İsimler ve Ticaret

Bu Hafta Bültende Neler Var?

  • Sadece 12 Dakika

  • Geceleri Yapabileceğiniz 13 Uzaktan İş

  • Diktatörlere meydan okumak

  • İsimler ve Ticaret

  • Yazılım mühendisleri için iş piyasası daralıyor

  • Bir Yıllık Şirkete 80 Milyon Dolarlık Yatırım

  • En fazla talep gören meslek grupları

  • Haftanın Videoları

  • Haftanın Makaleleri

  • Haftanın Podcastleri

  • Haftanın Yapay Zeka Manşetleri

  • 6 Yapay Zeka Aracı

Belki sizlerde denk gelmiş olabilirsiniz.

Londra’da yaşayan Yasin isimli bir Müslüman ismiyle sıkıntılar yaşayınca bir süre önce “Jack” ismini test etmeye başlıyor. Ve 50 şirkete iki farklı isimle başvuruyor.

Sonuçlar ibretlik.
- Yasin ismiyle yapılan başvurularda %100 başarısızlık. Ve mülakat yok.
-Jack ismiyle yapılan başvurularda ise %40 mülakat çağrısı ve teklife dönüşme oranı %70’in üstünde.

Bu tür gözlemlerle ilgili olarak erkek/kadın, etnik köken vb. ile ilgili vicdan önyargısı üzerine birkaç makale yazmak gerekebilir. Ama bu dönemde bir anlam ifade etmediği için o kısma şimdilik girmeyeceğim.

Ancak, yurtdışında olan veya yurtdışı ile iş yapanlar için bu mesele önemli. Direkt ticarete etki edebiliyor.

Bir arkadaşımız da online olarak Türk ismi ile ürün satarken talep neredeyse sıfıra yakınken, ismini o ülkenin çok kullanılan yabancı isimlerinden biri yapınca satışlar inanılmayacak ölçüde artmıştı. Ne yazık ki, isim, bölge ve ırk hemen hemen her insanda belli ölçüde bir ön yargı oluşturuyor. O açıdan özellikle ticarette gelire etki edecek noktalarda stratejik hareket etmekte fayda var.

Bir isimle ayda 10 (10 bin euro) ürün satmak, bir de farklı bir isimle ayda 100 (100 bin Euro) ürün satmak. Şahsi olarak, ticari noktada bu tür handikaplar yaşayan herkese isim değişikliğini tavsiye ediyorum.

Bunun yanında birde şirketin görünen yüzünün o ülke insanından olması şirkete ciddi katkılar sağlayabilir. Çapı ve yeteneği var ise o şirket yabancılarla ciddi bağlantılar, ortaklıklar kurabiliyor. Ve o bulunulan ülkede kök salınması için bir alt nesil içinde yardıma vesile oluyor.

Türkiye’de dahi, ilk 1000 şirket içerisinden kaliteli bir çalışanın transferi veya ortaklık o şirketi veya patronu şampiyonlar liginde aynı masaya olmasa bile aynı koridora sokabiliyor. Ve iş yapma alanı önemli ölçüde genişliyor. Unutmamak lazım, ticaret büyük ölçüde çevredir. Muhakkak her insanın haftalık veya aylık bir çevre büyütme planı olmalıdır. Tıpki irşad tebliğ için uygulanan insan kazanma hedefi gibi…Ki, hayat bu ikili sistem üzerine kurulu. Sistem dışına çıkan da dışarıda kalır, kalıyor.

Dünyada dolaşan yaklaşık 40 trilyon dolardan fazla para her daim kendine yer bakıyor. Birilerinin paraya, para sahiplerininde fikri ihtiyacı var. Tabi orta ve alt gelir grubu şirketler ile insanlarında finansal eğitime…

Bu eğitim ne borsa, ne çapraz kur, ne türev, ne de diğer soyut hayali kavram ve ticaretler değil.

Bu tür kumar ve soyut ticaretler sadece baronlar ile akademik camianın birlikte uydurduğu ve altının boş olduğu ve yüzde 90’ının sömürüldüğü ve çoğunlukla haram ya da mekruh olan şeylerden ibaret. Milyar dolarlık şirket sahiplerden biri olan Ulukaya’nın konuyla ilgili güzel bir espirisi vardı: ‘‘Bunlar bu işleri o kadar karmaşık yapıyorlar ki, başkaları anlayıpta bizim içimize girmesin’’ :) Haksız olmadığı malum. Daha önce onlarca kez yazdığım için burada tekrarı zul görüyorum.

