2023: Yükselen Meslekler

Yükselen ve geleceğin meslekleri ciddiyetle takip ettiğim alanlar içerisinde önemli bir yer tutuyor.

Her işadamı ile her anne babanında önemle takip etmesini tavsiye ettiğim bir mesele. Hem bulunduğumuz sektörde yok olmamak, hem birey olarak fosil haline gelmemek, hem de evlatları doğru yönlendirmek için takip edilmesi gereken bir konu. Mesela restaurantlarda çalışan birisi bu mesleklerin geleceğini incelediğinde görecek ki, 5-8 yıl içerisinde büyük çoğunluğuna ihtiyaç kalmayaca. Bunu eğer önce bilirse ona göre tedbir alması daha kolay olacaktır. 

Sistem o kadar hızlı değişim gösteriyor ki, bazı işler 5-10 yıl içerisinde yok olabilecek konuma geliyor.

Bu noktada LinkedIn, 2023 için Yükselen Meslekler Raporu'nu paylaştı.

Listede pazarlama müdürü, satış görevlisi vs. gibi bazı  bilinen meslekler görünmezken, yeni dönem mesleklerinin listeyi ele geçirdiğini görüyoruz. 

Rapor ülke ülke olduğu için, sizlere kısa birkaç özet geçeceğim:

AB Ülkeleri!

Satış Geliştirme Temsilcisi

Büyüme Müdürü

İşveren Marka Yöneticisi

Hesap Temsilcisi

Vergi Planlamacısı

Sürdürülebilirlik Uzmanı

Ürün Analistleri

Güvenlik Operasyon Analisti

Kara Para Aklama Analisti

Hesap Yöneticisi 

Siber Güvenlik Analisti

Veri Mühendisi

Site Güvenilirlik Mühendisleri

Arka Uç Geliştiriciler

Müşteri Başarı 

Ürün Operasyonları Müdürü

Türkiye

Türkiye'de en çok talep gören 15 iş pozisyonu ise şöyle:

1.   Game Designer (Oyun Geliştiricisi): Birden fazla platform için geliştirilen oyunların olay örgüsü, karakterlerini ve görsel tasarımlarından sorumludur.

2.   Blockchain Developer (Blokzincir Geliştiricisi): Programlama dilleri kullanarak kripto paralar ile ilgili yazılım geliştirir.

3.   Growth Specialist (Büyüme Uzmanı): Şirketin büyümesini ve gelirini artırması için çalışırlar. Bunun için pazarlama ve ürün geliştirme birimi ile işbirliği yapar.

4.   Customer Succes Specialist (Müşteri Başarı Uzmanı): Tüketicilerin, satın aldıkları ürünlerden en iyi deneyimi yaşaması için destek sağlar.

5.   Game Artist (Oyun Tasarımcısı): 3D modelleme ile illüstrasyon kullanarak dijital oyunlardaki mekan ve karakterlerin tasarımını yaparlar. Bunun için oyun tasarımcıları ve geliştiricileri ile koordineli şekilde çalışır.

6.   Artificial Intelligence Engineer (Yapay Zeka Mühendisi): Makineleri, mantıklı ve verimli çalışabilmeleri için programlar. Bunu makine öğrenme algoritmaları tasarlayarak yapar.

7.   Game Developer (Oyuncu Geliştiricisi): Oyunun bir bütün olarak oyuncuya sunulmasın sorumlu iş koludur. Çoğunlukla back-end tarafında çalışır.

8.   Patient Coordinator (Hasta İlişkileri Sorumlusu): Hastanın sağlığı ve tedavisi için gerekenlerden sorumlu.

9.   Concept Artist (Konsept Sanatçısı): Bir oyun veya animasyondaki tasarımların temel olarak nasıl görüneceğini belirler.

10- Software Quality Assurance Engineer (Yazılım Kalite Güvence Mühendisi): Geliştirilen yazılımın arayüzünü ve performansından sorumlu kalite kontrol uzmanıdır.

11- Robotics Engineer (Robotik Mühendisi): Endüstride kullanılan robotik sistemlerin tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumludur.

12- Data Enginer (Veri Mühendisi): Toplanan verileri tasarlar ve altyapısını oluşturur.

13.Back-End Developer: Yazılımın, kullanıcıya görünmeyen tarafındaki sistemlerini kodlar. Ayrıca uygulamanın sorunsuz ve performanslı şekilde çalışmasından sorumludur.

