''Beni ilgilendirmiyor'' Deme! Artık Oyun Değişti

Bu Hafta Bültende Neler Var?

Kalp Haritası: 87 Duygu

Onlar İtaat Etmezler

Enerjinizi Öldüren 6 Alışkanlık

Sosyal Gezinti

Bankacılığın Gerçek Hali ve Son Durum

Patronlar Çalışkan Çalışanlar İstiyor, Bu yüzden Daha Yaşlı İnsanları İşe Alıyorlar

‘Ey Menat Kendini Koru’

'Beni ilgilendirmiyor'' Deme! Artık Oyun Değişti

6 Film

8 Makale

  • Öncelikleri kendi değerleri: Z kuşağı prestijli işlerin tanımını bozuyor

  • Siz de Pozitif Psikolojiye Hasret Kalanlardan mısınız?

  • Fox News'in Tucker Carlson'ı Neden Kovduğuna İlişkin İnternette Dönen 5 Teori

  • "100'ün Üzerinde Banka! Kimse Finansman Sağlamayacak"

  • Derinlemesine: Finansal Analistler Durgunluğa Yatırım Yapmak İçin Ne Öneriyor?

  • Sosyal medya ölüme mahkum

  • Dolarsızlaştırma: "Şoke edici" Bir Hızda''

  • Elon Musk ve Pedofili hamlesi

Unsplash

Yapay Zeka/ChatGPT Dosyası!

Hayatını devam ettiren her insanın önemsemesi gereken bir konu.

Daha önce üzerinde detaylı olarak duracağımızı söylemiştik. Önceki bültenlerde de yer yer negatif noktalarına değinmiştik. Bu hafta ise bize hitap eden, hayatımızı değiştiren noktalarını işleyeceğiz.

Ev, iş, aile, gelecek, genç, ev hanımı, profesör, öğrenci vs. fark etmiyor. Her yaş grubunu, her iş ve işsizlik grubunu, yani kısaca herkesi ilgilendiriyor.

'Bunlar bana hitap etmiyor' deme hakkımız pek yok gibi. Hayatın birçok noktasına girdi ve oyun değişti. Son birkaç yıldır, 'gelecekte fosil olmamak için' muhakkak farklı alanlarda kendimizi geliştirmek zorunda olduğumuz üzerinde duruyorduk.

Ne yazık ki süre çok hızlı ilerliyor. Bazı noktalarda geç kaldığımız bile söylenebilir.

Mesela şu an gazetecilik ve yazarlık artık eskisi gibi olmayacak. Bir anlamda yazarlık belli ölçüde artık farklı ilerleyecek. İlkokul mezunu biri bile bu araçları kullanarak çok rahat bir roman yazabiliyor. Hatta birçok yazardan çok daha iyi iş çıkarıyor.

Veya ‘bir siyasi analiz yap’ dediğiniz zaman, üst düzey gazetecilerden çok daha iyi değerlendirmeler çıkarabiliyor. Birçok üniversite ders sınavlarında 90-95 alıyor. Bir Psikolog'dan çok daha isabetli teşhisler koyuyor ve yol yöntem gösteriyor.… Hatta Prof. Tarhan’ın ifadelerine göre; Yapay zeka ile hesaplanabilen ve dozu ayarlanabilen radyo frekansları ile de beynin işlevi bozulan bölgeleri düzeltilebilecek. Radyo frekansı tedavisi, ilaç ile tedavinin önüne geçmiş olacak. Ruhsal dediğimiz her şey ölçülebilir oldu. Örneğin bir kişide bipolar ya da obsesif kompülsif bozukluklardan şüphelendiğimizde hastanın verilerini yapay zekaya vereceğiz ve tanı koymak kolaylaşacak.’’

Evet, daha 1 yıl olmadan milyonlarca kişi sistemi kullanmaya başladı. Hatta ABD'de kullanıcıların %20'si ChatGPT'yi günlük olarak kullanıyor.

  • %74'ü kişisel nedenlerle kullanıyor.

  • %17'si bunu iş için kullanıyor (Patronlarının izniyle).

  • %10'u, izin istemedikleri için yakalandıklarında af dilemek zorunda kalacakları anlayışıyla iş veya okul için kullanıyor.

ChatGPT'nin bu sık kullanıcıları onunla ne yapıyor?

  • %41'i fikir üretiyor.

  • %20'si içerik oluşturuyor.

  • %14'ü e-postaları yanıtlıyor.

  • %11'i kod yazıyor.

  • %10'u bir özgeçmiş veya ön yazı hazırlıyor.

Daha fazla vaktinizi almadan, sizler için toparladığım 60’a yakın yapay zeka aracını paylaşacağım.

Bazıları sizlere hitap etmeyebilir, işinize yaramayabilir. Ama üşünmeyin, inceleyin ve bazılarını kullanmaya başlayın. Kullandıkça sisteme çok daha erken alışır, entegre olur ve çok daha farklı bir zihin haritası ile çalışmaya başlayabilirsiniz.

Aksi halde 5-10 sene sonra -Nalburluk, Doktorluk, İnşaat işi vs. dahi yapıyor olsak -ciddi maddi kayıplar- yaşayabiliriz. 10 sene çok demeyelim. 2016'dan bugüne 7 yıl geçti. Ve görüldüğü gibi birçok şey değişirken bazıları ise hiç değişmedi ve arkada kaldılar.

Aynı zamanda zaman yönetimi eğitimi veren biri olarak şunu çok net söyleyebilirim.

Bazı araçlar var ki, sizlere ortalama 3 saat ile bazı işlerde 1 haftalık zaman bile kazandırabiliyor. Hatta aylarca eğitim alıp öğreneceğiniz bazı bilgileri sizin için sadece iki gün içerisinde verebiliyor.

