Nasıl motive olabiliriz!

Dr. Hannah Rose 'nasıl motive olunur' üzerine bir faydalı bir yorum getirmiş. Makalede önemli tesbitler var.

Bazı önemli noktalarını sizlerle paylaşmak istedim.

''Motivasyonunuz kaybolduğunda, onu geri almak için ne yapabilirsiniz? 

  • Birçoğumuz ilham verici bir kitap satın alacak veya motivasyon videoları izleyecek, bunun motivasyonumuzu geri kazanmamıza yardımcı olacağını düşünebiliriz. 

  • Ancak bunların başarılı olması pek olası değildir. Gerçekte, motivasyon ancak ilk adımları attıktan ve görevimizde biraz ivme kazandıktan sonra yeniden oluşmaya başlar.

  • Lao Tzu'nun sözleriyle: "Bin millik yolculuk tek bir adımla başlar." Motivasyon tamamen başlamak ve sürekli olarak harekete geçmekle, çoğunluğa düştüğümüzde tekrar yola çıktığımızdan emin olmakla ilgilidir.

  • İki tür motivasyon vardır: içsel ve dışsal. Bir aktiviteye ilgi veya zevk içimizden geldiğinde, içsel motivasyonu deneyimliyoruz. Örneğin bir kemancı, müzisyen olarak gelişmek isteyebilir, çünkü çalmak şöhret ya da ödül peşinde koşmak yerine yoğun bir neşe getirir.

  • Bu nedenle sevdiğiniz şeyi yapmakla ilişkili içsel motivasyon , sürekli davranış değişikliği ve iyileştirilmiş refah ile güçlü bir şekilde ilişkilidir, çünkü aktivitenin kendisi zevk getirir .

  • İçsel motivasyonla, bir aktivite kendi doğal ödülünü sağlar. Örgütsel psikolojideki araştırmacılar, “işte kalıcılığın anahtarının içsel motivasyon olduğunu” belirtiyorlar . Yaptığınız işten keyif alıyorsanız, aktivite ve hedef çarpışacak, böylece hem ilginiz hem de iş deneyiminiz artacaktır.

  • Dışsal motivasyon ise tam tersine, dışımızdaki etkiler tarafından yönlendirilir. Daha fazla para kazanmak, işyerinde tanınmak veya yaptırımlardan kaçınmak için kariyerinizde ilerlemek isteyebilirsiniz. Dışsal motivasyonla, arzu ettiğiniz sonuç, onu başarmak için yaptığınız aktiviteden ayrıdır ve bu da motivasyondaki düşüşleri daha olası hale getirecektir.

  • Ancak bu, dışsal motivasyonun kötü olduğu anlamına gelmez: Motivasyonun tarifi bundan biraz daha karmaşıktır.

  • Amerikan Psikolog dergisinde yazan Richard Ryan ve Edward Deci, öz motivasyonu ve zihinsel sağlığı geliştirmek için karşılanması gereken doğuştan gelen üç psikolojik ihtiyacın altını çiziyor: yeterlilik, özerklik ve ilişkili olma.

  • Kendimizi meraklı öğrenenler olarak düşünmeyi severiz. Ancak çoğumuz, kişisel veya profesyonel yaşamımızın bir noktasında bir ilgisizlik duygusu yaşamış olacağız. İster durağan bir işte kalalım, ister geceler boyu koltukta düşüncesizce gezinerek geçirelim, motivasyon kaybı hepimizi etkileyebilir.

  • Konfor alanınızdan çıkmak yoğun korku veya endişeye neden oluyorsa, bir zamanlar sahip olduğunuz tüm dürtüleri kaybedebilir ve görevi bırakabilirsiniz.

  • Motivasyon kaybına neden olabilecek sadece çok zor hedefler değildir. Bir hedef çok kolaysa veya uygun bir ödül getirmeyecekse, ulaşılabilir olmasına rağmen onu takip etme dürtüsünden yoksun olabilirsiniz.