14.3D Artist (3D Modelleme Uzmanı): Üç boyut model ve nesne tasarımı yapar. Bunun için Blender gibi programlardan yardım alır.

15.Product Owner (Ürün Sahibi): Ürün tasarlanıp geliştirilmesi ve değerinin artırılmasından sorumludur.

Hem listeyi hem de pozisyonlardaki açık ilanları görebileceğiniz raporu buradan okuyabilirsiniz.

Dijital Temizlik Yap! Stresi Azalt

HighSpeedInternet.com'dan alınan bir rapora göre, çoğumuz "dijital istifçiyiz.” 

Bir gün bir dosyaya ihtiyacımız olabilir diye, iş e-postalarımızı silmek yerine birikmesine izin veriyoruz ve ev sistemlerimizde aile fotoğrafları, okul iletişimleri, vergi ve tıbbi belgeler biriktiriyoruz.

Dijital dağınıklık stres meydana getirdiği gibi birde bilgisayar performansını engelliyor. DePaul Üniversitesi'nde psikoloji Profesörü olan Joseph Ferrari, dağınıklığı gidermek için birkaç adım atılmasını tavsiye ediyor:

- Başlamak ve dağınıklığı gidermek için günde 30 dakika ayırmamızı tavsiye ediyor. Her ana içerik türü (e-postalar, fotoğraflar ve belgeler) için Dropbox veya Google Drive gibi bir sistem seçin. Küçük adımlar atın (örneğin, geçen ayki dosyalarla başlayın). Kendinizi ödüllendirerek davranışı pekiştirin.

- Her seferinde bir tür içeriği düzenlemeye odaklanın; örneğin, e-posta ile başlayın: eski hesapları silin, klasörler oluşturun, onlarla ilgilenmediyseniz e-postaları okunmadı olarak işaretleyin, istenmeyen e-posta listelerinden çıkın ve sunulan otomatik özellikleri kullanın e-posta sağlayıcınız tarafından.

Prof. Ferrari’nin tavsiye güzel. Ama daha fazlası ve bir sistem için bu eğitimi almaktan çekinmeyin.🙂

Kuranın Hayran Bırakan 4 Mucizesi

Kısa özet:

- Mesela Gibbon diyor ki: "Muhammed bunu tahmin ettiğinde bu tahmin edilebilir bir şey değil." Sarâhaten yazmış bunu. "Kur'ân öyle bir sistemde kıssalar anlatıyor ki sanki lazer sistemi gibi…

- Allah Teâlâ "Yerseniz ölürsünüz." Şeytan diyor ki: "Yerseniz ölmezsiniz, Allah yalan söylüyor." diyor ve yiyorlar ölmüyorlar. Şimdi Tevrat'taki anlatıma göre Şeytan haklı çıkıyor. Allah Teâlâ yalan söylemiş, şeytan doğru söylemiş oluyor. Daha acayibi yiyorlar ve iyi ve kötüyü bilme, ayırt etmeye başlıyorlar.

- Biliyorsunuz Hristiyanların 4 İncil'i bir konsil tarafından, Roma tarafından bildiğin belirleniyor ve dikte ediliyor. "Bunlar doğrudur, şunlar yanlıştır." diye. Apokrif İncil dediğimiz İnciller'in içinde Kur'ân anlatımıyla paralel şeyler görüyoruz.

- Bu olay 603 yılında oluyor yani Peygamber Aleyhisselâm'ın nübüvvetinden de öncesi. Bu ayet-i celîle inene kadarki süre içerisinde sürekli Bizans yeniliyor. Hatta ayet-i celîle indikten 3-4 yıl sonrasına kadar da yenilmeye devam ediyorlar. Sasaniler bugünkü coğrafî şeyle anlatıyorum Ermenistan diye bildiğimiz, Anadolu diye bildiğimiz; Suriye, Irak, Mısır, bütün Anadolu'yu işgal ediyorlar.

- Çok ilginç olan şey: Bu Heraklius'daki karakter değişimidir. 32 yıllık saltanatı var ve 26 yılı batıl inançlar ve uyuşukluk içinde geçti. Arada sadece bu 6 yıllık bir sefer süresi var. Yani Nebî Aleyhisselâm "3 ile 10 yıl" diyor ya 3. yıldan başlayıp 10. yıla kadar devam eden bizim tahlillerimizde... Böyle bir karakter değişimi var şahısta.