Evet, eğitimden kastımız sadece helal ticareti öğrenmek. Bu çok zor ve karmaşık bir mesele değil. İlki iman, ikicisi ise psikolojiyi yönetmek.

Kısayoldan zengin olma yerine ‘kişiye sadece çalıştığının karşılığı vardır’’ hakikati ile bir hayat stratejisi çizmek. Ve biliyoruz ki, rızkın onda dokuzu ticarette... Demek ki bir insan rızık için değilde, Allah için çalışırsa, rızıkta Allaha ait olduğu için zaten rızıklanacak. Kimine az kimine çok verecek. Mesele sadece helal olanı ve kanaat üzere yaşamı tercih etmek. Ve nihai hedefin ne olduğunu belirleyip, somutlaştırıp ve o plan üzere her gün adım adım ilerlemek.

Eğer bu strateji tercih edilir ise hayat dünyevi olarak zor değil, daha kolay akmaya başlar. Ve dert dediğimiz şey dünyevi değil, uhrevi bir eksende ilerler…Ki, o da zaten tekamül için olması gereken bir hakikattir.

İsim meselesinde bir diğer nokta ise şirket isimleri.

Konu üzerinde daha önce burada yazdığım için detaya girmiyorum. Sadece şu kadarını ifade edeyim.

Yurt dışında (yabancı piyasaya hitap eden şirketlerin) Türk, Arap vs. gibi heceler ile kurdukları şirket isimleri çok bir fayda sağlamıyor. Bu hatayı yapan birçok şirkete denk geldiğimi ifade etmek isterim. Hem Türk hecesi hem Türk şehir ismi hem de bölge isimlerini kullanan epey bir şirket var. İsimlerde Ç, ğ, ı vs. gibi zor söylenen harf ve heceleri kullananlara da denk gelmek mümkün.

Ve bu tür şirketler genellikle banliyöleri ve şehir dışı ticarete çıkamamışlar. Ülke dışına çıkan ise iki elin parmaklarını geçmeyecek durumda ve genellikle müşterilerinin yüzde 70-80 civarı Arap ve Türklerden oluşuyor. Bir anlamda 40 yıl içerisinde gerçek manada kök salını gerçekleşmemiş. Ve beraberinde gelen göçmen sorunu…

‘Bu kadarı bana yeter, potansiyelimin tamamını kullanmaya gerek yok’ diyen şirketler için yapacak fazla bir şey yok, ancak büyümek isteyen şirketlerin bu noktalara dikkat etmesi onlara fayda sağlayabilir.

Son olarak, kişi isimlerinin ticarette önemi üzerine bir noktaya daha temas etmek gerekebilir.

12-13 yıldan fazla süredir gelen isimler/data üzerinden şunu net olarak diyebilirim ki, bu konuda hiçbir yöntemin verdiği tavsiyenin kesinlik arz eden bir yanı yoktur.

Yani numeroloji, cifir vs. gibi şeyler üzerinden, ‘sen şu ismi al’ kesin daha çok kazanırsın gibi bir yaklaşım çok sağlıklı değil.

Evet, ismin kadere ciddi etkileri var. Bunlara daha önce birçok kez temas etmiştik malum. Ancak, kişinin ismi şu olur ise kesin kazanır demek yerine stratejik hareket etmesi daha gerçekçi olacaktır.

Mesela iş adamı Yun Ma, isminiJack Ma' yaptıktan sonra kaderi planda onun için bazı şeylerin değiştini söylemek çok uç olmasa gerek. Ki, Jack Ma olmadan önce de çok ciddi başarısızlıkları mevcut. Jack’den sonra ise Alibaba’nın ortaya çıkışı ve geldiği nokta ortada.

Mesela Bill Gates. Gerçek ismi olan William Henry Gates ismi ile hayatına devam etseydi hayatı şimdiki gibi olabilir miydi?