O yüzden bu araçları kendiniz kullamasanız bile muhakkak aile ve iş yerinizde kullanabilecek olanlar için aktif etmeseniz sistem için ciddi bir ihtiyaç. Bu araçları bilgileri kullanırken, bizler kullanmayarak onların kölesi durumuna düşmemize gerek yok. Artık bilgi elimizin altında. Nankörlük yapmamalı ve sistemin kullanıcılarına maddi gücü bırakmamalı.

ARAÇLAR

Solidpoint - Merlin- Eightify

Özellikle araştırma yaparken, gerçekten bize fayda sağlayacak videoyu bulmak saatler sürebiliyor, ve çok zaman kaybettiriyor. Ya da garip bir şekilde, bizlere bir fayda sağlamayan siyasi programları izleyerek 1-2 saatimizi israf edebiliyoruz. Bu tür zaman hassasiyeti olanlar için bu yapay zeka araçları dakikalar içerisinde video özetleri çıkarıyor ve bizleri büyük bir zaman ölümünde kurtarıyor.

Taskade AI

Danışmanlık yaptığımız bazı şirketlerde sistemi kurarken onlar için kullandığım uygulamalardan birisi. Birçok şirket için faydalı bir sisteme sahip. Proje ekibinizin çalışma şeklini düzenlemek için kullanılan yapay zeka destekli. Projeleri daha hızlı ve daha düzenli yürütmek için görevleri ekip üyeleri arasında dağıtmanıza yardımcı olur. (Görevleri Yönet-Verileri düzenle-Ekiple sohbet)

Hugging Face

Bir ChatGPT alternatifi oluşturdu. Hugging Face, HuggingChat adlı 30 milyar parametreli açık kaynaklı bir AI sohbet botu başlattı. Chatbot, OpenAI'nin ChatGPT'si ile rekabet etmeyi hedefliyor..

Notion AI

Notion uygulaması herkesin malumu. Not ve iş yönetim sistemi olan herkes için güzel bir yapay zeka sistemi geliştirdiler. Notlarınızı her türlü dizayn etme geliştirme ve birçok farklı bakış açıları ile ele alma gibi imkanlar elde edebilirsiniz.

Chatsonic

Chatsonic, AI'yı çok sayıda amaç için kullanmanıza izin veren çok yönlü bir Google Chrome uzantısıdır. Örneğin, anında metin parçacıkları oluşturabilir ve Google aramalarına yardımcı olabilir. Chatsonic'ten sosyal medya gönderileri ve e-postalar yazmasını da isteyebilirsiniz. Sonuç olarak, iş liderlerinin yazmaya zamanları olmadığında hızlı yanıt vermelerine yardımcı olur.

MidJourney

Görseller üreten bir yapay zeka aracı. Tüm dijital ürün ve görsel ihtiyaçlarımız için kullanabilirsiniz.

Adobe Podcast AI Voice

Normal bir ses kaydını stüdyo kaydına dönüştürebiliyor. Güzel işler çıkarıyor.

YouTube Özeti

YouTubeDigest, YouTube videolarının kısa ve bilgilendirici özetlerini sağlamak için ChatGPT AI'yı kullanır, böylece zamandan tasarruf sağlar ve üretkenliği artırır. Kullanıcılar, tek paragraf özeti, madde işareti özetleri, video bölümleri içeren katmanlı madde işaretleri ve makale tarzı özetler gibi çeşitli özet biçimleri arasından seçim yapabilir.

Resemble AI - Voice AI

Resemble'ın AI ses oluşturucusu, saniyeler içinde insan benzeri seslendirmeler oluşturmamızı sağlıyor

Synthesia - AI Avatar / Descript - AI Video

Synthesia, 15 dakikada profesyonel videolar oluşturabiliyorsunuz. Film ekiplerine, stüdyolarına veya kameralara ihtiyaç kalmıyor. Diğer ile de Video ve podcast oluşturabiliyorsunuz.

Nvidia Broadcast - AI Video Geforce

Nvidia'nın Broadcast çok kullanılan araçlardan biri. Gürültü engelleme, yankı giderme ve çeşitli kamera efektleri yeteneği var.

Soundraw AI - Boomy

Telifsiz müzik oluşturmak için kullanabilirsiniz. Ruh halinize göre müzik oluşturma imkanı veren iki araç.

Krisp AI

Zoom toplantıları gibi gerçek zamanlı aramalarda arka plan gürültüsünü tek bir tıklamayla kapatan yapay zeka destekli bir gürültü giderme uygulamasıdır.

Gamma AI - Magicslides

Dakikalar içinde etkileyici sunum örnekleri oluşturabiliyorlar. Tasarlanabilen, paylaşılması kolay ilgi çekici sunumlar, notlar ve dokümanlar oluşturabilirsiniz.

ChatGPT Writer

ChatGPT Writer, tüm e-postaları ve mesajları oluşturmak için ChatGPT AI kullanır. Uzantı, Gmail ile harika çalışıyor.

IPhone için Perplexity

Perplexity, herhangi bir konuda anında bilgi ve bilginin alıntılandığı kaynakları bulabilen bir arama uygulamasıdır.

Background AI

Saniyeler içinde stüdyo kalitesinde gerçekçi arka planlar, çizimler ve portreler oluşturabileceğiniz yapay zeka destekli bir uygulamadır.

