"Haberiniz Olsun Bir Fitne Çıkacak!"

Bu Hafta Bültende Neler Var?

  • "Haberiniz Olsun Bir Fitne Çıkacak!"

  • ‘‘Söyle Şirketin İsmini Değiştirsin’’

  • İş yerinde zorbalıkla nasıl başa çıkılır?

  • 2024’de Hangi Sektörler Büyüyebilir

  • Davos Hep Aynı Hikayeler

  • Kişilik Kontrolüne ve Depresyona Etki Ediyor!

  • Haftanın Videoları

  • Haftanın Makaleleri

  • Haftanın Yapay Zeka Manşetleri

  • 7 Yapay Zeka Aracı

İnsanın, ailenin, toplumun ve ülkelerin içerisindeki en büyük bela ve musibet ne dense, ihtimal ki herkesin aklına ilk gelecek olan şey maddi problemlerden kaynaklı sıkıntılar olsa gerek. Şahsi olarak ilk vereceğim cevap ise, ‘zaman ve sistem plansızlığından kaynaklı meydana gelen problemlerin toplamı’ olurdu.

Zira, yıllardır bu alanla ilgili sürekli olarak veri topladığım için, plansızlığın insanı maddi sıkıntılardan, aile dağılmasına, ahlaksızlığa ve imani problemlere kadar götürdüğüne dair onlarca örnek verebilirim.

Malum, varlıkta boşluk yoktur ve her zerre saniyenin bir anlamı ve hakikate bakan bir yanı vardır.

Vaktinizi daha fazla almadan sözü şu kısa, öz ve asırlardır toplumların halini yansıtan ve yansıtmaya devam eden ve gelecek olan musibetlerin ne olduğunu ve çözümününde ne olacağını ifade eden hakikate bırakmak istiyorum.

‘‘Harisi Aver anlatıyor;

Mescide uğramıştım, gördüm ki halk, zikri terkedip malayani konulara dalmış, konuşuyor. Hz. Ali (r.a)`ye çıkıp durumdan haberdar ettim. Bana:

"Doğru mu söylüyorsun, öyle mi yapıyorlar?" dedi,

Ben: "Ben Resulullah (s.a.v)`ın şöyle söylediğini işittim:

"Haberiniz olsun bir fitne çıkacak!"

Ben hemen sordum:

"Bundan kurtuluş yolu nedir Ey Allah`ın Resulü?"

Buyurdu ki: "Allah`ın Kitabı'dır. Onda sizden önceki (milletlerin halleriyle ilgili) haber, sizden sonra (kıyamete kadar) gelecek fitneler ve kıyamet halleri ile ilgili haberler mevcut.

Ayrıca sizin aranızda (iman-küfür, itaat-isyan, haram-helal vs. nevinden) cereyan edecek hallerin de hükmü var.

O, hak ile batılı ayırdeden ölçüdür. Onda herşey ciddidir, gayesiz bir kelam yoktur.

Kim akılsızlık edip, ona inanmaz ve onunla amel etmezse, Allah onu helak eder. Kim onun dışında hidayet ararsa Allah onu saptırır.

O Allah`ın sağlam ipidir. O, hikmetli olan zikirdir, o dosdoğru yoldur.

O, kendine uyan hevaları koymaktan, kendisini (kıraat eden) delilleri iltibastan korur.

Alimler ona doyamazlar. Onun çokça tekrarı usanç vermez, tadını eksiltmez. İnsanı hayretlere düşüren mümtaz yönleri son bulmaz, tükenmez.

O öyle bir kitaptır ki, cinler işittikleri zaman şöyle demekten kendilerini alamadılar:

"Biz, hiç duyulmadık bir tilavet dinledik. Bu doğruya götürmektedir, biz onun (Allah kelamı olduğuna) inandık" (Cin, 1).

Kim ondan haber getirirse doğru söyler. Kim onunla amel ederse mükafata mazhar olur. Kim onunla hüküm verirse adaletle hükmeder.

Kim ona çağrılırsa, doğru yola çağrılmış olur.

Ey A`ver, bu güzel kelimeleri öğren." (Kütübü Sitte)

Evet, bu hakikatlerin hepsinin üzerine ayrı ayrı birkaç makale yazmak gerekebilir ama şu kadarı ile yetinelim.

Bir insanın, bir ailenin ve bir toplumun 24 saati planlı değilse orada malayaniyat, boş söz, gıybet, sıradanlık, avamlık, kusur araştırma, tanrıcılık oynama, cahillik ve tüm bunlardan kaynaklı fitne, fesat ve kargaşa meydana gelmemesi mümkün değildir.

