İlham layık olana gelir! Kitap ve film…

Bültenin tamamında neler var?

  • Şirketini seven çalışanlar

  • İlham layık olana gelir

  • İki kitap tavsiyesi (10 Bonus)

  • Yatırımcılar listesi

  • Bir film + Bir dizi

  • Girişim için 11 fikir

  • İyilik

  • 2012’deki şifre hatırası

  • Burger King Kurtarır mı?

  • Ve daha fazlası…

Bu şirketin çalışanları firmalarınıda neden çok seviyor?

Şirketlere marka ve yönetim danışmanlığı yaparken üzerinde en çok durduğumuz ilk konu, çalışanların şirketlerini ve yöneticilerini sevmesi. 

Eğer birden fazla çalışan o şirkette mutlu değil ise, o şirketin yerel ve küresel bir marka olma ihtimali çok çok düşük. 

Okuduğumuz yüzlerce kitap, araştırdığımız yüzlerce firma içerisinde, -sömürge zihniyeti ile çalıştırılan insanlar hariç- eğer çalışanların çoğu şirketlerini sevmiyor ise, o şirketler uzun soluklu bir başarı yakalayamıyor. 5 veya 15 yıl içerisinde yok olup gidiyorlar. (İstatistiklere göre de plansız şirketlerin ilk 10 yılda batma oranı yüzde 70 civarında. Daha önce verileri paylaşmıştık)

Newsweek’de böyle bir çalışma yapmış. ABD’de 1,4 Milyon çalışanın katıldığı bir araştırmayla ortaya çıkan sonuçlara göre, listenin zirvesinde Dell Technologies var.

Dr. S. Doğanay bu verilerden yola çıkarak şu eklemeleri yapıyor:

‘’Yine geçtiğimiz günlerde Forbes tarafından duyurulan "Dünyanın En İyi İş Verenleri" listesinde de Dell, ilk 10'da yer alıyor. Bu tesadüf olamaz diye düşündüm ve biraz kurcaladım 😊

Biraz araştırınca Dell'in Newsweek listesinin zirvesinde olmasının arka planıyla ilgili bir yazı buldum.

Her şirketin, her yöneticinin, kurumun her çalışanının alabileceği şeyler var yazıda.

Buradan okuyabilirsiniz:

https://lnkd.in/dVAcvxBs

Ben bu yazıdan en çok aklımda kalanları özetleyeyim:

✔️Dell'de neredeyse tüm yeni pozisyonlar ve yönetici pozisyonları, şirket çalışanları tarafından dolduruluyor. Geçtiğimiz 1 senede 35.000 Dell çalışanı, şirketin farklı pozisyonlarına geçmiş.

✔️Dell'in çalışanlarının %90'ı esnek çalışabiliyor ve senede 1 ay dünyanın herhangi bir yerinden çalışabiliyor. Çalışanlarını tekrar haftada 5 gün ofise çağıran yönetimler, acaba kararlarını tekrar gözden geçirmeyi düşünürler mi?

✔️Çalışanların yüzde 94'ü Dell'in davranışlarının, şirketin Kültür Kuralları ile uyumlu olduğuna inanıyor.’’ diyor.

Evet, makale de bir çalışan şu ifadeyi kullanıyor: 

“Şu anda bulunduğum kariyer yolunun benim için mümkün olacağını düşünmemiştim”

Bir çalışan çalıştığı şirkette kariyer göremiyorsa veya kariyeri ikinci plana atacağı bir kazançta elde edemiyorsa, ihtimal ki daha iyi bir seçenek bulduğu an sizi terk edecektir.

Bu camia da Tuba Ünsal gibi namaz kıldığını söylemekte çekinen çok insan var diyebilirim. 

Daha önce bahsettiğim zengin işadamlarının kulübüne gidip geldiğim dönemde de namazını gizli saklı kılan insanların olduğunu görünce bir yandan seviniyor, diğer yandan tabi üzülüyorsunuz. Umalım parti yaftası yemekten artık korkulmaz. Ama Tuba Ünsal’ın dediği gibi mesele bir çok yere çekilebiliyor. 


KIS KISA KISA

Google Araması Yaparken Daha İyi Seçenekler İçin Bazı İpuçları

  • Arama teriminizde semboller ve kelimeler arasına boşluk koymaktan kaçının

  • Arama kutusunu birkaç taneyle doldurursanız, sonuçta daha az sonuçla karşılaşmanız kaçınılmazdır.

  • Ve bazı kodlar için bir gözatın

    &&&

  • Kurucu olarak yapılmaması gerekenler!

    1- Fikrini çok gizli tutma

    2- Önce hedef kitle ile konuş

    3- Başkalarını neden başaramadı? Araştır.

