"Önümüzdeki 18 Aya Dikkat Edin"

Bu Hafta Bültende Neler Var?

  1. BM: Uyuşturucu kullanmak, çocuk satmak, taciz ve tecavüz suç olmaktan çıksın

  2. İspanyol Dağcı Mağarada 500 Gün Kaldıktan Sonra Ortaya Çıktı!

  3. Hucurat Suresinde Geçen İnsan İlişkilerinde 9 Kural!

  4. Haftanın 11 seyri

  5. Bu 2 film izlenmemeli

  6. 1 Kitap

  7. Önümüzdeki 18 Aya dikkat edin

  8. Makale

  • Yüksek enflasyon sırasında flört etmenin ekonomisi

  • Steve anlamanın en iyi yolu...

  • Dijital evren: Cennet mi, cehennem mi?

  • Paranoyak düşüncelerle nasıl başa çıkılır?

  • Ortadoğu'da Yeni Bir Düzen mi?

  • Elon Musk ve Twitter'ın şimdiye kadarki tüm hikayesi

  • Rasyonel bir ekonomik düzen kurmaya çalıştığımızda çözmek istediğimiz sorun nedir?

Unsplash

‘‘Önümüzdeki 18 Aya dikkat edin…’’

''Enflasyonun açık nedeni hükümetin sahip olduğundan zilyonlarca kat daha fazla para basmasıdır. Ekonominin mal ve hizmet üretimindeki artışından daha fazla dolar basılırsa o zaman enflasyona sahip olursunuz..''

Benzer cümleleri zannediyorum bu blog’dan yıllardır okuyorsunuz.

Sıradan ve basit bir insan olunca ne yazık ki, bırakalım Türkiye'yi kendi çevremize bile tesirimiz olmuyor. Ve kredi cehenneme düşen onlarca arkadaş...

Şükrediyorum ki bu ifadeleri artık milyar dolarlık yabancı şirket sahipleri ve az da olsa yabancı ekonomi uzmanlarıda kullanmaya başladı. Yüksek perdeden ‘böyle ne yapıyorsunuz?’ diyenler artıyor. Rabbim bizim Müslüman işadamları ile faiz fetvası uyduran fetvacılara da şuur ihsan etsin.

Sırf cephe değiştirsin diye Bill Gates'e bile çoğu kez hidayet duasında bulunmuşumdur. Bunların arasında tabi Mark, Buffet, Musk vs.’de var. Allah bunlardan birkaçına tez vakit iman, ahlak nasip etsin. Zira bunlardan bazıları düzelmedikçe, sistemin düzelmesinin ve kölelikten kurtulmamızın çok fazla bir imkanı yok…

Evet, konuya dönecek olursak.

Elon Musk'ta diğer işadamları gibi fırsat buldukça kriz uyarsında bulunuyor ve önümüzdeki 18 ay'a dikkat çekiyor. Musk yaptığı uyarıların yanında bazı çözüm önerileride sunuyor. 18 ay çok iyimser bir rakam olsada aktardığı bilgiler önemli.

Baykalem'in Musk'ın çeşitli konuşmalarından derlediği açıklamalarının önemli noktaları şöyle:

  • ''Görünüşe göre 2023 yılında bir resesyona doğru gidiyoruz. Bu resesyonun derinliği tartışılabilir ancak en azından hafif ile orta şiddette bir durgunluk olacağını düşünüyorum.

  • En kötüsüne de hazırlanın, piyasadaki riskli işlemler yaparak çok fazla maceraya atılmayın. İnsanlara oynaklığın çok yüksek olduğu borsalarda kredili alımlar gibi risk seviyesi yüksek işlemleri yapmamalarını tavsiye ediyorum.

(Bu noktada bülten takipçisi arkadaşlarım için bir eklemek yapmak isterim. Özellikle son 5-7 yılda 'bir ev için uydurma fetva alıp kredi çeken' bir çok arkadaşa denk geliyorum. Şahsi tavsiyem bu enflasyon zulmüne ortak olmamaları. Bu gelen felaketin tesirleri kredi çekenler içinde yıkıcı olabilir. Hatta bazıları şimdiden kayıplar yaşamaya başladı. Devam edecek. Önceki 30 bültende yer yer değindiğim için burada tekrar etmeyeceğim. 'Eden bulur' fehvasınca dikkat etmekte fayda var. Allah bağışlayan ve merhamet edendir. Bu umumi bir zulümdür. Ortak olmamak lazım.)