Huberman AI

Andrew Huberman, sağlık kategorisinde dünyanın en çok indirilen kanalına sahiptir. Ancak bu kanalda yüzlerce bölüm var ve tam olarak hangi sağlık tavsiyesini aradığınızı bulmak zor. Huberman AI aracı, bir soru sorarak aradığınız tavsiyeyi bulmanıza yardımcı olur

Slides AI

Bu yapay zeka aracı ile saniyeler içinde faydalı slaytlar ve ilgi çekici sunumlar oluşturabilirsiniz.

Uizard

Arayüz rototipleri tasarlamak için kullanılan yapay zeka destekli bir tasarım aracıdır. Fikrinizi bir kağıda çizin ve Uizard'ın çiziminizi saniyeler içinde güzel bir tasarıma dönüştürmesini izleyin.

MonitUp

Gün içindeki aktivitelerinizi takip eder ve size yapay zeka tarafından verimliliğinizi artırmanız için öneriler sunar

ChatPDF

ChatPDF'e herhangi bir soru sorun cevaplandırsın. Uzun PDF'leri kısa özetlere dönüştürün . Veya ChatGPT'ye benzer şekilde tüm sohbetlerinizi sizin için kaydedebilir.

FinChat

500'den fazla şirket ve 50'den fazla yatırımcının piyasalar hakkındaki fikirleri ve en son hareketleri sorabileceğiniz Türkçe destekli bir uygulama.

Nextatlas

Büyük miktarda veriyi analiz ederek çok çeşitli sektörlerde ve pazarlarda gelecekteki eğilimleri tahmin ediyor.

Monica.im

ChatGPT'yi herhangi bir sitede çalıştırmanıza yardımcı olur. İnternette gezerken herhangi bir sitede bulunan herhangi bir şey hakkında kolayca sohbet edin.

StabilityAI

Görüntü oluşturma araçları içerisinde deneyebileceğiniz güzel araçlardan birisi.

ChatGPT LinkedIn Email Generator

E-posta yanıt oranınızı artırmak ve daha fazla satış yapmak için size özel bir e-posta oluşturuyor.

Wiseone

Bilgileri okumak ve keşfetmek için ChatGPT asistanı. Bu AI uzantısı, web'deki herhangi bir makaleyi daha iyi anlamanızı sağlayarak çevrimiçi tarama deneyiminizi yükseltir.

SciSpace Copilot

Çevrimiçi olarak nerede okursanız okuyun makalelere gerçek zamanlı yanıtlar verir. Chrome uzantısıyla AI araştırma asistanınızı gittiğiniz her yere götürün.

tldv.io

Müşteriler, potansiyel müşteriler ve ekibinizle yaptığınız görüşmeleri yazıya döken ve özetleyen toplantı kayıt cihazı.

rose.ai

Rose ile daha hızlı araştırma yapın. Yapay zekanın gücünü kullanarak verileri bulmak, temizlemek, görselleştirmek ve dönüştürmek için harcanan saatleri ortadan kaldırın.

ChatGPT Sidebar

Bazı ChatGPT uzantıları, ChatGPT özelliklerini çevrimiçi aramalara getirmeye odaklanır. ChatGPT kenar çubuğu, herhangi bir web sitesinde gezinirken yeni bir sekmeye veya pencereye geçmeden bota erişmenizi sağlar.

ChatGPT'nin ücretsiz sürümüyle aynı özellikleri sunar. Örneğin, metin üretir, makaleleri özetleyebilir, kavramları açıklayabilir, dilleri çevirebilir ve benzer sayfaları bulabilir.

durable.co

Dünyanın en hızlı AI web sitesi oluşturucusu. Resimlerle eksiksiz bir web sitesi oluşturun ve saniyeler içinde kopyalayın.

Agent GPT

Bir görev verin, o otomatik olarak:

• Stratejileri planlar

• Web'e göz atar

• Görevi sizin için yürütür.

Tripnotes.ai

Yeni nesil seyahat planlaması. En iyi yerleri bulmak için korkunç TripAdvisor ve Google incelemelerini aramayı bırakın. Bunun yerine, yapay zekaya ne istediğinizi söyleyin, o sizin için tüm işi yapsın.

Promptheus

Ya ChatGPT istemleri yazmaktan sıkıldıysanız? ChatGPT ile Siri veya Alexa gibi konuşmak daha kolay olmaz mıydı? Neyse ki, Promptheus Chrome uzantısı bunu yapmanıza izin verir.

Aracı kurun ve ardından ChatGPT hesabınızda oturum açın. Ardından, konuşmak ve ChatGPT'nin ne yapmasını istediğinizi söylemek için boşluk çubuğunu basılı tutun.

Tactiq

Google Meet, Zoom ve Microsoft Teams. Tactiq Chrome uzantısı, ChatGPT aracılığıyla çevrimiçi toplantıları yazıya dökebilir. Ayrıca, önemli ayrıntıları vurgulayabilir, sohbet geçmişini kaydedebilir, ekran görüntüleri alabilir ve bunları bir Google Dokümanına dönüştürebilir.

ReaderGPT

ReaderGPT, ChatGPT'yi kullanarak tek bir tıklamayla okunabilir herhangi bir web sayfasının özetini oluşturur. Uzantı, bir makaleyi 3 madde halinde özetleme, metni İspanyolca'ya çevirme, 5 yaşındaki bir çocuk için metni basitleştirme ve metne dayalı olarak bir başlık yazma gibi istemler sunar. Uzantı, sayfadaki okunabilir içeriği ayrıştırır ve bir özet oluşturmak için bilgi istemiyle birlikte ChatGPT'ye iletir.

Telefonlar İçin

Telefonlar içinde onlarca araç var. Ancak, şimdilik sadece birkaçını ekleyeceğim.