    4- Her şeyi kendin yapma

    5- Sakın zamanını kötü yönetme (Bu konuda destek alabilirsiniz)

    6- Sermayeyi doğru yönet

    7- Ortağını sakın yanlış seçme 

    Ve daha fazlası

    &&&

  • Alerjisi veya farklı sıkıntısı olanların tuvalet kağıtlarında zehire dikkat etmelerinde fayda var. Durum pek iyi değil.

  • İşe yarayan bir kaç Twitter taktiği

  • Disney filmlerinin mimari analizi

  • Su satarak 700 bin dolardan 700 milyon dolara çıktı

  • 2032 yılına kadar 123 milyar dolarlık bir pazar

  • Sağlık turizmi zamanla darbe yiyebilir

  • Çünkü bu dünyanın kazananları işini, markasını, kendini doğru anlatanlar olacak!

  • Girişimlerin %21'i 1. yıl içinde başarısız oluyor


KİTAP

Araştırmacılar öğrenme becerilerini geliştirmek için; odağımızı zorluklardan faydaya aktarmak gerektiğini söylerler.Yazar Josh Kaufman bilişsel psikoloji üzerine önemli çalışmalar yaptıktan sonra öğrenme becerilerini geliştirecek ilkeler sunuyor kitabında.

Ve diyor ki; ”Beceri saydığımız birçok şey aslında alt becerilerin birleşimidir.Odaklanacağınız bir beceriyi seçtikten sonra ilk iş olarak “yapı bozumcu “bir yaklaşım izlemeli ve onu mümkün olan en küçük parçalara ayırmalısınız.”

Çok kişinin bildiği ama az okuduğu kitaplardan. Pfizer’ın son aşı sahtekarlığından sonra insanların bu meselede daha çok okuması gerektiği çok açık. 

Biliyorsunuz iki aşı şirketi, aşılar piyasaya sürüldüğünde “Koronavirüs bulaşmasını ve hastalığın yayılmasını önemli ölçüde azaltıyor” demişti. Meğer alçakça yalan söylüyorlarmış.

4 gün önce Pfizer kendisi itiraf etti ve dedi ki:  “Aşıların bulaşmayı önlediği hiç bir zaman test edilmedi” Ve ne yazık ki dünyadan hala ses yok.

Yani Covid aşı zorlamalarının temel nedeni olan “Başkaları için aşı ol!!” koca bir yalanmış… Kısacası olan ölenlere, ölecek olanlara ve yan etkilere maruz kalanlara oldu.

6-7 tane şirket, 150-200 civarındaki devleti, 7-8 milyar insanı ayakta uyuttu. iki yıl boyunca insanlarla resmen dalga geçildi ve birçok insanın itibarı mahvedildi. Ve medyaya yansıyan verilere göre ise, bu 6-7 şirket bilim adı altında en az 120 milyar dolar parayı cebine indirdi. 

Üzücü olan ise iki yıl boyunca Dr. Malone, Bev Turner vs. gibi onlarca isim bunun bir hata olduğunu haykırıp durdu ama dinletemediler. 

Bunun için bir çok neden sayabiliriz. Ancak en temel problem tıp sektörü ile ilgili olarak bilgimizin az olması. Ve her uzmanı tanrı olarak görmemiz. İsminin önünde bir titr var ise direkt kul oluyoruz. Ne araştırma ne de soruşturma. Heyhat.

Sağ baştan başlayıp 100 kişiye ‘tıp ile ilgili kaç kitap okudunuz?’ diye sorduğumuzda bu sayı 4-5 kişiyi geçmiyor. 

Son 13-14 yılımın her aşamasında tıp ile ilgili okumalar ve araştırmalarım oldu. Ve hala devam ediyor. Zira ahir zamanın bir stratejisi olarak gördüğüm bir mesele. (Kitapta detaylı anlatmıştım)

Bu mesele bir silahtır ve insanlığın şekillenmesinde önemli bir rol oynayacaktır.

Mümkünse kitap okuyabilen her yaştan insanın tıp endüstrisine dair hiç yoksa 5-10 kitap bitirmesi büyük bir kazanç sağlayacaktır. Teşvik etmek iktiza eder. Ve kolay kolay aldatılmaz, kandırılmaz.

Aksi halde gördüğünüz gibi iki elin avucu kadar olan şirketler, 7-8 milyar insanı bu kadar kolay ve basit bir şekilde sürü otlatır gibi otlatarak dolandırıp, onlar şirketin battığı yerde, bunlar ise son iki yılda kasalarını kat ve kat daha değerli hale getirdiler. Umalım uyananların sayısı artsın. Aksi halde olan kötülük herkese oluyor.