  • Benzer şekilde, size uymayan hedefler belirlerseniz, kendi kendinizi düzenleyemeyebilir ve bunların sizinle nasıl ilişkili olduğunu göremeyebilirsiniz. Öz düzenleme olmadan, ne içsel ne de dışsal motivasyon mevcut olmayacak ve motive kalmayı başaramayacaksınız.

  • Bazı durumlarda, isteklerinizde netlik olmaması, sizi onları takip etmekten caydırabilir. Mevcut rolünüzde mutsuz olduğunuzu biliyor olabilirsiniz, ancak bir kariyer değişikliğini başlatmak için nereden başlayacağınız konusunda emin değilseniz, değişim için motivasyonunuz ister içsel ister dışsal olsun , odakta net bir amaç olmadan motivasyonu sürdüremezsiniz .

  • Gördüğünüz gibi, motivasyonda kaymalar yaşamanızın birçok nedeni var. Neyse ki, motivasyonu elde etmenin ve sürdürmenin yolları var. Önemli olan, momentumdaki bir durgunluğu fark ettiğinizde, mümkün olan en kısa sürede yola geri dönmenizdir. Herhangi bir motivasyon kaybı üzerinde hareket ederek ve devam etmesine izin vermeyerek “asla iki kez üst üste ıskalamayın”. 

  • Konfüçyüs'ün dediği gibi: "Dağları yerinden oynatan adam işe küçük taşları alıp götürerek başlar". Ama elbette, bunu söylemek yapmaktan daha kolay. Kalkıp gitmeniz bittiğinde, aşağıdaki beş strateji motivasyonunuzu yeniden alevlendirmenize yardımcı olacaktır.

  • Doğru hedeflere odaklanın. Önem verdiğiniz bir hedef seçerseniz, içsel motivasyon doğal olarak oluşacaktır. Hedefe bağlı veya bağlı hissetmiyorsanız, çoğunlukla uzun vadede sürdürülebilir olmayan iradeye güvenmeniz gerekir. Bir hedefin çok kolay veya çok zor olmadığını doğrulamak için Goldilocks kuralını da kullanabilirsiniz .

  • Bir motivasyon rutini oluşturun. Her sabah sizin için önemli olan hedefe odaklanmak için zaman ayırın. Bu zamana öncelik vermek, göreve olan bağlılığınızı yeniden teyit eder.

  • Kendini yansıtma alıştırması yap. Motivasyonu artırmak için kendinize iyi bakmanız gerekir. Okumak ve egzersiz yapmak gibi öz bakım için zaman ayırın ve öz-düşünmeyi taahhüt edin. Günlük tutma gibi üstbilişsel bir yöntem kullanmak , ilerlemeye devam edebilmeniz için motivasyonunuzu, ilerlemenizi ve herhangi bir aksiliği yansıtmanız için size alan sağlar.

  • Motivasyon kliniğini kullanın. 3C motivasyon modeli, sorunun kaynağının tam olarak hangi motivasyon bileşeni olduğunu ve daha da önemlisi, tekrar yola çıkmak için hangi stratejiyi kullanmanız gerektiğini anlamanız için daha derine inmenize yardımcı olabilir.

  • Geri dönmeyi planlayın. Hepimiz hata yapacağız, ancak bir güvenlik ağının olması, motivasyonun düşmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Bir hesap verebilirlik arkadaşı bulmak, odaklanmanıza ve başarılarınızı kutlamanıza yardımcı olabilir.

  • En önemlisi, bir kez yapıldıktan sonra zor ama değerli bir çalışmayla sebat etmekten asla pişman olmayacağınızı kendinize hatırlatın. Öz düzenleme, motivasyonun önemli bir parçasıdır ve yalnızca kendinizi yetkin, özerk hissederseniz ve hedefinizin sizinle nasıl ilişkili olduğunu anlarsanız gerçekleşir.

  • Doğru hedeflere odaklanarak, öz-yansıtma kullanarak ve güvenlik ağları uygulayarak motivasyonunuzu artırabilir ve motivasyon kaybı zamanlarında hızlı bir geri dönüş sağlayabilirsiniz.’’


Önceki
Önceki

Milyarderler Çalışma Alanlarını Nasıl Düzenler?

Sonraki
Sonraki

Erteleme! Hayatın değişsin…