TextGPT.net

Kısa mesaj yoluyla ChatGPT ve DALL-E 2'yi kullanın. Sorularınıza yanıtlar alın ve metinden fotoğraflar oluşturun.

Shmooz AI

WhatsApp'ta ChatGPT kullanın ChatGPT ile doğrudan WhatsApp üzerinden konuşun.

BuddyGPT

ChatGPT ile doğrudan Telegram üzerinden konuşun.

iMessage Loop

ChatGPT ile doğrudan iMessage üzerinden konuşun.

BONUSLAR

Logo: IconifyAl

Tasarım: Studio.design

Kodlama: Codeium

Kitap özet: Blinklist, Shortform

Toplantı: Ceremeet

Araştırma araçları: Bearly Scholarcy

Ses: Whipsler Memos, Soundful, Steno

Verimlilik: Nanonets, Lmen5, Jenni

Kaynaklar- inquirer, aisolopreneur, Angry Tom, Hrrcnes, Yapay Zeka Evrimi, Alitekintr, educatorstechnology, heybarsee

Unsplash

Kalp Haritası: 87 Duygu

Murat Ülker, Brene Brown'un yazdığı ''KALP HARİTANIZI ÇIKARMAK İSTER MİSİNİZ?'' kitabı üzerine güzel bir tahlil yapmış.

İnsanların duygularını ve deneyimlerini inceleyerek bizi insan olarak tanımlayan 87 duygu ve deneyimi ortaya çıkarıyor.

Makalenin kısa bir özetini buraya ekliyorum.

  • ''Brown kitabın giriş kısmında, Mevlana'dan bir alıntıyla başlıyor:

“Gönül deniz, dil kıyıdır. Deniz ne içerirse kıyıya vurur.”

Hadis alıntım (**): “Ebû Hureyre'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (sas) şöyle buyurmuştur: "Allah'a, kabul edileceğine gerçekten inanarak dua edin. Bilin ki Allah, ciddiyetten uzak ve umursamaz bir kalp ile yapılan duaları kabul etmez." (Tirmizî, Da'avât, 65.)

Brown, dilin duyguları şekillendirebileceğini ve doğru kelimelerin duyguları tanımlamamızı ve yönetmemizi sağladığını söylüyor.

  • 2015 yılında yapılan bir araştırma, hatırlanan kıskançlık olaylarının yüzde 90'ının 3 kategoriden birine atfedilebileceğini buldu:

1. Çekim (fiziksel çekicilik, romantik çekim, sosyal popülerlik)

2. Yetkinlik (örneğin zeka, bilgi)

3. Zenginlik

Araştırma tam olarak aynı fikirde olmasa da, kıskançlığın düşmanlıkla birlikte geldiği görülüyor. Kıskançlık, toplumsal olarak imrenmekten daha kabul edilebilir görülse de, genellikle daha vahim sonuçlara yol açabilir. Küçük dozlarda ve uygun şekilde ifade edildiğinde, kıskançlık sağlıklı ilişkilerin normal bir parçası olarak kabul ediliyor.

  • Acı tatlı: Karışık bir mutluluk ve üzüntü duygusudur. Örnekler şunları içerir: çocukların büyümesini izlemek, işten ayrılmak, taşınmak, mezun olmak, yürümeyen arkadaşlıkları bırakmak, birinin ölümü, emekli olmak, tatilden eve gelmek, boşanmak/ilişkiyi bitirmek, vb. Acı-tatlı hissetmeyi akılda tutmak önemli çünkü ikisini aynı anda hissetmek (mutlu mu yoksa üzgün mü olduğumuzdan emin olmadığımız zaman) kararsızlıkla aynı şey değildir. Bir dizi araştırma, mutluluk ve üzüntü gibi çoklu duyguların bilincimizin altında hızla bocaladığını, ancak bizim yorumumuzun daha entegre bir duygusal deneyim olabileceğini bize sunuyor.

  • Bilişsel çelişki: Bir kişinin psikolojik olarak birbiriyle tutarsız iki bilişe (fikirler, tutumlar, inançlar, görüşler) sahip olması durumunda ortaya çıkan bir gerilim halidir. Festinger’in ortaya attığı bu olgu ilginçtir ve insanın birbirleriyle çelişen iki duyguyla yaşayamadığı biri ya diğerini değiştirtdiği ya da içsel olarak savunma mekanizması geliştirdiği birçok araştırmada kanıtlanmıştır. Örneğin insan gerçekten “hem sigara kanser yapar” diye inanıp hem de sigara içiyorsa; ya sigara içmeyi bırakır ya da “sigara içen öldü de içmeyen ölmedi mi” diye alaya vurup savunma mekanizması geliştirir.

  • İroni ve Alaycılık: İroni ve alaycılık, kelimelerin gerçek anlamının amaçlanan mesajdan farklı, genellikle zıt olduğu iletişim biçimleridir. Hem ironi hem de alaycı üslupta eleştiri ve mizah unsuru olabilir. Bununla birlikte, alaycılık, altta yatan mesajın normalde iğnelemek veya eleştirmek anlamına geldiği belirli bir ironi türüdür.

Alıntım: Ebû Hureyre'nin naklettiğine göre, Resulullah (sas.) şöyle buyurmuştur: "Allah sizin suretlerinize ve mallarınıza değil, kalplerinize ve amellerinize bakar." (Muslim, Birr 33).

  • Umut, Umutsuzluk ve Çaresizlik: Umutsuz yaşamak, umutsuzluk ve umutsuzluk içinde boğulma riskini almak, bizi engelleyen şeyin hiçbir yolu olmadığı, çaresizce ihtiyacımız olan şeye ulaşmanın hiçbir yolu olmadığı inancıyla ezilme riskini almaktır. Umut bir düşünme biçimidir, yani bilişsel bir süreçtir.

