulamayı Keşfet: Mesela her yerde Notion'u veya Obsidian’ı MEM’i duyuyorsunuz ve organize sistemler vaadiyle heyecanlanıyorsunuz.

  2. Başlarken: Kaydoluyorsunuz ancak boş bir sayfayla karşılaştığınızda nereden başlayacağınızdan emin değilsiniz.

  3. Şablonları Keşfetmek: Şablonları keşfeder ve olasılıklar konusunda heyecanlanırsınız. Tüm şablonları hemen çalışma alanınıza eklersiniz.

  4. Erteleme başlar: Saatler geçiyor ve karmaşık bir hesap ve daha da büyük bir dağınıklık duygusuyla bir erteleme tavşan deliğine düştüğünüzü fark ediyorsunuz.

  5. Gerçeklik Kontrolü: Bekle, böyle gitmemesi gerekiyordu diyorsunuz.

  6. Videoları izle: Tekrar videoları izliyor ve sistemi kuruyorsunuz.

  7. İş süreci: Aksiyon almış ve çalışıyorsunuz. Sürekli notlarla meşgulsünüz.

  8. Ve Kısır Döngü Yenilenir: Sonra bir bakıyoruz notlar birikmiş. Kullanılan 2, 3 sayfa dışında kalan herşey ilk başlangıçtaki gibi. Ve karışık durumdalar. Ya da o sayfalara bir daha dönmüyoruz.

Evet, uzun yıllardır verimlilik uygulamalarını kullanıyorum. Son birkaç aydır da AI araçlarını test ediyorum.

Sayıları 50’den fazla oldu. Hali hazırda 5, 6 tanesini sürekli olarak kullanmaya çalışıyorum.

Gördüğüm şey: Yapay zeka destekli üretkenlik uygulamalarının geleceği hayat adına çok şeyi değiştiriyor. Yapay zeka gelişmeye devam ettikçe üretkenlik uygulamaları daha da gelişmiş hale gelecek. Daha da fazla görevi otomatikleştirebilecek ve daha da kişiselleştirilmiş öneriler sunabilecekler. Bu da daha fazla okuma, tefekkür, bilgi ve ilim demek. İnşallah bu imkanları kullanırken amel etmekte beraberinde gelir.

Şöyle özetleyebiliriz. Misal bir yaşam planı kuruyorsunuz ama bazı noktaları atlayabiliyorsunuz.

Veya bazı gri noktalar bırakıyorsunuz. Ya da hiç düşünmediğiniz şeyler oluyor.

İşte burada yapay zeka devreye giriyor ve gözden kaçırdığınız bilgi ve sistemi ortaya çıkarıyor.

Yani oyun değişti arkadaşlar.

Kısaca, yapay zeka destekli verimlilik uygulamaları günlük hayatımıza daha fazla entegre olacak. Akıllı hoparlörler ve giyilebilir cihazlar gibi diğer cihazlarla iletişim kurabilecekler, bu da görevlerinizi ve programınızı yönetmeyi daha da kolaylaştıracak.

Geç kalmamak lazım.


Benzer içerikler, kitap özetleri, makaleler, podcastler, videolar, sesli özetler, haftanın sosyal medya paylaşımları ve daha fazlası için yıllık abone olabilirsiniz.

Önceki
Önceki

Anlamı Değiştiren Teknolojik Devrim

Sonraki
Sonraki

‘‘Bankalar ŞER müessesidir ve HARAMDIR...’’