- Hatta Gibbon diyor ki "Bize bunu çok daha detaylı anlatmaları lazım. Böyle bir karakter değişimi tarihte çok misli olan bir şey değil." Romalı tarihler bize bunu daha detaylı anlatmalıdırlar." "Onun karakterindeki o değişim neden?" diye. Biz Müslümanlar tabii ki bunun için diyoruz ki: Nebî Aleyhisselâm'ın mucizesi bu işte…

Ortaklıklar ve Geç Kalınan İmzalar: Kaos

Danışmanlık süreçleri boyunca şirket patronlarına ilk tavsiyemiz her daim, ‘ne yaparsanız muhakkak anlaşmalarınızı sağlam yapın’ oluyor.

Özellikle son 7-8 yılda etrafımda doğru yapılmayan, hatta hiç yapılmayan sözleşmeler nedeniyle çok ciddi ortaklıkların bittiğini gözlemlediğim gibi, birbirine düşen arkadaşlar, aileler vs. oldu ve hala oluyor. 

Dinin dışına çıkıldığı zaman ne yazık ki böyle sonuçlar kaçınılmaz bir sonuç. Benim başıma da böyle bir vaka gelince ibretlik bir ders oldu. Ve mesele ahirete kaldı. Hesaplaşacağız.

Aile şirketleride dahil olmak üzere, şirketler- ortaklar veya çalışanlar arasında muhakkak sağlam sözleşmeler yapmalı. Danışman ve avukat masrafından kaçarak, farkında olmadan çoluk çocuğun rızkının kesilmesine dahi sebep olan olaylar yaşanıyor. Buna gerek yok. İki, üç saatte kalıcı çözümler üretilebilir.

Misal bu konuda yazar Alex MacCaw bazı tavsiyelerde bulunuyor. Yazdığı kitapta Kusursuz anlaşmalar üzerinde de duruyor. Ve 4 kestirme bilgi veriyor.

- Yazılı olarak saklayın

- Her şeyi net tanımlamalarla açıklayın. (Yani yuvarlak ifadeler olmasın)

- Tarihleri netleştirin

- Sorumluları net belirtin

Çoğu anlaşma, yukarıdaki dört unsurdan en az biri eksik olduğu için başarısız oluyor, diyor.


ÜÇ KİTAP

Emrah Gürkan’a uzun zamandır denk gelmiyorum. Bu kitabı gündemde olduğu dönemde okuma fırsatım olmuştu. 

Kitabı okuduktan sonra geçmişteki öğretmenlerinize, çevrenize, dini eğiticilerine yine bir rahmet okuyorsunuz.🙂 Bize bu kadar yalanı niye işlemişler hala anlamıyorum. 

İşin garibi dokuz ay kışın yaşandığı o Erzurum ovasına ajan falanda gelip sızmamış. Yine de sahte bilgilerle çepeçevre kuşatılmışız. Bir toplum bu kadar yalan büyümemeli ve bu kadar dinden uzaklaştırılmalıydı. Gerçeklerden kopuk ve tamamen hayal dünyasında yaşamışız. Acı olan nokta ise Türkiye’de hala o şablon büyük ölçüde devam ediyor.

Evladıma öğrettiğim ve fıtratına yerleşmesini istediğim ilkşeri hüküm, Kuran ve Sünnete dayalı, delili olmayan hiç bir somut bilgiyi kabul etmemesi. Madde ve mana bütünlüğünü dengeli götürmesi gerektiği zorunluluğu.

Ne yazık ki, bizlere anlatılan şeylerin hiç birisinin deliline bakmamış ve zanna göre hükümler vermiş ve öyle büyümüşüz. Heyhat...

Ve bilgi sistemimiz tamamen yapay ve altı boş hikayelerle dolmuş. Atması ise epey bir zaman alıyor. 2012’de başlayan bu sahte bilgileri atma süreci hala devam ediyor. Öyle bir işlenmiş ki, yıl olmuş 2023 hala bitmiş değil.

Bu kitapta da yine bazı efsanelerin nasıl gerçek dışı olduğunu görebilirsiniz. 

Yazarın davranışları son süreçte sıkıntılı olsada, bu kitabı bir üstteki kitap içeriğine ek bilgi sağlıyor. Konuyla ilgili araştırma noktasında fayda sağlayabilir.


Rochard Shenkman’ın ‘İnsanlık Tarihinde Büyük Yalanlar’ kitabı da tarihi doğrular diye geçen birçok bilginin sahte olabileceği üzerinde duruyor. Okuyunca görüyorsunuz ki, bir çok mit toplumda gerçek olarak kabul edilerek yaşanmış, yaşanıyor.