Veya Cenk, Semicenk olmasaydı,

Ya da;
George Orwell - Eric Blair
Mark Twain- Samuel Langhorne Clemens
Ralph Lauren - Ralph Lifshitz
Vic Gundotra - Vivek Paul Gundotra
Kate Perry - Katheryn Elizabeth Hudson
Jamie Foxx - Eric Marlon Bishop
Marilyn Monroe - Norma Jeane Mortenson
Natalie Portman- Neta Lee Millipied
Eminem - Marshall Mathers
Miley Ray - Destiny Hope
Michael Douglas -  Kirk Douglas
Meg Ryan - Margaret Mary Emily Anne Hyra
Audrey Hepburn-  Edda van Heemstra Hepburn Ruston

vs.

Kısaca, yüzlerce tanınmış kişinin eski adları ile var olamayıp yeni adları ile var olmalarının isim ile bir bağlantısının olup olmadığını hiçbir zaman gerçek anlamda bilemeyeceğiz. Ama şunu net olarak biliyoruz; İsim kadere etki edebiliyor ve bu etkiyi yok saymak büyük zararlar getirebilir.

Nitekim bu durum şirketlerin kaderi için de geçerlidir;

BackRub - (Google)

Cadabra - (Amazon)

Blue Ribbon Sports - (Nike)

Brad’s Drink - (Pepsi)

Super Submarines - (Subway)

vs.

Evet, son noktada küçük bir tavsiye ile bitirelim.

Hali hazırda bugüne kadar ki hayatınızda çok büyük ızdıraplar var ise;

Gelişemiyorsanız,

Büyüyemiyorsanız,

Tekamül olmuyorsa,

Tüm sebepleri tam anlamıyla yerine getirdiğiniz halde bile bir türlü bir adım dahi atmakta zorluklar çekiyorsanız,

Ve şartlarınız da müsait ise isim değişikliğini düşünmekte bazı faydalar olabilir.

Ancak bunu yaparken akılcı ve stratejik hareket etmeli. Kullanılmayacak yeni bir ismin kişiye hiçbir faydası yok. Boş küme. Çevre kullanacaksa yeni bir isim olmalı. İsim o kişi için aynı zamanda bir zikirdir. Bu unutulmamalı.

Ve, ‘bu isim hoşuma gidiyor, kesinlikle bu olsun’ diye yeni bir isim tercih etmek çok daha büyük zararlar verebilir. Bazı aileler bunu çocuklarına çokça yapıyor.

‘Ben bu ismi seviyorum, evladımın ismi bu olsun’. Keşke nefsi değil, hakikat üzere isim verilse. Ne yazık ki, bu hatayı yapan birçok aileye denk geldim. Şimdi de sıkıntı yaşıyorlar. Gerek yok.

Eğer ehil birinden bir isim alındı ise veya size manevi olarak işaret edildiyse yanına ikinci bir isim veripte imtihanı artırmaya gerek yok. Tevekkül edip, işaret edilen ile yola devam edilmeli.

Önemli olan ismi sevmememiz değil, o ismi taşıyan çocuğun ahiretine zarar vermemesi. (Nasıl zarar verebilir diye soranlar olabilir. Ne yazık ki, mesele magazinleştirildiği için isimlerden örnekler vermemiz fayda yerine zarar getirebilir.)

Hatırda olması gereken şey; Aileye çile çektiren güzel isimli bir evladın isminin bir süre sonra artık o insanlar için bir anlam ifade etmeyeceği. Bunun çokça örneği var.

İstatistiksel olarak incelendiğinde çok ciddi vakalar olduğu görülebilir. Muhammed, John, Can, Fred, Ferit, Samet, Furkan vs.. gibi onlarca örnek var.

Son noktada, bu isimlerle ilgili söylenenler tabiki insan hayatının her şeyi değildir ama insandaki bir uzuv, kan grubu, ailenin bir üyesi vs. gibi insana pozitif veya negatif etki edebilir. Mümkün oldukça varlıkta boşluk olmadığını, her şeyin bir anlam ifade ettiğini bilerek adımlar atmak gerekir.

Burada size hadisler üzerinden 20-30 civarı farklı örneklerde eklemeyi düşündüm ama tekrarlarla uzatıp başınızı ağrıtmak istemedim. Şimdilik farkındalık olması ve birilerine faydası olabileceğini düşünerek kısaca değinmek istedim. Umarım ihtiyacı olan arkadaşlara bu şekilde geç olmadan ulaşmış oluruz.


