Clubhouse yine hata yapmak üzere!

Clubhouse 2021-09-07 02.20.44.png

Clubhouse CEO’su Kurt Schrader Temmuz ayının sonunda bir makale yazdı.

Schrader marka isim değişikliğine gideceklerini haberdar etti.

Ancak ekibin yeni bulduğu isimde de bazı sıkıntılar var.

Açıkçası isim değişikliğine gitmeleri onlar için isabetli bir karardı. Zira Clubhouse ismi ciddi anlamda sıkıntılı bir isimdi.

Hem Club, hem de House kelimeleri sürekli kullanılan ve birçok şirket veya yerleşim yeri olarak bahsedilen alanlara sahip.

Yani Clubhouse ismi hem özel hem de orijinal bir isim değil. Farkındalık oluşturacak bir marka isimde değildi.

Yazıda da bahsettiği gibi Apple, Blackberry vs. isimleri için dediklerinde haklılık payı yok değil. Ancak orada birkaç ayrıntı daha var.

Şu ana kadar sistemi çözmek için incelediğimiz 1000’e yakın marka isimlerde benzer veya tekrarı olan isimlerden markalaşan bir şirket yok üst düzey de.

İlk 500’deki şirketlerinde %95 üzeri hep yenilikçi ve orjinal isimler…ki, çoğu ya uydurma isimler ya da hecelerin birleştirilerek üretildiği isimler.

Samsung,
Prosche
Android,
Reddit,
Google,
Netflix,
Hotmail,
İkea,
Adobe,
Uber…vs

Bu milyar dolarlık şirketlerin isimlerinin hiçbiri ilk kurulurken ne yapacağını -isim olarak- belli eden isimler değillerdi. Ve daha önce kullanılan şirket isimleri de değillerdi. Birde o dönem de bu kadar yoğun domain problemi yoktu.

Araba markası olarak Toyota, Mercedes, Audi vs.. (Daha evvelinde ya kişi isminden yola çıkmışlar ya da uydurmuşlar. Hakeza Nokia, Huawei.. Tabi algoritmaları da uyumlu olunca sebepleride yerine getirince ve hala yerine getirmeye devam edince sistem yürüyor)

Ve bu isimlerden daha önce benzer isimlerde hiçbir şirket yok. Hepsi yenilikçi ve orijinal. Ve çoğunun bir anlamı da yok.

Mesela Coca Cola'nın normalde bir anlamı yok. Hiç bir anlam ifade etmemektedir. Benzer içecek çıkaran PEPSİ'de ilk olarak PEPSİ COLA olarak çıktı ama sonrasında cola hecesini kaldırdı. Zira bir anlam ifade etmiyor.

Aynı durum APPLE, ORACLE vs. Gibi şirketlerde de mevcut.
APPLE -Elma- demek. Ama bir teknoloji şirketi. Alakasız bir durum.

ORACLE -Kehanet- demek. Ama şirket yazılım üzerine hizmet veriyor.
Yani anlamdan ziyade, diğer etkenler daha çok ön plana çıkıyor.

Yani bilindik ve tanıdık veya benzer isimler hiçbir şekilde bu markaların durumuna gelemiyor. Ayrıca dikkat ettiyseniz bunlarda bazı algoritmalarda mevcut:


Samsung: 2S+N
Siemens: 2S+N
Starbucks: 2S+K
Salesforce: 3S+O


Paypal: 2P+L
Alibaba: 2B+L
(P-B grubu)

Facebook: 2O+K+EY
Microsoft: 2O+K+AY
Google: O+2G

Mc Donalds: O+2D+N
Vodafone: 2O+D
Volkswagen: 2W+O+N
Android: O+2D+R

Reddit: 2D+R

Amazon:O+N
Adobe: O+B
Zoom: O+M

İki harfli örnekleri daha da çoğaltılabilir.
Tek harfli olarak da birçok algoritma var.