  • Piyasalarda çok uzun süre devam devam eden bir yükseliş olursa, sermayenin yanlış ellere tahsisine neden olursunuz. Temelde aptalların üzerine para yağmaya başlar. Sanki her aptal para kazanıyormuş gibi bir durum oluşur. Eminim bunlardan birkaçını görmüşsünüzdür. Yani bir noktadan sonra kontrolden çıkmaya başlar....Ve sonunda saçma sapan şirketler iflas eder ve faydalı ürünler yapanlar ise refah içinde olur.

  • Ancak burada kesinlikle bir ders var. Eğer faydalı bir ürün üretiyorsanız ve mantıklı bir şirketiniz varsa sermaye açısından işleri çok uç noktalarda yürütmediğinizden emin olun ve akıl dışı zamanlarda dayanmak için kenara bir miktar sermaye ayırın. (Bu strateji hala daha çoğunluk tarafından uygulanmıyor. Krizleri fırsatlara çevirmek için en önemli maddelerden birisi.)

  • Çünkü geçmişteki resepsiyon yaşandığı gibi bir ışığın düğmesine basmak gibi işler bir anda tersine dönebilir bunu eski PayPal günlerinden hatırlıyorum. Mart 2000'de 100 milyon dolar toplamıştık. Her yerden para fışkırıyordu. Fakat sonra para toplamanın para toplamanın çok kolay olduğu bir döneme geçildi. Ve Nisan 2000'de piyasa serbest düşüşe geçti. İyi şirketlerin bile para toplayamadığı bir döneme geçildi. Bir ay içinde gerçekleşti. Paypal 2000 yılında neredeyse iflas ediyordu. Çok yaklaşmıştı iflasa. Ama şükürler olsun ki 2000 yılının Mart ayında 100 milyon dolar toplamıştık o olmasaydı iş çoktan bitmiş olurdu.

  • Eğer sağlıklı bir şirketseniz işlerin üstesinden gelmek için bir miktar sermayeniz olduğundan ve masraflarınızın ne durumda olduğundan emin olun ve eğer bu bir resesyonsa ki büyük olasılıkla resesyon öyle olduğunu kesin olarak söylemiyorum ama muhtemelen durgunluk olacaktır.

  • O zaman sadece nakit akışınızı izleyin ve mümkün olan en kısa sürede pozitif nakit akışına geçin. Bence bir resesyon içindeyiz ve bu resesyon daha da kötüleşecek. Muhtemelen bir yıl boyunca zor bir süreç olacak. Belki 12 ila 18 ay genellikle bir düzelmenin gerçekleşmesi için olması gereken süredir.

  • Enflasyonun açık nedeni hükümetin sahip olduğundan zilyonlarca kat daha fazla para basmasıdır. Sanki hükümet enflasyon olmadan gelirinin çok üzerinde çek yazmış gibi bir durum oluştu. Paranın dolaşım hızı sabit tutuldu. Federal hükümet çek yazarsa çekler asla karşılıksız kalmaz. Bu da etkin bir şekilde daha fazla dolar basmak demektir.

  • Ekonominin mal ve hizmet üretimindeki artışından daha fazla dolar basılırsa o zaman enflasyona sahip olursunuz. Bu öyle süper karmaşık bir şey değil. Hükümetin büyük miktarlarda para basarak bütçe açığını yok etmesi mümkün olsaydı, neden o zaman 100 kat daha fazla bütçe açığı verdik? Cevap aslında basit. Bu şekilde yapamazsınız. Çünkü bu temelde doları değersiz bir şeye dönüştürecektir ve çeşitli ülkeler bu deneyi birçok kez yaptı. Bu yapılırsa ne olur diye merak ediyorsanız Venezuela'ya bakın. Bu yüzden ben yaptım oldu mantığı ile para basamazsınız. Gerçek ekonomi mal ve hizmet üretimidir.

  • Umarım bir savaşa ihtiyacımız olmaz. Çin'deki şirketlerle rekabet edebilmek için ne kadar rekabetçi olmaları gerektiği anlaşıldığında, bence insanların aklını başından alacak bir ekonomik rekabet yaşanacak...''

Unsplash

BM: Uyuşturucu kullanmak, çocuk satmak, taciz ve tecavüz suç olmaktan çıksın

Bu kısımda yer alan içerik önem arz ediyor.