Geçmişimizi az biraz analiz etsek, bu duruma dair onlarca örnek bulmamız zor olmasa gerek.

Sadece bu konuda, kişisel ve ailevi plansızlıktan kaynaklı binlerce tartışma ve boşanma örneği gösterilebilir.

Bir evde gün, hafta, ay ve yıl planı yoksa, misal her akşam konuşulacak konular, gündemler belli değilse, o evde ihtimal ki ya gıybet yapılacaktır, ya malayani bir sohbet dönecektir, ya karı koca veya evlatlar birbirinin kusura ya da günahı üzerine yoğunlaşacak, tanrıcılık oynayacak ve devamında ise kaostan kaynaklı büyük hüsranlar yaşanacaktır.

Mesele bu kadar açık ve nettir, hadis beyanı ise ortadadır. Ancak, alışkanlıkların terki artık mümkün olmayacak noktalara gelmiştir. Umarım ders çıkarmak ve uygulamak mümkün olur.

Rabbimiz her birerimizi ve her anımızı İla-i Kelimetullah amacı ile yaşayan, o istikamet üzere bir yaşam planı ve zaman sistemi olan kullarından eylesin. Ve boş söze fırsat dahi olmayacak bir zaman fırsatı vermesin.

Unutmamak gerek: Her boşluk o kişide, o ailede ya da o alemde yeni bir fitnenin çıkacağına işarettir. Çıkıyor… Bu farkındalıkla yaşamak birçok şeyi değiştirecektir.

Son bir not: Okumayanlar için İbrahim Canan’ın ‘Anarşi’ kitabı konuya dair birçok farklı pencere açmaktadır. Bir bakmakta fayda var.



Unsplash

‘‘Söyle Şirketin İsmini Değiştirsin’’

Geçen hafta isim ve ticaret üzerine kısmi değinmiştik. Bu hafta tevafuk böyle bir hatıraya denk gelince sizlerle de paylaşmak istedim.

‘‘Hazret bir talebesine, ‘Hasan bey ne yapıyor? Selamımı ilet. Birde söyle mağazasının ismini değiştirsin’’ der.

Mağazanın ismi LİBAS olduğu içinde şu eklemeyi yapar.

‘‘Libas, elbiseler demek olmakla beraber, onun kökü ümitsizlikten gelir…’’

Hasan Bey'in yanına gidecek olan abimizde şu notları düşer:

‘‘Hakikaten Hasan bey en ufak şeyde ümitsizliğe düşer, umudu kırılır. Böyle bir durumu vardır. Bende yanına gittiğimde durumu Hasan abiye anlattım. Böyle böyle dedim. O da tamam dedi ama ‘15-16 yıllık bir mağaza, nasıl olur’ deyip acele etmedi.

Değiştirmek üzereyken falan derken aradan 6-7 ay geçer bir türlü fırsat olmaz.

O tarihlerde de şirkete savcılıktan bir mektup gelir.

‘‘Hasan Libas mağaza ismi daha önce patent olarak alınmış. Bu ismi değiştirin.’’

Hasan beyinde oğlu Avukat olduğu için, ‘Baba biz bu mahkemeyi kaybederiz. Nasıl olsa Hazretten değiştirelim uyarısıda gelmiş, geciktirmeden değiştirelim.’’ der.

Aradan 15 gün daha geçer savcılıktan bir ihtar daha gelir, ‘15 gün içinde değiştirmezseniz gereken yapılacak’’

Hasan abi nihayetinde ismi değiştirmek zorunda kalır:)’’

Evet, isim ve tesirleri üzerine uzun uzun anlatılara devam edilebilir ama bu hikayede kelime kökeninin bile hem şirkete hem insana olan farkındalığı önem arz ediyor.

Şirketlere marka ismi ve yönetim danışmanlığı yaptığımız için çokça karşılaştığımız noktalardan birisi şu oluyor. Misal şirket ismi sıkıntılı, ciddi bir şirket kazancı yok, markalaşma gerçekleşmemiş, sebepler tamamen yerine getirilmesi rağmen şirket borç içerisinde ama hala daha o isim değişikliğini yük olarak görüyor.. Oysa ki o insanın veya şirketinin hayatında değişen zaten yeni birşey yok. Enazından yeni bir denemiş olmak bile bir gayrettir.

Dikkat edin, büyük şirketler her üründe yeni bir marka ismi kullanmaya gayret ederler. Her şeye tek bir isim vererek haraket etmezler.

APPLE istese MAC ismi kullanmaz APPLE ile devam ederdi, İPHONE demez yine APPLE derdi.

Hakeza Universal, Google, Amazon vs. gibi onlarca büyük şirket, farklı isimlerle değil tek isimlerle devam edebilirdi. Ama onun yerine orjinal ve yeni bir bakış ile hareket etmeyi tercih ediyorlar.