Bu üç kitabı paylaşma nedenim ise ahiretimizle ilgili. Yalanın zirve yaptığı özellikle son 100 yılda, günah kategorisine giren amellerin başında tarih geliyor.  Farkında olmadan bir yalanı yayıyor olma ihtimaliz çok yüksek. Bunu anlamak için, çevremizde birisi bir konuyla ilgili herhangi bir şey anlatırken somut kaynak sorduğunuzda yüzde 99 cevap alamıyorsunuz. Bu çok vahim bir durum.

Misal, hala daha ‘’vatan sevmek imandandır’’ diye bir hadisin var olduğuna inanan ve bunu yayan binlerce insan var. Oysa ki ne böyle bir hadis var. Ne de tabiin, tebe-i tabiin böyle bir şey söylemiş. Şimdi araştırmamış biri bunu yayarak farkında olmadan Allah Resülü sav’e iftira atıyor, ahiretini yakıyor. Allah muhafaza. 

Garip olan şu. Bir toprak sevmek veya sevdirmek için bu ifadeyi ortaya neden attılar? Ve bunu Ortadoğu’ya kim yaydı? Ve nasıl yıllarca sorgulanmadan Peygamberimi sav’e iftira attırıldı? Ve buna neden müdahale edilmediği… ve bugüne kadar geldiği… 

DİZİ 

The Kominsky Method’u The Big Bang Theory, Two and a Half Men’in yapımcısı olan Chuck Lorre’n yaptığını düşününce haliyle kötü bir dizi beklemiyorsunuz. İlk iki sezonda iyi götürüyorlar. Ama son sezonu açıkçası tavsiye etmiyorum. Zaman kaybı.

Ancak, ilk iki sezonda birçok tefekkür imkanı veriyor. Detaylı bir makale olsa hepsinden tek tek bahsetmek iyi olabilirdi. Ama o işi sinema bloglarına havale edelim. Sadece şu kadarla iktifa edebiliriz. 

Dizi özellikle 45-50 yaş üstü ve ihtiyarlıkla ilgili çok iyi bir tahlil yapıyor ve sizi sürekli tefekkür modunda götürüyor. Üstelik bunu yaparkende de yer yer güldürmeyi başarıyor. Ayrıca bir sakinlik zamanıda sağlıyor. Değerlendirilebilir.

Çin ve Hindistan hangi savaşa hazırlanıyor?

Kısa özet:

- Dünyanın en kalabalık iki nükleer gücü….. ve iki büyük düşman. Bugüne kadar aktif savaştan hep kaçınmıştı.

- Hindistan ve Çin arasında ilişkileri kötüleşiyor.

- İki dünya gücü Himalaya bölgesindeki tartışmalı sınırları boyunca karşı karşıya geliyor.

- Gerginliğin ana nedeni yarı tanımlanmış 3440 km uzunluğundaki sınır. Ve sınır boyunca uzanan nehirler göller ve yoğun kar yağışından dolayı hattın diğer tarafa kayabileceği korkusu var ve bu korku askerlere birçok noktada karşı karşıya getirecek.

- Çin her zaman Hindistan'ın bir numaralı düşmanıydı

Gelecek İçin Afrika Planlaması

Son 10 yıldan fazla süredir Yahudi sermayesi Afrika’ya doğru kayıyor. Çin’den çıkan sermayenin bir kısmıda aynı zamanda Afrika’ya gidiyor.

Konuya dair farklı bir bakış açısı için bu video’ya bir göz atabilirsiniz.

Ve Afrika Verileri!

° Afrika = 30,37 milyon km2

° Çin = 9,6 milyon km2

° ABD = 9.8 milyon km2

° Avrupa = 10,18 milyon km2

- Afrika, Dünya tarım arazilerinin yaklaşık %60'ına sahiptir.

- Afrika, hammadde rezervinin %90'ına sahiptir.

- Afrika, dünya altın rezervinin %40'ına sahiptir.

- Afrika; Elmas rezervinin %33'üne sahiptir.

- Afrika, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Dünya koltan rezervinin %80'ine sahiptir.

- Afrika; dünya kobalt rezervinin %60'ına sahiptir (otomobil aküleri üretimi için mineral).

- Afrika; petrol ve doğal gaz açısından zengindir.

- Afrika; (Namibya) Dünya’nın en uzun sahillerinden birine sahiptir.

- Afrika; manganez, demir ve tahta açısından da zengindir.

- Afrika; Çin'in üç katı, Avrupa’nın üç katı, Amerika Birleşik Devletleri'nin üç katı büyüklüktedir.