Bireysel özgürlükler, bireyselcilik vs. adı altında ciddi bir sınırsız özgürlük- başkasının hakkına tecavüz anlayışı sistemleştirilmeye devam ediyor.

'Bir kişinin özgürlüğü, başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter'' prensibini devre dışı bırakmak için her türlü melaneti dayatmaya devam ediyorlar.

İşin üzücü yanı buna işadamlarının yanında küresel kurumlarda destek veriyor.

-Şimdilik daha önce bahsettiğim meselelere tekrar değinmeyeceğim-

Ancak, BM'nin birkaç gün önce yayınladığı rapor yeni bir rapor ve çok gündeme getirilmedi.

Açıkçası skandal bir rapor.

Birleşmiş Milletler özetle diyor ki, 'her türlü uyuşturucu kullanımı ve cinsel faaliyet (çocuk sex işçiliği) küresel olarak suç olmaktan çıkarılsın.'

Evet, yanlış okumuyoruz. Üstü örtülü cümlelerle bunun önünü açmak istiyorlar.

Resmi bir kurum neden böyle bir çizgiye geliyor? Niçin bu tarz eylemlerin önünü açıyorlar?

Ve neden medya bu tür meselelerde genellikle sistemin tarafında oluyor?

Ne yazık ki bu durum bir noktada bireysel bir günahın ötesini ilgilendiriyor.

Kişi şahsi olarak zina yapabilir, her türlü uyuşturucu vs.. gibi kaymalara bulaşabilir. Şahsi günahıdır. Başka hiçbir kulu ilgilendirmez.

Hatta bir başkasının o günahın kelamını etmesi dahi hadsizliktir. Çünkü umumu ilgilendiren bir mesele değildir.

Ve bizler birer kul olarak, (haşa) Allahlık yaparak bir fayda elde edemeyiz. Başkasının şahsi günahının zerre kelam edilmesinin bir anlamı ve pozitif bir karşılığı yoktur. (Ayrıca bu konuda kınama, eleştiri vs. gibi şeyleri dahi tavsiye etmem. Zira bu tür meseleleri kınadığı için hem kendiyle hem evlatlarıyla, eşleriyle vs. imtihan olan çok sayıda insan oldu. Allah muhafaza...)

BM'nin raporuna dönecek olursak, rapor insan tacirlerine, kadın ve çocuk satıcılarına ve tacizcilerine kolayca yardımcı olabilecek ve tüm ceza yasalarının kaldırılması çağrısında bulunuyor.

Aslında çokta şaşırdığımı söyleyemeyeceğim.

Hem J. Epstein davasında, hem de diğer açık istihbarat bilgilerinde baronlar, elitler vs. için çocuk kaçakçılığı ve tecavüz sistematik bir pazar olarak yıllardır işletiliyor.

Nitekim Uluslararası Planlı Ebeveynlik Federasyonu da, "ticari seks işçiliğini" 10 yaş ve altındaki çocuklar için normalleştirmeyi hedefliyor.

Bu mesele ayrı bir dosya olarak açılması gereken bir konu. Planlamamızda var. İnşallah ilerleyen bültenlerin birinde durumun vehametini daha detaylı olarak okuyacaksınız.

Şimdilik şu düşünce ile bitirelim: İmkanı olanlar lütfen çocukların geleceği için bir medya-film-dizi şirketi ve özellikle batıda manevi odaklı eğitim merkezleri için ön ayak olsun. İmkanları olanları acil olarak teşvik etmeli.

Özellikle maddi yetersizlik nedeniyle, kurulamayan sistemler ne yazık ki birçok çocuk ve gencin ve haliyle sistemin çürümesine sebep teşkil ediyor.

Ve sonrasında ise evlatlar veya insanlar neden böyle diye ahu vah ediyoruz. Maddi ve manevi yatırım yapmadığımız toplumlardan bir şeyler beklemek beyhude birer çaba.

Ve sonrasında da kalkıp -misal- gençler zalimlere oy vermesin, İnce gibilere destek vermesin vs... gibi cümlelerle kendimizi komik durumlara sokuyoruz.

Heyhat...

CBC

İspanyol Dağcı Mağarada 500 Gün Kaldıktan Sonra Ortaya Çıktı!

İnziva insan hayatı için önemlidir.

Kendine vakit ayırmayan, kendi derinliğine yolculuk yapmayan insanların kendilerini keşfetme imkanı yoktur.