Son noktada, herşeye rağmen işlerin yolunda gitmediği fark edildiği an, görünmeyen isim meselesini gözardı etmemeli ve değişme açık olmalı ve cesaretle hareket etmeli. İhtimal, olabilecek bir yenilik daha güzel kapıları açmaya vesile olacaktır.

Unsplash

İş yerinde zorbalıkla nasıl başa çıkılır?

İş yerinde zorbalık, iş performansının yanı sıra ruhsal ve fiziksel sağlığı da olumsuz etkileyen bir durum.

İş yeri zorbalığı, istenmeyen davranışlar, yetkinin kötüye kullanılması, tekrarlayan davranışlar ve zarar verme gibi faktörleri içerir.

İş yerinde zorbalıkla başa çıkmak için davranışı tanımlamak, belgelemek, zorbalık yapan kişiye yaklaşmak, deneyimleri paylaşmak ve kuruluşun müdahale edebileceği yolları keşfetmek önemli.

Ayrıca, kendinize iyi bakmak ve zorbalık devam etse bile seçenekleriniz olduğunu unutmamak da önemlidir.

Bu konulara dair daha birçok makale değinmiştik.

Ferris’te bu makalede konuyu biraz daha detaylandırmış.

  • Zorbalık yapan kişiye yaklaşmanın en iyi yolu, durumunuzu değerlendirmek ve eğer güvenliyse, doğrudan ve net bir şekilde konuşmaktır. Ancak, eğer kişi saldırgan davranışlarına devam ediyorsa, dikkat çekmemek ve uzak durmak en iyi strateji olabilir.

  • Ayrıca, yaşadığınız deneyimleri yazılı olarak belgelemek de önemli olabilir. Bu durumda, iş yerindeki zorbalıkla mücadele etmek için kuruluşunuzun politikalarından da faydalanabilirsiniz.

  • İş yerinde zorbalık deneyimlerini tanımlamak bazen zor olabilir ve saldırgan şeyler söylediklerinde veya yaptıklarında insanlara yönelik şüphe duyma eğiliminde olabilirsiniz.

  • Ayrıca bir süre devam edene kadar davranışın sizin üzerinizde yarattığı etkinin farkına varamayabilirsiniz. Eğer davranış istenmeyen, tekrarlayan, duygusal sıkıntıya veya zararlara neden olan, yetkililer tarafından kötüye kullanılan ve size mantıksız gelen bir davranışsa, muhtemelen iş yerinde zorbalığa maruz kalıyorsunuz demektir.

Unsplash

2024’de Hangi Sektörler Büyüyebilir

9 farklı kaynağa göre;

  • 2024'te iş piyasasının normal olarak devam edeceği ama sağlık hizmetleri, kamu hizmetleri ve inşaat alanlarında önemli bir büyüme olabileceği öngörülüyor.

  • Teknoloji sektörü ise 2024'te bir paradoksa hazırlanıyor. Yapay zeka ilerlemelerinin işten çıkarmaları tetiklemesinin yanı sıra yapay zeka ile ilgili uzmanlaşmış rollerin büyümesini de teşvik etmesi bekleniyor.  

  • İş arayanlar için ağ oluşturma, yapay zeka ve veriyle ilgili beceriler gibi alanlarda sürekli öğrenme ve sosyal becerilerde uzmanlaşma, gelişen iş piyasasında rekabet gücünün anahtarı olacak deniyor.

Kaynaklar: Bloomberg | Fast Company | KXCV-KRNW | Morningstar | Recruiting DailyTechopedia | The San Francisco Standard | US Bureau of Labor Statistics | USA Today | Shortform

Unsplash

Davos Hep Aynı Hikayeler

15-19 Ocak tarihleri ​​arasında kamu ve özel sektördeki küresel liderler, ekonomi, jeopolitik çatışmalar ve çevre gibi konular hakkında konuşmak üzere İsviçre'deki (diğer adıyla "Davos") Dünya Ekonomik Forumu'nda yine bir araya geldi.

Sizde "Dünyanın durumunu iyileştirmek" amacıyla kurulan yıllık toplantı, dünya sorunlarına çözüm aramak için küresel güç merkezlerini her yıl bir araya getiriyor.

Toplantının sadece elitlerin boşboğazlığı olduğu söylenebilir.

Son noktada, yine her şey birer konuşmadan ibaretti ve hiçbir anlamlı eylem yoktu. Kısacası ego tatmini, çıkar ve network amacı dışında fiili olarak bir işe yaradığı görülmedi.