Unsplash

Sadece 12 Dakika!

Hatırlarsanız, Fransız düşünür Frédéric Gros’un kitabı üzerinden bu konuya geçen yıl değinmiştik. Yazar Tantekin’inde konuyu kendi hayatı üzerinden örneklendirdiğini görünce bültende yer vermek istedim.

Bu tavsiyeyi uygulamak için çok geç kalmamak lazım:

‘‘Arabasız bir evde büyüdüm ben. Yıllar sonra babam artık bir araba edindiğinde de çoktan evden ayrılmıştım. Şu anda da hiçbir araca binmeden geçirdiğim haftalar oluyor; mümkün olan her yere yürüyerek gidiyorum. 15 yıldan fazla süredir spor ayakkabıları hep çantasında olan, iyi bir yürüyüşçüyüm.

Bir yıl önce okuduğum “Sağlıklı ve Mutlu Olmak İçin Yürüyüş Yapmanın Şaşırtıcı Bilimi” alt başlıklı, kitabında, yazar Annabel Streets, yürümenin faydalarını bilimsel temeller eşliğinde anlatıyordu.

Bunlar arasından bir bölüm de şöyleydi:

“Babamın hiç beklenmedik bir şekilde kalp krizi geçirip aniden vefat etmesinden sonraki haftalarda ya çılgınca meşgul ya da tamamen bitkin oluyordum. Yürüyüş yapma fikri son derece iddialı geliyordu.

Oysa en çok hareket etmemiz gereken zamanlar, iç mekandaki kasvetin yoğun ve duygusal yorgunluğun olduğu zamanlardır. Keder, tıpkı stres gibi vücutta iltihaba neden olur, bağışıklığımızı azaltır. Hepimizde strese ve toksinlere maruz kaldığımızda beynimiz tarafından dışarı pompalanan glutamat vardır. Dolaşımda çok fazla glutamat olması kalp hastalığı, diyabet ve kısa yaşam için bir biyobelirteçtir.”


*

Çıkılacak bir yürüyüşün uzun olması gerektiği inancı insanı yürümekten alıkoyuyor diye düşünüyorum. Oysa, araştırmalar göstermiş ki, 12 dakikalık bir egzersiz glutamat düzeyini %29 oranında düşürüyor. Yani, kalp atışlarını hızlandırabilen, tempolu 12 dakikalık bir yürüyüş aslında amaca hizmet ediyor.

Sadece 12 dakika!

Bir de, “sabahları ilk iş olarak yürüme”nin hem fiziksel hem zihinsel çok faydasını gördüğümü söyleyebilirim.

Nitekim, çoğu filozof ve sanatçı için “şöyle iyi bir yürüyüşçüydü, böyle çok yürürdü” diye anlatılmasının da mantıklı bir temeli var; o da insanın hareket hâlindeyken daha yaratıcı olabilmesi.

Onun açıklaması da şöyle: Hareketle beraber, zihnimizde ağlar ve yollar açıldıkça düşünceleri, anıları, duyumları yakınlaştırıp, uzaklaştırabiliyoruz ve birden çok deneyimden yararlanarak yanal (yaratıcı) düşünceyi kolaylaştıran yeni bağlantılar kurabiliyoruz….’’

Geceleri Yapabileceğiniz 13 Uzaktan İş

Shane Hummus, deneyim ya da üniversite derecesi gerektirmeyen 13 uzaktan iş üzerinde duruyor. Krizin giderek arttığı bir dönemde birilerinin işine yarayabilecek bazı fikirler olabilir.

Kısa bir özet:

  • Gece koordinatörü, sağlık hizmetleri gibi alanlarda çalışma saatleri dışında faaliyetleri yönetir ve denetler. Bu pozisyonda etkili iletişim becerileri, organizasyon becerileri, problem çözme becerileri ve acil durumlarla başa çıkma yeteneği gereklidir.

  • Destek mühendisi olarak çalışmak için teknoloji sektöründe deneyime ve bazı becerilere ihtiyaç duyuluyor.

  • Lojistik uzmanı olarak çalışmak da bir diğer seçenek.