Umutsuzluk ve Çaresizlik: Umut tam bir duygu olmasa da, umutsuzluk ve çaresizlik birlikte çalışan duygulardır. Umutsuzluk, olumsuz yaşam olaylarının ve olumsuz düşünce kalıplarının, özellikle kendini suçlama ve koşullarımızı değiştirememe algısının birleşiminden doğar. Çaresizlik, bir kişinin tüm yaşamı ve geleceği hakkında umutsuzluk duygusudur.

Alıntım: Enes ibn Mâlik anlatıyor: "Resulullah (sas.) bana dedi ki, 'Evladım! Eğer kalbinde hiç kimseye karşı hile olmadan sabaha ve akşama erişmeyi başarabilirsen bunu yap. İşte bu benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimi yaşatırsa beni sevmiş olur, kim de beni severse cennette benimle birlikte olur." (Tirmizî, İlim, 16).

  • 8 duygu, davranış ve empati odaklı yanlış davranış, bağlantı kurmanın önüne geçiyor.

  • Sınırlar, şefkat ve empati için ön koşuldur. Nerede bittiğimiz ve nerede başladıkları konusunda net olmadığımız sürece biriyle bağlantı kuramayız. İnsanlar arasında özerklik yoksa, o zaman şefkat ya da empati de yoktur, sadece iç içe geçme vardır. Sınırları belirlemenin basit ama derin bir yolu, “Net naziktir. Belirsiz olmak kabadır.”

Alıntım: Resulullah (sas) şöyle buyurmuştur. "Ey diliyle iman edip, kalbine iman girmemiş olan kimseler! Müslümanların gıybetini yapmayın ve onların gizli hallerini araştırmayın. Çünkü her kim onların gizli hallerini araştırırsa Allah da onun gizli halini araştırır. Allah kimin gizli halini araştınırsa onu evinde (gizlice yaptıklarını ortaya çıkararak) bile rezil eder." (Ebû Dûvud, Edeb, 35).

  • Aşağılanma: Boşanmayı öngören dört olumsuz iletişim modelinden en çok zarar verenlerden biridir. Diğer üçü eleştiri, savunma ve duvar örmedir.

  • Nefret: öfke, tiksinme, korku ve aşağılama gibi çeşitli olumsuz duyguların bir birleşimidir ve bağlantı kurma ihtiyacımızdan beslenir.

Alıntım: Vâbisa ibn Ma'bed, Resulullah'ın (sas.) kendisine şöyle dediğini nakletmiştir: "... İyilik, gönlü huzura kavuşturan ve içe sinen şeydir; kötülük ise, insanlar sana fetva verseler (onaylasalar) bile, gönlü(nü) huzursuz eden ve iç(in)de bir kuşku bırakan şeydir." (Dârimî, Büyü', 2.)

Sonuç olarak, kitabın özeti şu, evet empati için başkalarının duygularını sormak, mimiklerinden hislerini  anlamak, ona göre davranmak önemli ama en önemlisi kendi duygu haritamızı anlamak. Başkalarıyla bağımız ancak kendimizle bağımız kadar derin olabilir. Dilimizi anlama, düşünceli bir dil, duygularımızı anlamamıza ve iletmemize yardımcı olmada etkilidir. Bunu doğru bir şekilde yaptığımızda, başkalarıyla nasıl bağlantı kurduğumuz üzerinde müthiş dönüştürücü bir etkisi olacaktır. Duygularını anlayarak, duyguları anlayarak dilini değiştiren biri dünyayı değiştirebilir.

Ve son alıntım: Ebû Hureyre'nin naklettiğine göre, Resulullah (sas.) şöyle buyurmuştur: "Allah sizin suretlerinize ve mallarınıza değil, kalplerinize ve amellerinize bakar." (Müslim, Birr 33).''

Onlar İtaat Etmezler

Günümüzde Çin'de Kore'ye kadar ciddi bir firavun-diktatör karakterini taşıyan lider mevcut. Ve ne yazık ki bu zihniyet dünyanın neresinde olursa olsun hepimizin hayatını etkiliyor.

Video'yu izlerken demokrasi ile yönetilen ülkeleri kategori dışı tutmamanızı tavsiye ederim.

Şu an da dünyanın birçok yerinde demokrasi adı altında yönetilen ama temelde sistemleri zalimleşmeye müsait ciddi sayıda ülke var.

Bunların liderleri diktatör değil ama sistemleri diktatör denebilir.

Yaptıkları birçok özgürleşme adımları ne yazık ki çoğu zaman birer dayatmaya dönüyor. (Bunu Covid sürecinde de dünyanın birçok yerinde gördük)

Prof. Ayhan Tekineş, Deccal konusunu ele aldığı videoda, tarih boyunca kendilerini tanrısal bir güç olarak gören diktatörlerin insanlığa verdiği zararlara ve Deccal gibi bir tipin prototipine değiniyor.

Video'dan özet:

  • Diktatörler kendilerinde tanrısal takım güçler olduğunu düşünürler.

  • Deccal insanları korkutuyor ve bu yüzden insanlar onun propagandasını yapıyorlar fakat mücadele konusunda sessiz kalıyorlar.

  • İnsanların Deccal konusunda uyarılması gerekiyor, tüm peygamberler ve alimler bu konuda vazifelerini almıştır.

  • Ahlaksızlığı reddeden müminler, Deccal'e tabi olmazlar.

  • Aslında bu dünyada insanların nasıl cehenneme sevk ettiği nasıl insanlara kötü yolda örneklik yaptığı kendisine Tabi olan insanları nasıl cehenneme doğru götürdüğü akibet tasvir ederek ifade edilmiş.’’