Satılık Hastalıklar kitabı da özellikle 10 hastalık üzerinde duruyor. Okuduktan sonra sektöre dair bazı farkındalıklarınızın olacağından emin olabilirsiniz. 

FİLM

‘Subay ve Casus’ Jean Dujardin & Louis Garrel'in başrollerini birlikte paylaştığı J'accuse Emile Zola'nın ünlü ‘Suçluyorum’ adlı mektubunu kaleme almasına da neden olan tarihi Dreyfus davasını odağına alıyor.

Filmde günümüzün adalet kavramına dair çokça bulabileceğiniz detaylar mevcut.

Puanım: 7.2


TEFEKKÜR - İLHAM LAYIK OLANA GELİR!

Bültene ilk başlarken geçmişe dair araştırma ve notlarımda yer alan bilgileri paylaşılacağımı ifade etmiştim. Bu hafta ‘İLHAM’ konusunu sizlere aktarmak istedim. Bu çalışmalarda birçoka arkadaşımızın emeği var. 

Aşağıdaki ifadeleri bütün olarak değil ayrı ayrı ele alabilir veya bir bütün olarak düşünebilir veya kelime kelime dahi tefekkür edebilirsiniz. Herkesin payı nasibi kadardır. Ama son noktada üzerinde gayret edilirse bir kelime dahi olsa fayda göreceğinizden emin olabilirsiniz. 

Önce ayetlerle başlayalım:

- “Allah’tan korkun. O size öğretir.” (BAKARA)

- “Ey iman edenler! Eğer Allah’tan korkarsanız, o size bir ‘furkan’ verir...”

&&&

- Allah bizimle hangi yollarla konuşur: Peygamberler, semboller, hadiseler, ve ilhamlar

- Bir görüntüyü başka bir anda değil de neden o anda gördün. Mesela bir tabela, ses, olay vs.

- Başka bir şeyi değil de neden o şeyi hissediyorsun.

- Bir yanlış yaptın. Bir acı çekiyorsun. Sebebi kalbine fısıldanmaktadır.

- Bazen önce bir tedbir alırsın, sonra bir olay olur. Önce evden çıkmak istersin sonra ev çöker.

- Bir şeye tepki gösterirsin, birazdan haklı çıkarsın. Hz. Ömer Efendimizin ayetlerle ilişkisi. (Daha sonra peygamber gelecek olsaydı Ömer olurdu)

- Birine ismiyle değil de siz diye hitap etmek istersiniz, birazdan adını yanlış bildiğiniz ortaya çıkar.

- Bazen bir sohbet edersiniz, bir hafta boyunca konuştuklarını yaşarsın.

- Bazen hazırlanırsın çok verimsiz bir sohbet olur. Bazen hazırlıksız gelir anlattıkların, sen bile şaşarsın.

- Sohbet ilhamla olmaz.

- Bir şey not eder yazarsın, bazen birazdan öyle bir şey yaşarsın.

- Gelen o duyguyla en iyi ne yapabilirim. (pişmanlık ilhamı istiğfara, memnuniyet ilhamı şükre yönlendirilebilir)

- İlhamın iktisadındaki bereket. İktisat eden bereket bulur. Değerlendirilince daha çok gelir. Bildiği ile amel edene Allah bilmediğini öğretir. -Hadis

- İlham bir asistandır, bir sekreterdir. Ertelediğin, unuttuğun, ihmal ettiklerini durmadan sana hatırlatır. Onu dinle.

- Sabır mı göstersen, tepki mi göstersen. Bunu ilham çözer.

- Kur'an belli bir kavme ve belli bir döneme hitap etmiyor. Bütün zaman ve kavimleri nazara alan birhitaptır. Ama ilhamlar öyle değildir. Belli bir zaman ve kişiyi nazara alıyor. Bu yüzden özel ve hususi kalıyor.

- Sokrat: “daimanion”: içten gelen uyarıcı bir ses,

- Alexis Carrel: “entüisyon”:  (içine doğma)

- Pascal: “raisons”: akılla ulaşamadığımıza gönülle ulaşacağımızı söyler.

- J.J. Rousseau: ““içimizden kopup gelen bir sesin, ilahi ilhamın öğrettiği gerçekler, en açık ve en kesin gerçeklerdi.”

- Tevhidle ilişkisi, gelen ilhamların ortak özellikleri olması.

- Kelâm sıfatı, vahiyler ve ilhamlarla Zât-ı Akdesi tanıttırır…’’


İçeriğin devamı ve daha fazlası için bültenimize abone olabilirsiniz!

Önceki
Önceki

Daha fazla nasıl para kazanırsınız? Hafıza, alışkanlıklar ve aile!

Sonraki
Sonraki

Haftanın Bilgiselleri