  • Gece seyahat danışmanı olarak çalışmak, zengin insanlar veya yöneticilerle çalışmayı gerektirmektedir.

  • Spor ticareti analisti olarak çalışmak, spor verilerini analiz ederek bilinçli kararlar almayı içermektedir.

  • Gece veri girişi katipleri, bilgisayar sistemine veri girişi yapma görevlerini yöneten bir idari çalışandır.

  • Sahtekarlık uzmanları, finans, sigorta ve e-ticaret gibi sektörlerde sahtekarlık faaliyetlerini araştıran ve önleyen kişilerdir.

  • Sosyal medya reklam yöneticileri de genellikle yılda 46.000 ile 75.000 dolar arasında kazanır.


Diktatörlere meydan okumak

Nouman Ali Khan, Firavunun güç ve korku dolu bir hayat sürse de içten içe yaşadığı korkuyu anlatıyor.

Khan kısaca şunlara değiniyor;

  • Firavun, halkını birbirine düşman etmek için farklı grupları kullanarak diktatörlüğünü sürdürüyordu.

  • Firavun, İsrailoğulları ve Mısırlılar arasında düşmanlık yaratmıştı.

  • Halkın birbirini sevmesi durumunda haklarını savunabileceklerini biliyordu.

  • Firavun, Müslümanları hedef alarak onları mağdur etmeye başladı.

  • Erkek çocuklarını öldürerek, kadınları ise köle olarak kullanmayı planladı.

  • Diktatörler, Mısır İmparatorluğu'nun büyüklüğünü ve kontrolünü örnek alarak, kendi hükümet yapılarını ve binalarını inşa etmişlerdi.

  • Allah, İsrailoğullarını mağdur durumdan kurtararak liderler haline getirmek istemiştir.

  • İsrailoğulları herhangi bir hükümete sahip olmadığı halde, Allah onları lider yapmayı hedeflemiştir.

  • Zalimler ve zorbalık yapanlar dışarıdan güçlü görünse de içten içe korkarlar.

  • Allah, zorbalara karşı duranların onları nasıl korkuttuğunu anlatarak bize bir mesaj veriyor.


Unsplash

Bir Yıllık Şirkete 80 Milyon Dolarlık Yatırım

Şirketlere yatırım ve destek noktasında Müslümanca hareket eden yabancı şirketler, bu prensiplerini kriz zamanlarında dahi sürdürmeye devam ediyor. Üstelik öyle basit rakamlar falan da değil.

Bülten seslendirmelerini yaptığımız ElevenLabs aracı, bu hafta şirkete 1,1 Milyar Dolar değer biçen 80 milyon Dolarlık finansman duyurusuyla, şu an için alandaki en büyük şirket oldu. Bu, bir yıl önce kurulan bir girişim için çok ciddi bir yatırım.

Bizler ise hala ev, araba vs. derdinde devam ediyoruz. Allah bizleri bağışlasın.

Elevenlabs, 29 farklı dilde ses üretebiliyor ve videolar, sesli kitaplar, video oyunları, yapay zeka sohbet robotları ve daha fazlası için ses üretme gibi çeşitli kullanım durumlarını güçlendirebiliyor.


Unsplash

En fazla talep gören meslek grupları

  • LinkedIn, 1 Ocak 2019 ile 31 Temmuz 2023 tarihleri arasında üyeleri tarafından açılan milyonlarca iş ilanını inceledi.

Verilere göre;

  • En hızlı büyüyen meslekler, incelenen Avrupa ülkeleri arasında farklılık gösteriyor ancak ortak eğilim yapay zeka, sürdürülebilirlik ve siber güvenlik pozisyonlarının yükselişte olduğunu gösteriyor.

  • En fazla talep gören iş unvanları arasında sürdürülebilirlik uzmanı, yapay zeka mühendisi ve siber güvenlik analisti bulunuyor.