Unsplash

Unsplash

Enerjinizi Öldüren 6 Alışkanlık

Yetersiz uyku: Uyku eksikliği vücudunuzun dinlenmesini ve yenilenmesini engeller, bu da enerjinizi azaltır.

Dengesiz beslenme: Dengesiz beslenme vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri alamamasına neden olabilir ve enerjinizi düşürebilir.

Stres: Sürekli stres altında olmak enerjinizi düşürebilir ve sizi yorgun hissettirebilir.

Fazla kafein tüketimi: Fazla kafein tüketimi sizi uyarabilir, ancak aynı zamanda sizi yorgun hissettirebilir.

Az su tüketimi: Vücudunuzun susuz kalması enerjinizi azaltabilir ve sizi yorgun hissettirebilir.

Fiziksel aktivite eksikliği: Düzenli egzersiz yapmamak, vücudunuzun enerjik kalmasını engeller ve sizi yorgun hissettirebilir.

Unsplash

Dünya

Bankacılığın Gerçek Hali ve Son Durum

Aşağıdaki iki makaleyi hafta içi paylaşmıştım. Okumayan arkadaşlar için bütün olarak koyuyorum.

‘‘18. asırdan beri (düzenin ekonomi kurucuları) birçok kıtada edindikleri sömürgelerden elde ettikleri gelirleri bankalarda birleştirmiş ve büyük yatırımlar ve yeni kalkınma hamleleri gerçekleştirmişlerdir.

Düzenin iktisatçıları, yazdıkları kitaplarda dikkatleri yapılan sömürüden başka yöne çekmek ve kalkınmanın bankacılık sistemiyle sıkı ilişkisi olduğunu vurgulamaya özen göstermişlerdir.

Bu ve benzeri görüşmeler iktisat fakültelerinin ders kitaplarında da yer almıştır.

(Örnek olarak F. Neumark'ın İstanbul'da 1948'de basılan Genel Ekonomi Teorisi adlı kitabının 22-25, 437 ve devamı sayfalarına bakılabilir.)

Onlara göre, 'kalkınmak için sermaye birikimine ihtiyaç vardır. Sermaye birikimi sadece bankalar yoluyla sağlanabilir.'

Bankacılık sistemi ise ancak faizle yürüyen bir sistemdir.

Onlar için faizin olmaması demek, bankacılığı ve dolayısıyla kalkınmayı engellemektedir.

Sistemin varmak istediği nokta ise,'faiz yasaklanamaz, çünkü İslam ekonomisi ihtiyaçlara cevap vermiyor.'

Ne yazık ki birçok Müslüman ise bu duruma inanmış ve kafası karışık durumdadır. (Ve hayatlarını bu kölelik düzenine uyumlanarak geçirmekte ve baş kaldırmayı asla düşünmemekte ve uzaydan birisinin gelip onları kurtaracağını beklemektedir.

Bazıları ise halleriyle tamamen 'ben köle olarak yaşamaya ve sonunda cehenneme gitmeye razıyım' demektedir.)

Halbuki kredi sisteminin karşısında ortaklık sistemi vardır. Bu sistem faizin doğurduğu zulmü ortadan kaldıran, sermaye birikimi sağlamaya elverişli ve öteden beri bilinen ve uygulanan bir sistemdir.

Faiz sisteminin olmaması demek kredi sistemini devre dışı bırakır.

Son iki asırdır (düzenin kurucularının) etkisiyle dikkatler kredi sistemi üzerinde yoğunlaştığı için ortaklık sistemi unutulmaya yüz tutmuştur.

Bu da gelir ve servet dağılımını dengesiz hale getirmiştir.

Bozulmuş dengeler ancak ortaklık sistemiyle düzelebilir.

Bu sistemi insanlığa (özellikle Müslümanlara) yeniden anlatmak gerekiyor. (Ki, şu an piyasaya çıkan birçok projenin (Whatsapp, Facebook, Udemy vs.) temelinde bu hak olan faizsiz ortaklık yapısı vardır)

Bankalar bugün, günlük işlerde kullanılan paralara varıncaya kadar bütün parayı tekellerine almışlardır.

Böylece hem piyasa hem de hükümetler (belli ölçüde) onların kontrolüne girmiştir. (FED'in kuruluş hikayesi ve sonrası bildiğiniz meseleler)

Düzenin kurucuları banka ile iki şey daha yaptılar.

Bunlardan biri, küçük tasarrufları toplayıp büyük sermayeler oluşturmak. (Kendi çıkarları için kullanıyorlar)

Diğeri ise kaydi para (basılan hırsızlık para) mekanizmasını kurmalarıdır.

Parayı vücuttaki kana benzetirsek, onun kendi tabii kurallarına göre dolaşmayıp birilerinin isteğine bağlı olarak dolaşmasının ne büyük felaketlere sebep olacağı kolayca anlaşılabilir.

Küçük tasarrufları toplayıp büyük sermayeler oluşturma işi ortaklık sistemi ile de yapılabilmektedir.

Bu sistemde faiz olmadığı için faizin sebep olduğu olumsuzluklar da yoktur.

(Ne yazık ki, tenperverlik duygusuna kapılmış, kardeşinin zenginleşmesini istemeyip ve daha birçok rezil düşünceler nedeniyle, Müslüman görünümlü bazı kişiler bankacılık-faiz sistemin tercih ve teşvik edip, Allaha savaş açıp/açtırıp, hak olan seçeneği reddetmekteler.