- Afrika, yaklaşık 35 milyon km2 alana sahiptir (30 415 875 km2).

- Afrika'nın 1.3 milyar nüfusu vardır (Çin 9,6 milyon km2'de, 1.4 milyar nüfusa sahiptir.)

Bu da; Afrika'nın neredeyse nüfussuz olduğu anlamına gelmektedir.

🔴 Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin tarım arazileri tüm Afrika'yı doyurabilir.

🔴 Afrika'nın tarıma elverişli arazisi; tüm dünyayı doyurmak için ekilebilir.

- Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin çok önemli nehirleri bulunmaktadır.

Afrika; dans, müzik, mimari, heykel vb açısından kültürel olarak farklı bir kıtadır.

- Afrika, Batı'nın laboratuvarlarında değiştirdiği, 30.000 ilaç için bitki veriyor.

- Afrika; 2050'de 2.5 milyar olacak genç bir dünya nüfusuna sahiptir.

Afrika kıtası, tarımsal üretim ürünlerinin büyük bir üreticisi ve ihracatçısıdır.

Eğer Afrika; kendi işletme ve üretim araçlarını devralırsa, kısa sürede Dünya zirvesine oturacak ve dünyanın geri kalanı üçüncü dünya ülkesi haline gelecektir. Teknoloji ile birlikte, yaratımsal akış içerisinde bu er veya geç olacaktır. Bu noktada yatırımlar için bir şekilde geç kalmadan orada olmakta fayda var.

İş Dünyasında Çok Şey Değişebilir: Yarış Başladı

ChatGPT’nin birkaç negatif durumundan daha önce bahsetmiştim. İlerleyen haftalarda inşallah detaylı olarak pozitif faydalarını içeren bir makalede yazacağım.

Diğer yandan Stacked Marketer’in değindiği bir nokta var. Diyorlar ki, yazarların blogları yakında unutulabilir.… Çünkü yakında size yardımcı olacak düzinelerce AI yazma asistanı olabilir.. Bundan bahsetmiştik. Ayrıca şu noktalarıda ekliyorlar:

‘’Microsoft, g-app arasında köprü kurmak istiyor: Şirket , işletmelerin Open AI araçlarını kendi bulut uygulamalarıyla entegre etmesine olanak tanıyan Azure Open AI hizmetini başlattı .

İşletmeler artık sayısız ve çeşitli uygulamalar ve süreçler için DALL-E, ChatGPT3 ve diğer yapay zeka sistemlerini kullanabilir.

… Ve bu, Microsoft'un OpenAI'nin dil modellerini Bing Arama Motoru, Word, PowerPoint ve diğer popüler araçlarla da entegre etmek istediğine dair söylentilerden birkaç gün sonra oldu.

Bu arada ChatGPT , teknoloji etrafında inşa edilen yeni pazarlama girişimleri dalgasını serbest bırakabilecek bir API başlatıyor .

Ve şu veri çok şey anlatıyor. OpenAI ile ilgili sorgular günde 15 milyon ziyarete ulaştı. Bu veri Bing Arama Motoru hacminin yaklaşık %35'i. Ciddi bir rakam.

Ayrıca, İsrailli bir girişim, mevcut AI dil modellerinde büyük bir sorun olan , kaynaklara atıfta bulunan bir AI metin oluşturma sistemi duyurdu .

Tanıdık geliyor mu? Bunun nedeni, Google'ın aynı şeyi yaptığını zaten bildirmiş olmamızdır. Yarış başladı.

Bunlar Neden önemli?

 AI ve API'ler ve entegrasyonların iç içe geçmesiyle birlikte teknoloji ortamı önemli ölçüde değişebilir. Ve bu olursa oyun tamamen değişecek.

Kaynaklar: Theverge, Stacked Marketer

Hırsızlık: 94.5 Milyar Dolar

Haberi ilk okuduğumda yanlış okuduğumu düşünerek bir daha okudum. Evet, danışmanlık süreçlerinde şirketlerdeki açıkları bildiğim için, konuyla az çok bir rakam tahminim vardı. Ancak bu kadar büyük bir rakam beklemiyordum.

Bahsettiğimiz şey mağaza hırsızlığı. Bunu sadece giyim olarak düşünmeyin. Perakende’nin her alanında olabiliyor.

The Wall Street Journal'a göre, mağaza hırsızlığından kaynaklanan kayıplar 94.5 milyar dolar. Üsteli bu sadece ABD'nin verisi.  Tüm perakendecilerin dikkat etmesi gerektiğini düşündüren bir rakam.

