11 yaşındaki çocuk A vitamini eksikliğiyle kör oldu!
11 yaşındaki bir çocuk sınırlı beslenme şekli nedeniyle görme yetisini kaybetti. A vitamini eksikliği sebebiyle kör olan çocuğu gören doktorlar herkesi uyardı.
Science Alert’in haberine göre Kanada’da 11 yaşında bir çocuk 8 ay boyunca gittikçe kötüleşen göz kuruluğu, gece körlüğü, ışık hassasiyeti ve görme kaybı şikayetleriyle hastaneye gitti. Çocuk sadece gözüne maksimum 30 cm yakınlığındaki el hareketlerini ayırt edebiliyordu.
Egzamayla birlikte birkaç besin alerjisi bulunan çocuğun yediği şeyler oldukça kısıtlıydı. Doktorunun raporuna göre sadece patates, kuzu eti, elma, salatalık ve kahvaltılık gevrekle besleniyordu. Bu yiyeceklerin hiçbiri A vitamini bakımından yeterli olmadığı için çocukta A vitamini eksikliği baş gösterdi.
Gözde bulunan fotoreseptör hücreler, ışığı algılamak için A vitaminine ihtiyaç duyar. A vitamini ayrıca korneayı koruyarak nemli kalmasını sağlar. Hastanın gözleri A vitamini eksikliğinden kurumuş, yine A vitamini eksikliğinden gözlerinde Bitot lekeleri meydana gelmişti.
Doktorlar çocuğu tedavi edebilmek için A vitamini takviyesi verdi. 6 haftanın sonunda görme yetisi iki gözde de 20/800 arttı.
A VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Hayvansal gıdalarda daha çok bulunan A vitaminini bitkisel gıdalardan da alabilirsiniz. A vitaminin bulunduğu besinler şöyle sıralanabilir:
Hayvansal gıdalar: Karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta, böbrek, peynir, yoğurt.
Bitkisel gıdalar: Ispanak, maydanoz, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, kabak, havuç, patates, kavun, kırmızı biber, greyfurt, bezelye, karpuz.