Vestel araba markası VEO isminde büyük risk!

Ekran Resmi 2021-09-07 01.58.18.png


Zorlu'nun ‘VEO' isimli bir araba üreteceği iddia edildi.

Olur, olmaz ayrı bir mesele. Ancak önemli bir noktaya ilgili uyarmak isteriz.

VEO ismi birçok açıdan stratejik bir hata olmuş..

Birincisi, eğer İspanyol'ca da ‘'Görüyorum'' anlamına geldiği için verildiyse, diğer dillere de bakmaları gerekirdi. Eğer ‘'Vestel Elektrikli Otomobil'' kısaltması mantığıyla gidildiyse o daha da vahim.

Bizden şirket ismi isteyen çoğu patronda yaşadığımız bir durumdur. Oysa önümüzde bir Beko ve Ford Pinto örnekleri mevcut.

Malum Rusça'da Beko hafif kadın anlamına gelirken, Pinto'da cinsel anlamı sembolize ettiği için Brezilya'dan o modeli çekmek zorunda kalmışlardı. Beko'da Rusya'da iyiye gidemedi. VEO ismi de İspanyolca'da ‘Görüyorum' anlamı taşısa da, mesela Hırvatça'da PEÇE anlamına geliyor.

Bunun yanı sıra diğer birçok dilde şu anlamları taşıyor; Korku, satmak ve pirinç gibi... Hatta Kürtçe'nin farklı Lehçelerinde köpekbalığı manasına da geliyor. Evet, mesele bu nokta da biraz daha genişletilebilir... Yani sırf anlamı için VEO ismi verildiyse o nokta da ciddi bir hata yapılmış..

Peki ya harf enerji durumu nasıl?

İsim verilirken bizim temel olarak kullandığımız noktalarda biri de harf enerji sistemi. Eğer ona göre verildiyse o anlamda da ciddi stratejik hata yapılmış.

Zira, VEO harf açısında çok zayıf bir isim.

‘V' harfi iki sesli harfle yalnız bırakılarak bir anlamda daha başlangıçta zorlanacağının ve tıkanıklık yaşayacağının işareti verilmiş. İkinci olarak iki sesli harfin devamı açık bırakılıp, başına da zayıf bir harf konularak yine ayrı bir hata yapılmış.

TOYOTA,

MERCEDES,

AUDİ,

WOLKSWAGEN,

NİSSAN vs.. gibi marka isimleri incelendiği zaman belli bir harf sistemi üzerine kuruludur.

Detayı çok uzun olduğu için ve daha önce bahsettiğimiz için şimdilik girmiyoruz.

Ayrıca, VEO isminde hali hazırda birçok İspanyol, İngiliz vs.. şirketler mevcut.

VEO GROUP,

VEO,

VEO TV,

VEO BABY vs..' gibi bu ismi kullanan ve ciddi bir güçleri olmayan şirketler mevcut. Yani örnek olarak bunlar bile ismin yanlışlığı için yeterlidir.  

Yine bu ismin bu nedenlerden dolayı markalaşma süreci vs.. gibi unsurlar ise ayrı bir dezavantaj konusu. 

Evet, verilecek ismin bir enerji sistemine uyması ve mantıki bir markalaşma sürecinin takip edilmesi gerekiyor. 

Eğer isim hatalı başlarsa sonrasında ciddi zorlanmalar yaşayacaklardır. İncelediğimiz birçok şirkette bu durumu yaşadık.

Nitekim;

SAAB,

STERLİNG,

TRİUMPH,

AUSTİN vs.. gibi birçok bu tarz isim hataları yapan markalar heba olup gittiler.

Ve sebeplerin yerine getirilmesinden biri olan isim ve markalaşma meselesinde yapılan hatalar çöküşün yüzde 21'lik kısmını temsil ettiği için, gözardı edilecek bir konu değildir. Aksi halde milyon dolarlık kayıplar yaşanması kaçınılmaz oluyor.

Son bir ekleme; Nitekim şuan da 870 bin kişilik vatsep hesabının yaptığı ankette'de (https://twitter.com/vatsep/status/1050437040616210432) beğenilme durumu beklenenin altında çıktı.

Önceki
Önceki

Sinemia mı, Moviepass'mı?