Bu meselenin aynı zamanda sektörünü küçülmesi ile ilgili bir yanıda var. Ve sektör yöneticileri, küçülmenin müşteriler için daha yüksek fiyatlar anlamına geldiğini ve sonunda mağazaların kapanmasına yol açabileceğini söylüyor.

- Mağaza hırsızlığı kayıpları mağazalar için her zaman bir sorun olmuştur, ancak pandemi sırasında bu kayıplar arttı.

- 2019'dan önce, mağazadan hırsızlıkla ilgili kayıplar yılda yaklaşık %7 oranında artıyordu. Ancak 2020'de %47 ve 2021'de %4 daha arttı.

- Target ve Ulta Beauty gibi büyük perakendecilerin yöneticileri, kayıpların 2022'de yeniden arttığını söylüyor.

- Eczaneler en çok etkilenenler arasındadır; mağaza düzeni nedeniyle hırsızlar reçetesiz satılan ilaçlar, elektronik ürünler ve kozmetikler gibi değerli, taşınabilir öğelerle hızla girip çıkabilirler.

- Perakendeciler, Covid-19'un personel sıkıntısı yarattığı için mağaza hırsızlığını şiddetlendirdiğini söylüyor. Ayrıca arz kıtlığı nedeniyle bazı kalemlerin yeniden satış değerini artırdı.

- Hırsızlığı önlemek için mağazaların personel ve güvenliğe daha fazla harcaması gerekir ki bu da kar marjlarını daha da düşürür, müşteri rahatlığını azaltır ve fiyatların artmasına neden olur.

Yani alınması gereken ciddi bir yol var.

Kaynaklar: WSJ, Shortform

Makaleler

İnternet Nasıl Okunur?

Biden Evi'nde Altı Gizli Belge Daha Bulundu

Günaha girmek, günaha girme isteğini artırır mı?

Neden Gerçekler Fikrimizi Değiştirmiyor?

Almanya’nın dünyayı dönüştürmek için yeni enstrümanı

2026 yılına kadar marangozluk ve inşaat sektörlerinde 600.000'den fazla açık pozisyon

Zengin dünyanın her yerinde, ticari emlak sektörü içler acısı bir durumda.

Sağlık!

Sahtekar Pfizer CEO’su yine kaçtı!

Prof. Dr. Yusuf K.: "Bir sürü insan, kalp krizi geçirmeye, hatta ölmeye başladı. Kalbinizi kontrol ettirin."

Kıdemli İsveçli Doktorlar, Kovid Aşılarının "Açıkça Tehlikeli" Olduğunu ve Derhal Durdurulması Gerektiğini Söyledi

CDC, COVID-19 aşılarıyla ilgili bir "güvenlik endişesi" belirledi.

Pandeminde dönen sahtekarlıklarda sınır yok! NHS Direktörü: ''Hastaneler COVID sürecinde ölümler hakkında yalan söyledi''

Sosyal Gezinti

Sahipsiz çocuklar için dünyanın her tarafı ne yazık ki sayısız kötülüklerle dolu.

İskandinav manzaraları

Podcast: Derin Çalışma için Sesler

Okurken not almak için basit bir rehber

Bill Gates sonunda telefonunu değiştirdi

Pandemi bittiğinde 500 milyon kişi ölecek

Kadının erkek gibi davranmasının 2 nedeni

Güncel

Putin'in enerji savaşı planı tutmadı

Apple artık zirvede değil

Bloomberg: Elon Musk bir daha asla dünyanın en zengin insanı olamayabilir

2023'ün En İyi Facebook Reklam Stratejisi

TR’deki E-Ticaret Yasasından Sonra Satışların Durumu

Amazon’dan yeni teslimat seçeneği: "Randevulu Teslimat"


Bu haftalıkta bültenimiz sonuna geldik.

Bültenimizin faydalı olduğunu düşünüyorsanız yıllık abone olarak maddi destek verebilir veya devam edebilmemiz için bağış yapabilirsiniz. Üç arkadaşınıza tavsiye vererekte bu bilgilerin onlara ulaşmasına vesile olabilirsiniz. edebilirsiniz.

Güzel, bereketli ve huzurlu bir pazarınız olsun.

Önceki
Önceki

Ekonomik Durgunluk Kolayca Nasıl Atlatılabilir?

Sonraki
Sonraki

İki Zeka Arasındaki Fark! Ve Kaçınılmaz Mağlubiyet