Bu yılki toplantı notlarından kısa bir özet:

  • Ukrayna'daki savaş: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, ülkesinin yeniden inşası için mali destek istedi. İngiltere, savaşın harap ettiği ülkeye 3,2 milyar dolar katkıda bulunarak diğerlerini de onun yolundan gitmeye çağırdı.

  • Ekonomi: Faiz oranları ve enflasyonun zirveye ulaşması nedeniyle küresel ekonomik görünüme ilişkin temkinli bir iyimserlik hakimdi; ancak uzmanlar jeopolitik değişimler ve ABD gibi çeşitli ülkelerde yaklaşan seçimler gibi faktörlerin etkileri konusunda hâlâ temkinli davranıyor.

  • AI: Yapay zeka geçen yılki konferansın gözdesiydi, ancak bu yıl katılımcılar onun dezavantajları konusunda daha endişeliydi: Yanlış bilgi yayma, servet açığını artırma ve işleri kademeli olarak ortadan kaldırma potansiyeli. Teknoloji uzmanlarından oluşan bir ittifak bir yapay zeka politikası yayınladı ancak konu düzenleme olduğunda dünya liderlerinin hepsi aynı fikirde değil.

Kaynaklar: World Economic Forum | Euronews | McKinsey & Company | Reuters | The Washington Post | Al Jazeera | Bloomberg | New York Times | Fast Company | Shortform

Unsplash

Kişilik Kontrolüne ve Depresyona Etki Ediyor!

Biyolog Kathleen McAuliffe, gözden kaçan önemli noktaya temas etmişti.

İnsanların pek ilgilenmediği bağırsak mikroplarının, beyin fonksiyonlarını etkileyerek kişilik ve davranış üzerinde kontrol sahibi olduğunu ve mikropların beyne ilettiği mesajlar sayesinde mizahtan enerji seviyesine, iştahdan hafızaya ve hatta kişilik özelliklerine kadar etkileyebildiğini, ayrıca, bu bilgilerin ruh sağlığı bozukluklarının tedavisinde kullanılabileceğini ifade ediyor.

Bağırsak mikropları vücudumuzdaki birçok işlevi yerine getirirken aynı zamanda zihnimizi etkiler.

  • Vücudumuzdaki hücrelerin yarısı aslında kendi DNA'mızı taşımıyor, mikropların DNA'sını taşıyor.

  • Bağırsak mikropları, sindirim sürecine yardımcı olmanın yanı sıra ruh halimiz, enerji seviyemiz, iştahımız ve hafızamız üzerinde de etkilidir.

  • Bağırsaklardaki saldırgan bakteriler, bağırsak duvarını istila ederse, bağışıklık hücreleri olay yerine gelir.

  • Bağışıklık hücreleri ve ilgili bileşikler sadece bağırsaklarda kalmaz, beyne geçebilir ve iltihaplanma ve depresyona yol açabilir.

  • İlginç bir şekilde, iltihaplanma ve depresyon genellikle birlikte ilerler ve birbirini artırır.

  • Ve Parkinson hastalığı, alpha-synuclein adı verilen bir proteinin bozukluğuyla ilişkilidir.

Unsplash

Unsplash

Unsplash

Haftanın Yapay Zeka Manşetleri

7 Yapay Zeka Aracı

HeardLy, kitapların günlük 15 dakikalık yapay zeka sesli özetlerini sunar.

HIX Scholar, 300 milyondan fazla makaleyi aramanıza ve analiz etmenize, araştırmaya dayalı yanıtlar almanıza ve daha fazlasına yardımcı olur.

Andi, yapay zekanın gücünü kullanan yeni nesil aramadır.

Unscreen, kullanıcıların herhangi bir videodan arka planı kolayca kaldırmasına olanak tanır.

GitBook tüm teknik bilgilerinizi tek bir bilgi tabanında bir araya getirir.

PDF.ai, kullanıcıların herhangi bir PDF belgesiyle sohbet etmesine olanak tanır.

Chaport müşterilerinizle konuşmanın daha iyi bir yoludur.


Bu haftalıkta bültenimizin sonuna geldik.

👉 Bültenimize sponsor olabilir, reklam verebilir, yıllık abone olarak maddi destek verebilir veya devam edebilmemiz için bağış yapabilirsiniz. Üç arkadaşınıza tavsiye vererekte bu bilgilerin onlara ulaşmasına vesile olabilirsiniz.

Bültene sponsor olabilir veya abone olarak destek verebilirsiniz

TÜM BÜLTENLER İÇİN TIKLAYIN

Önceki
Önceki

9 Kişinin Zaferi ve Mağlubiyetin Felaketi

Sonraki
Sonraki

İsimler ve Ticaret