APPLE, Nokia'nın hatasını neden yapıyor?

Ekran Resmi 2021-09-27 10.37.33.png

Teknoloji site ve yazarlarının son çıkan telefon incelemeleri devam ederken, farklı bir noktaya da değinmek gerekiyor.

Açıkçası Apple işletim sisteminde ne kadar gelişim gösterirse göstersin atladığı ciddi bir mesele var. Ve şirket böyle devam ederse Nokia'nın hatasına düşecek gibi gözüküyor.

Nokia'da gelişmeyi ve değişimi görmek istemedi. Ellerindeki ürüne çok güvendi ve sonuç hüsran.

Nokia'nın CEO'sunun o meşhur sözü marka danışmanlığı yaptığım her an aklımın bir köşesinde yer alır:'' Hiçbir şeyi yanlış yapmadık ama bir şekilde yenildik.''

Klasik cümleyi tekrar edelim: ''Demek ki yanlış yapmadan da yok edilebiliyorsun.''

Apple'da son 4,5 yıldır aynı hatayı ısrarla sürdürüyor.

Şu an çalışma sistemi tamamen çoklu görev üzerine odaklanmayı gerektiriyor.

Ve ne yazık ki Apple anlamsız bir direnç gösteriyor. Eğer değişime direnç devam ederse, dünyanın en güçlü A15 Bionic işlemcisine sahip olmak da bir noktada sonra önemsiz kalır.

Evet, Samsung benzeri bir ürün yapmasına gerek yok.

Ancak telefon veya bilgisayarın bir tarafında Takvim, Craft, Notion vs. üzerinde çalışırken, diğer tarafta tarayıcıyı kullanamamak verimliliği gerçek anlamda düşürüyor. Samsung ve diğer birkaç marka bu sorunu gördü ve çözdü.

Apple, bir ihtimal Samsung'un ona yaptığını -benzeri ürün- yapmak istemiyor. O yüzden iki ekranlı üretime geçmek istemiyor gibi bir düşünceye sahip olabilir...Ki, son iPad'i o kadar küçük yapmalarını bir anlamda ona da bağlamak mümkün. (Telefon işlevi görecek şekilde yanında taşıyabileceğin iPad.)

Ancak bu düşünce ve strateji gerçeği değiştirmez.

Çoklu görev bir ihtiyaç ve bu ihtiyaca cevap vermezsen kaybedersin...

Ki, etrafımdaki bazı Apple aşıkları ciddi ciddi o evren değişimini göze almış durumdalar.

Evet, çift ekrana geçmeleri şart değil, telefonları büyütmeleri de mecburi değil. Hatta küçük telefonun güzel bir yanıda var. Ancak çoklu görev talebine cevap vermek zorundalar.

Üstelik Apple bu problemi sadece telefonlarda değil, Safari'de de yapıyor.

Vivaldi gibi küçük bir tarayıcı bile çoklu görev kullanımı noktasında nirvana yaptı. Ve üstüne koyarak devam ediyor.

Apple ise son güncelleme de sekme konusu çözmeye çalışıyor. (O konuda da çok geride kaldılar, hala yerinde sayıyorlar. Eklenti yetersizlikleri hala kriz..)

Kısacası tarayıcı konusuda bile bu kadar geriden gelmelerini anlamak gerçekten çok zor. Açıkçası işletim sistemi gelişimine önem verip verimliliği düşünmemeleri -basiret kapanması- dediğimiz sorunsal durumuna benziyor. (Bazı şirketlerin, kişilerin, markaların vadesi geldiğinde basireti bağlanır ve kader tecelli eder. Gözlerinin önündeki çok basit bir değişimi göremeyecek kadar körleşirler. Ve bu körleşme öyle bir haldir ki: ''Ben her şeyi bilirim, sektörde tekim, bu işi ben icat ettim ben olmazsam olmaz, ben patronum, ben liderim vs.'' gibi bir psikolojinin yansımasıdır. Sadece Nokia değil, Sony, Kodak, Panasonic vs... gibi çoğu öncü şirketin geldiği neticelerden biride bu basiret kapanmasıydı. Tarayıcı örneğinde Internet Explorer'de listeye eklenebilir. Ve daha eklenebilecek hali hazırda basiret kapanması yaşayan ciddi sayıda dev şirket ve ürün var)

Apple ne yazık ki, safari, takvim, apple notes ve çoklu görev konusunda çok çok geriye düştü..Ki, Corona sonrası bu ihtiyaç daha da arttı ve bu çoklu görev talebine karşılık veren şirketlerinde sayısı gittikçe artıyor.

Umarım böyle güçlü bir teknolojik evrenin ortaya çıkmasına öncülük eden, güvenlik noktasında diğer şirketlere nazaran önde olan Apple evreni Nokia'nın kaderini yaşamaz. Zira gidişatı okuyamadığı bir gerçek.

Evet, Apple geç olmadan çoklu görev sistemini ve diğer değişimleri artık aktif etmek zorunda gibi gözüküyor. Bu değişime ne kadar daha direnebilecek göreceğiz.

Rauf Atilla Polat

blog@rapolat.com

Önceki
Önceki

Bilim ve doktorlar sigara reklamı yaparken!

Sonraki
Sonraki

Yürüyüş, fikir, odaklanma ve beyin!