Bazıları ise çeşitli -zaruret vs.- bahaneleriyle fetva uydurup insanların zulme ortak olmalarına sebep olmaktadırlar. Veyl olsun...)

Kaydi para (basılan/hırsızlık parası) sistemi ise dengeleri iyice bozmuş, çağdaş insanın

Umarım geç olmadan ibret alır ve biran önce Allaha savaş açmaktan ve insanlara zulmetmekten vazgeçip ve büyük kayıpların içine düşmeden kurtulur ve biran önce hakka dönüp ve hak için mücadele etmeyi tercih ederler.

Kurtaramıyorlar

Warren Buffet, Nisan ayında verdiği bir röportajda, '25-30 yıldır yatırım yapmış olduğu banka hisselerini sattığını ve bu hali ile bankacılık krizinin bitmediğini, kurtarılmış ve fiyatı ucuzlamış bankalara da yatırım yapmayacağını, çünkü yeni iflaslarda hissedarların kurtarılmayacağını söylemişti.'

''Mart ayında ABD’de Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature bankaları battığında Merkez Bankası (Fed) ve Hazine’nin uyguladığı kurtarma yöntemleri sorunluydu. Fed, çeşitli kanallardan bankalara kredi vererek hareket etti.

Ve 3 bankanın ardından batma aşamasına gelen 180 civarında küçük ve orta ölçekli banka, şimdilik kredilerle yüzdürülürdü ancak gelecek yıllarda kar edemeyecek bu yapılara artık kimse borsada yatırım yapmazdı.

-İkinci büyük hata ise Hazine’nin ve Amerika’nın TMSF’si FDIC’nin koordinasyonu ile batan bankalarda sadece mevduat sahiplerinin kurtarılmasıydı. Bankaların hisselerini ya da bonolarını satın almış olan yatırımcılar on milyarlarca dolar zarar ile başbaşa bırakıldı. Avrupa da aynı modeli benimsedi. Credit Suisse’in rakibi UBS ile adeta zorla birleştirilerek ‘kurtarılması’ sırasında bono yatırımcıları yaklaşık 17 milyar dolar zarar etti.

- ABD, batmak üzere olan First Republic Bank (FRC)'ı kurtarmak içinde bankalardan oluşan bir konsorsiyumu FRC’ye 30 milyar dolar kredi vermeye adeta zorladı. Fed’in açtığı kredi kanallarını da kullanan FRC böylece o dönemde batmaktan kurtuldu. Ancak 24 Nisan’da Banka’nın mali sonuçları açıklanınca, FRC Ocak-Mart döneminde yaklaşık 100 milyar dolar mevduat kaybı yaşadığı ortaya çıktı.

- Banka yöneticileri gelen riski gördü ve emlak için açılmış kredileri satmaya karar verdi. Ama ne oldu, korku nedeniyle satışlar beklendiği gibi gitmedi ve FRC hisseleri 1 günde %49 düşüşle çakıldı! Panik ve ABD Borsaları’nda SP500 %1,6 ve NASDAQ %1,9 ile Mart ayından bu yana en büyük günlük kayıplarını yaşadı.

- Bankacılık Krizi, Hazine Bakanı Janet Yellen ve Fed Başkanı Powell’ın iddialarının aksine bitmiş değil. Büyük olasılıkla bankalarda yaşanan sorunlar kredileri de daraltmaya devam edecek.. ''

(Kaynaklar: https://bit.ly/3LbhmXl, https://bit.ly/3LzanJ6, https://bit.ly/3oLKzAz, https://bit.ly/3Hj4sp6)

&&&

MOVE Endeksi'de son iki günde %14 arttı, bankaların durumu daha da kötüleşmeye devam ediyor, gerçekleşmemiş kayıpları artıyor, bu durumda küçük bir kıvılcımla yeniden banka tasfiyeleri ve iflasları görebileceğiz inşallah. (Hel min mezid)

Neden yükseliyor?

Çünkü FED Mayıs'ta yine faiz oranlarını artırabilir.

Bu haliyle tahvil satışları doğal olarak hızlanabilir.

FED'in bunu bilinçli yaptığını söylemekte mümkün. Çünkü iflaslara, resesyonlara vs. aldırış etmiyor ve bu yolla enflasyonu düşürmeye devam edeceğini zannediyorlar.

Aslında Yellen ve Powell'in istifa etmesi daha mantıklı ama şu an için verdikleri zarar umurlarında değil.

Nasıl olsa, çok sıkıştıklarında yine para basar (HIRSIZLIK), piyasa biraz genişler, faiz 0.25 diyebilir ve ABD'deki resesyonu minimize edere Avrupa ve diğer ülkeleri resesyona sokar.

Peki bu çırpınışları son noktada onları yine kurtarır mı?

Hayır.

Malum, TR'de de son birkaç haftadır bazı bankalarda nakit sıkıntısı yaşanıyor. Merkez Bankası'ndaki altın rezervi de son 6 haftada 72,3 ton azaldı. (İhtimal seçimden bir süre sonra Türkiye büyük gerçekle tanışacak)

Son 7-8 yıldır üzerinde durduğumuz bir nokta vardı.

Bankacılık sistemi;

En kolay çökebilecek,

Alt edilebilecek ve karşısında gerçekçi bir strateji ile çıkmış bir sisteme karşı çok kısa sürede yok edilebilecek bir sistem.

Yapay ve hırsızlık üzerine kurulu olan bir sistem bir noktadan sonra patlak vermek zorunda.

Bu kafa ile 52 yılda getirebildikleri nokta bu oldu. Krizler, yokluk ve kölelik.

Ne yazık ki, özellikle Müslüman topluma bunu anlatmak mümkün olmadı, olmuyor.