Haliyle ailesini, çevresini ve toplumu da gerçek anlamda değerlendirmesi mümkün olmayacaktır.

O yüzden Üstad'dan Jung'a kadar birçok fikir ve keşf insanı her daim inziva hayatlarını belirli dönemlerde yaşamışlardır.

Haberde yer alan İspanyol dağcının amacı belki o manada bir amaç içermiyor.

Ancak bir mağarada 500 gün vakit geçirmek takdir edilesi bir irade olsa gerek.

''50 yaşındaki sporcu Beatriz Flamini, bir araştırma projesi için Granada'nın dışındaki bir mağarada 500 gün geçirdikten sonra Cuma günü ortaya çıktı.

Beatriz Flamini'nin destek ekibi tarafından, insan zihninin kapasiteleri ve sirkadiyen ritimler hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen bilim adamları tarafından yakından izlenen bir deneyde bir mağarada 500 gün geçirerek bir dünya rekoru kırdı.

48 yaşında mağaraya giren sporcu 50 yaşında mağaradan çıktı...''

Unsplash


KİTAP

Atul Gawande iyi bir araştırmacı.

'Checklist Manifesto' kitabıda önem verdiğim eserlerden.

Klasik kişisel gelişim veya duygusal tatminlik sağlayıp geçilen eserlerden değil.

Kişinin verimliliğini, potansiyelini vs. artırması yönünde Newport'un Pür Dikkat ile Clear'in Atomik Alışkanlıklar kitabından sonraki ayağı yere basan ve somut örneklerle meseleyi izah eden güzel kitaplardan biri.

Özet takvimimde bu kitapta yer alıyor. Nasip olur bülteni devam ettirebilirsek o kitabın özetinide sizlerle paylaşacağım.

Kitap, işinizde veya özel hayatınızda hem kendiniz hem de çocuklarınız için fayda sağlayabilir. Bir bakmakta fayda var.


Unsplash

Hucurat Suresinde Geçen İnsan İlişkilerinde 9 Kural!


1)Size gelen bir haberin doğruluğunu araştırın.

2)Adaletli davranın.

3)İnsanların arasını düzeltin.

4)Alay etmeyin.

5)Birbirinizi ayıplamayın.

6)Birbirinizi (kötü) lakaplarla çağırmayın.

7)Zannın bir çoğundan sakının.

8)Kusurları ve mahremiyetleri araştırmayın.

9)Birbirinizin gıybetini yapmayın.

(Hucurat Suresi 6-12)

Unsplash

İzlenmemeli!

Her hafta izlenilmesi için film ve dizi tavsiyeleri verirken bu hafta kesinlikle izlememeniz gereken 2 film paylaşacağım.

Zamanında benim zamanımı israf etmişlerdi bari sizlerinde israf olmasın.🙂

&&&

İlk film Mes Tresors. Jean Reno'nun birkaç kötü film vardır ama bu film gerçekten kötüydü. Detaya girmiyorum.

Paper Moon, birçok film sitesinde tavsiye edilen bir filmdi. Çok güzel eleştiri ve yorumlar olduğu için bir fırsat vereyim demiştim yıllar önce. IMDb puanı yüksek olan bu filmin açıkçası bu kadar kötü olacağını beklemiyordum.

Tabi ki iki filmde benim kriterlerime göre kötüydü. Muhakkak her ürünün bir alıcısı var. Sadece izlemeden önce biraz daha detaylı inceleme yapılması çok daha faydalı olabilir.

Film ve dizi seçerken hususi olarak vakit ayırmanızı ve liste yapmanızı tavsiye ederim.

Hem kategorilendirme hem de alternatif oluşturma noktasında zamandan büyük bir kar sağlıyorsunuz. Üç ayda bir listeyi kontrol etmek ve yenilemek büyük zaman israfından koruyor.

Unsplash


TÜM BÜLTENLER İÇİN TIKLAYIN

Bu haftalıkta bültenimizin sonuna geldik.

👉 Bültenimize sponsor olabilir, reklam verebilir, yıllık abone olarak maddi destek verebilir veya devam edebilmemiz için bağış yapabilirsiniz. Üç arkadaşınıza tavsiye vererekte bu bilgilerin onlara ulaşmasına vesile olabilirsiniz.

Önceki
Önceki

''Geleceğinizi Bilmek İçin Kendinize Sormanız Gereken Bir Soru''

Sonraki
Sonraki

Geçmiştekilerden Daha Tehlikeli!