Anlık Gelişim: Yapay Sinir Ağları Ve İnsan Beyni

Unsplash

Bu makale, insan beyni ve yapay sinir ağları arasındaki ilişkiyi ele alıyor.

Esen ERSOY ve Ömer KARAL’a ait bir çalışma.

Makale, beynin işlevi ve yapısı, sinir hücreleri ve glial hücrelerin varlığına dayanır. Yapay sinir ağları, insan beyni örneklenerek geliştirilmiş bir teknolojidir ve öğrenme ve öğrenilen bilginin saklanması açısından beyne benzerlik gösterir.

Beyin temelli öğrenme yaklaşımı, öğrencinin merkezde olduğu ortamlarda öğrencilerin kendi öğrenmeleri için çaba sarf etmelerini sağlamaktadır.

Bu yaklaşım, öğrencinin zevk alabileceği bir ortamda anlamlı bilgilerle bağlantıların kurulduğu, beynin doğal işlemci olarak kabul edildiği, disiplinlerarası bilgilerin kullanıldığı ve her öğrenenin öğrenme sürecine katıldığı öğrenci odaklı öğretimi sağlamaktadır.

Beyin temelli öğrenme, öğrenciye bilginin verilmesinden ziyade öğrencinin kendisinin almasının sağlandığı bir ortamda sürekli geçmiş yaşantısı ile ilgili örnekler verilerek öğrencinin beynini aktif tutan bir yaklaşımdır.

Hem insan beyni hem de yapay sinir ağları, bilgiyi öğrenme ve depolama açısından benzerliklere sahiptir.

Yapay sinir ağları, insan beyninin taklit edilmesiyle geliştirilen bir teknoloji olup, beynin öğrenme ve bilgi depolama gibi temel işlevlerini taklit etmektedir.

İnsan beyni milyonlarca nörondan oluştuğu gibi yapay sinir ağları da birbirine bağlı nöronlardan oluşur.

Nöronlar arasındaki bağlantılar, hücrenin aktivitesini belirlediklerinden öğrenme sürecinde önemlidir. Hem insan beyni hem de yapay sinir ağları, nöronlar arasında iletişim kurmak için elektriksel ve kimyasal sinyalleri kullanır.

Öğrenme sürecinde nöronlar arasındaki bağlantılar, hücrelerin aktivitesini ve gerçekleşen öğrenme miktarını belirlediği için çok önemlidir. Nöronlar arasında ne kadar çok bağlantı olursa, o kadar çok öğrenme gerçekleşebilir.

Hem insan beyninde hem de yapay sinir ağlarında, nöronlar arasındaki bağlantıların sayısı ve gücü öğrenme ve hafızada önemli rol oynamaktadır. Yapay sinir ağlarında bilgi, nöronlar arasındaki bağlantılarda depolanır ve bu bağlantıların değerleri ağın mevcut durumunu temsil eder.

Benzer şekilde insan beyninde de nöronlar arasındaki sinapslar bilginin depolandığı ve işlendiği yerdir. Beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre eğitimciler, öğrencilerin öğrenme sürecine aktif olarak katılarak yeni öğrendiklerini geçmiş deneyimleriyle ilişkilendirebilecekleri işbirlikçi bir sınıf ortamı oluşturmalıdır.

Makalenin tamamı için tıklayın…


👉 Bültenimize sponsor olabilir, reklam verebilir, yıllık abone olarak maddi destek verebilir veya devam edebilmemiz için bağış yapabilirsiniz. Üç arkadaşınıza tavsiye vererekte bu bilgilerin onlara ulaşmasına vesile olabilirsiniz.

Bültene sponsor olabilir veya abone olarak destek verebilirsiniz

TÜM BÜLTENLER




Sonraki
Sonraki

Sen hangi beyinsin? Sağ-Sol beyin testi!