Hemen sistemin dayattığı köleliğe uyumlanıp onların değirmenine su taşıyıp ve zengin olacaklarını düşündüler, düşünüyorlar.

Oysa ki, son 30-40 yıl banka ile ticaret yapanların son durumunu incelese ibretlik bir ders alınabilirdi.

Heyhat.

Ne yazık ki, zalimin yanında yer alıp, köle olmayı ve sistemi köleliğe zorlamayı tercih ettiler.

Nitekim şimdi, yer yer ciddi kayıplar yaşamaya başladılar.

Unsplash

Patronlar Çalışkan Çalışanlar İstiyor, Bu yüzden Daha Yaşlı İnsanları İşe Alıyorlar

Yeni dönemde kölelik sistemine direnen gençler birçok işte çalışmayı reddedince patronlar eski çalışanları daha çok çalışma tercihinde bulunuyor.

Tabi bunu tecrübe olarak açıklıyorlar:)

WSJ şöyle diyor;

  • Yöneticiler, algılanan iş ahlakı nedeniyle yaşlı çalışanlara daha fazla pozisyon teklif ediyor. 60'lı ve 70'li yaşlarındaki insanlar ipleri öğrenmek için biraz daha yavaş olabilirken, bazı yöneticiler çok çalışmaya istekli olmalarının onları üstün çalışanlar yaptığını söylüyor.

  • Bazı emekliler beceri boşluklarını doldurmak için emeklilikten çıkmayı tercih ederken, diğerleri çalışmak zorunda çünkü yüksek enflasyon ve depresif bir borsa birikimlerini tüketiyor.

  • İşverenler, yaşlı işçilerin vardiyalara zamanında geldiğini, çok çalıştıklarını, telefonlarıyla daha az zaman geçirdiklerini, gerektiğinde diğer vardiyaları hallettiklerini ve diğer seçeneklere sürekli göz kulak olmak yerine uzun vadeli iş istikrarı aradıklarını söylüyor.

  • Şirketler giderek artan bir şekilde yaşı çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık girişimlerinin bir parçası olarak görüyor. Genel olarak, yaş ayrımcılığı düşüş eğilimi gösteriyor: Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu'na yaşa bağlı ayrımcılık şikayetlerinin sayısı 2011 ile 2021 arasında %45 düştü.

‘Ey Menat Kendini Koru’

Ashâb-ı Kirâm’dan Amr bin Cemûh (r.a.) Hazretleri, Selemoğulları’nın önde gelenlerindendi. Müslüman olmadan önce evinde ağaçtan yaptığı “Menat” denilen bir puta tapar, zaman zaman onu temizleyip güzel kokular sürerdi.


Oğlu Muaz ve Selemeoğulları’ndan diğer bazı gençler, Müslüman olmuşlar ve Akabe Bey‘ati’nde bulunmuşlardı. Bir gece bu gençler, Menat ismindeki putun olduğu yere girip onu yerinden aldılar, götürüp bir lağıma baş aşağı attılar.

Sabahleyin tapınmak için putuna giden Amr, onu yerinde bulamayınca “Yazıklar olsun size! Bu gece tanrımıza kim düşmanlık etti?” diye söylendi. Sonra putunu aramaya başladı. Onu bulunca da kaldırıp temizledi, güzel kokular sürdü ve eski yerine koyarak; “Vallâhi sana bu işi yapanı bir bulsam, onu perişan ederdim.” dedi.

Gece olup Amr uyuyunca, gençler yine putu alıp, bir gün önceki gibi yaptılar. Sabah Amr yine onu arayıp buldu, alıp temizledi, kokulayıp yerine koydu. Gençler ertesi gece yine aynısını yaptılar. Amr da onu bulup yerine koydu. Bu defa kılıcını getirip putun boynuna asarak: “Ey Menat! Şüphesiz ben, bu işi sana kimin yaptığını bilemiyorum. Şâyet sende bir hayır varsa, al sana kılıç, artık sen kendini koru!” dedi.

Gece olunca gençler, putun boynundan kılıcı aldılar. Bir köpek leşi bulup putu ona bağladılar. Sonra da ikisini beraber bir lağıma attılar. Amr uyanıp putunu bulamayınca, yine aramaya başladı. Bu defa da bir lağım kuyusunda, hattâ bir köpek leşine bağlı vaziyette buldu.

Onun bu hâlini görünce aklı başına geldi ve: “Vallâhi sen ilah olsaydın, bir köpek leşi ile beraber böyle bir kuyuya düşmezdin.” dedi. Sonra kavminden Müslüman olanlarla konuşarak, İslâm ile müşerref oldu.

Unsplash

6 FİLM

Bu haftaki filmler manşetle ilgili olsun istedim.

Girişimcilik, teknoloji tarihi ve kültürü üzerine bu 6 filme bir göz atabilirsiniz.


The Imitation Game (2014)
The Social Network (2013)
Steve Jobs (2015)
Silicon Cowboys (2016)
Middle Men (2009)
Steve Jobs: The Lost Interview (2012)


Bu haftalıkta bültenimizin sonuna geldik.

👉 Bültenimize sponsor olabilir, reklam verebilir, yıllık abone olarak maddi destek verebilir veya devam edebilmemiz için bağış yapabilirsiniz. Üç arkadaşınıza tavsiye vererekte bu bilgilerin onlara ulaşmasına vesile olabilirsiniz.

Önceki
Önceki

Peygamberler Bu Sisteme Entegre Olmadı! Muhaliftiler ve Meydan Okudular

Sonraki
Sonraki

''Geleceğinizi Bilmek İçin Kendinize Sormanız Gereken Bir Soru''