  • LinkedIn Avrupa ve Latin Amerika Genel Müdürü Josh Graff, "2024'e doğru ilerlerken, yapay zeka ve sürdürülebilirliğin işgücü piyasasını temelden yeniden şekillendiren ana etkenlerden ikisi olduğu açık - işletmeler giderek daha fazla yeşil ve yapay zeka becerilerine sahip profesyonelleri işe almak istiyor" diyerek "Bu alanlardaki işler Avrupa genelinde en hızlı büyüyen pozisyonların bir kısmını oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

  • Ülkeler bazında Birleşik Krallık'ta en çok aranan beş pozisyon ise şöyle:

    • Sürdürülebilirlik uzmanı

    • Satış geliştirme temsilcisi

    • Sigorta analisti (bireyleri ve işletmeleri risk düzeylerini belirlemek için değerlendiren)

    • Glir müdürü

    • Önleyici diş hekimi


Yazılım mühendisleri için iş piyasası daralıyor

  • Bir zamanların güvenli olan yazılım mühendisliği alanı, sektördeki gerileme ve yapay zeka (AI) gelişmelerinin yol açtığı artan rekabet nedeniyle daha az istikrarlı hale geliyor.

  • 9.000'den fazla yazılım mühendisinin katıldığı yakın tarihli bir ankette, neredeyse %90'ı artık iş bulmanın pandemi öncesine göre daha zor olduğunu söyledi.

    • %80'i rekabetin geçtiğimiz yıl arttığını söyledi.

    • Sadece %6'sı, bugün işlerini kaybetmeleri durumunda benzer bir tazminat paketine sahip başka bir iş bulma konusunda "son derece emin" hissetti; buna karşılık, %32 "hiç emin olmadığını" bildirdi.

  • Son iki yılda teknoloji sektöründe 400.000'den fazla işten çıkarma olmasına rağmen, yazılım mühendisleri bu tür endişeleri ancak son zamanlarda dile getirmeye başladılar.

  • Yapay zeka destekli kodlama araçları, kod yazmak için gereken süreyi %6 oranında azaltabiliyor.

Unsplash

Güncel Gezinti

  • Hindistan, Hong Kong'u geçerek dünyanın dördüncü büyük borsası haline geldi.

  • Kararlılık Yapay Zekası, daha küçük, daha verimli modellerin artan trendine katkıda bulunarak daha küçük 1.6B dil modelini ortaya çıkarıyor

  • Çevrimiçi eğitim şirketi Coursera, 2023'te yapay zeka ile ilgili kurslara 7,4 milyon kayıt olduğunu, yani yılın her dakikasında yaklaşık 1 yeni kayıt olduğunu söylüyor.

  • Tesla'nın otomotiv gelirleri önceki yıla kıyasla sadece yüzde 1 arttı.

  • Apple’dan sonra Aralık ayında bu yana şirket değeri 2,8 - 2,9 trilyon dolar seviyelerinde seyreden Microsoft, hisse değerinin yüzde 1,5 oranında artması ile birlikte 3 trilyon dolar barajını aştı.

Unsplash


Unsplash


Unsplash

Unsplash

Haftanın Yapay Zeka Manşetleri


6 Yapay Zeka Aracı

Vose.ai, hayalinizdeki görsellere hayat veren bir yapay zeka galerisidir!

Itair, anılar için yapay zeka destekli bir seyahat planlamasıdır.

Competitors, uygulaması CEO'ların, Kurucuların ve Pazarlamacıların rekabette önde olmalarını sağlar.

Fortune, ticari karar almaya yönelik bir yapay zeka muhasebe yazılımıdır.

Hollyhires AI, İşe alma sürecinizi yapay zeka ile otomatikleştirin. Adayları geniş ölçekte arayın, inceleyin, onlara ulaşın ve röportaj yapın.

Feedbackbyai: İş fikrinizi doğrulayın ve fikir potansiyelinize dayalı bir iş raporu hazırlayın.


Bu haftalıkta bültenimizin sonuna geldik.

👉 Bültenimize sponsor olabilir, reklam verebilir, yıllık abone olarak maddi destek verebilir veya devam edebilmemiz için bağış yapabilirsiniz. Üç arkadaşınıza tavsiye vererekte bu bilgilerin onlara ulaşmasına vesile olabilirsiniz.

Bültene sponsor olabilir veya abone olarak destek verebilirsiniz

TÜM BÜLTENLER İÇİN TIKLAYIN

Önceki
Önceki

"Haberiniz Olsun Bir Fitne Çıkacak!"

Sonraki
Sonraki

24 Saatte! Kafir mi, Mümin mi?