Verizon: V+N (O+N)
Volkswagen: V+N
Nvıdıa: V+N
Lous Vuıttıon: V+N

Intel: N+T
Instagram: N+T
Netflix: N+T+X

Örnekleri daha fazla çoğaltmak mümkün. Tabi bu nokta da algoritma belli bir sistem üzere devam etmeli. Bir marka ismin yanına veya önüne gelecek harfler o isme daha fazla değer katıyor veya zarar verebiliyor.

Mesela,

Toshiba'daki gibi T,S,Hi kombinezomu ciddi bir problem.
Nitekim iflasta i ve t etkisi söz konusu.

Cirium'daki C,M,Rİ kombinezomundaki 2İ ciddi problem. Ve iflas.
Tailwind'deki 2İ problem ve iflas.

Nokia, Motorola, Chipwich,Levit, Meister Brau, Bowery, Hummer, Hutton, Saab vs. Gibi birçok ya iflas etmiş ya da büyük zararlar etmiş şirket isimlerinde de ciddi algoritmik sorunlar mevcut.

Tabi ki bu zararları veya başarıları sadece bir isime bağlamıyoruz. Nitekim bir marka ismi bir şirketin yüzde 21'lik bir alanına hitap ediyor.
Geriye kalan kısım, ürün kalitesi, yönetim anlayışı, markalaşma stratejisi, varlığı ve zamanı okuma, gelecek 20 yıllık bir madde-mana-insan bütünlüğü stratejisi vs. Gibi birçok döngü giriyor. Ayrı bir konu…

Konu daha da genişletilebilir.

Kurt yazıda yeni isim olarak SHORTCUT(kısayol) marka ismini kullanacaklarını beyan etti. Bu ismi biraz incelediğimizde de bazı sıkıntılar görülüyor.

Öncelikle hali hazırda üç farklı site/şirket aynı harfleri - benzer isimleri kullanıyorlar.

Bu durum bir marka ismi için ciddi bir problem. İleriye dönük bu ismi taşıyan şirketlerden biri ciddi bir sıkıntı yaşayabilir, benzerlikten dolayı şirkete ciddi problemler yaşatabilir. Benzer birçok örnek var. (Dove, Fınlandia, Dominos, Eos, Delta...vs. Türkiye’ de Seyidoğlu/Seydioğlu, Koçak et, vs..)


https://shortcut.be/
https://shortcuts.design/
https://shotcut.org/

Yani Clubhouse isim değişikliği yaparken yeni bir riske daha giriyor. Üstelik ciddi şekilde çalışma yapmalarına rağmen. Ayrıca ismin harf algoritması da çok yüksek değil.

T harfi ketum bir harftir. Nerede ve ne şekilde kullanılacağına daikkat etmek gerek. İflas eden birçok şirkette T harfi önemli bir yer tutar. Mesela, iflas eden şirketlerde T harfi, N,S,V gibi harflerden daha fazla öne çıkar. Yani hepsi Netflix kadar şanslı olmaz:)

Shortcut isminde de üstelik iki tane var ve dengeleyen bir harf çok yok. Bu ileriye dönük tıkanıklık, kendini anlatamama, hatta elinde çok güzel bir hazine vardır ama onu aktarmakta zorlanmalar yaşama gibi sorunsallara götürebilir. R harfi geçiş harfidir ve çok iyi kullanılması gerekir sistem için. Ve yönetimsel anlamda zorluklara, parasal verimliliği etkili kullanamama vs. gibi bazı sorunları ön plana çıkarabilir.

Bu kısım daha da genişletilebilir. Ancak fazla vaktinizi almak istemem.
Bu iki genel sorun ileriye dönük yeni marka ismin için ciddi bir sorun oluşturmadan Clubhouse’nin tedbirli olmasında fayda var.

blog@rapolat.com

Önceki
Önceki

Togg'un davayı kaybedeceği ilk günden belliydi

Sonraki
Sonraki

Sinemia mı, Moviepass'mı?