Kimlerden Rehberlik Almalı, Kimleri Danışman Seçmelisiniz?

Bu Hafta Bültende Neler Var?

  • Kimlerden Rehberlik Almalı, Kimleri Danışman Seçmelisiniz?

  • Worldcoin Kötü Değil, Çok Kötü!

  • İşleri Yapmamak Beyni Etkileniyor! Ve Verimlilik…

  • Sahte Veriler, Sahtekar Yöneticiler, Yalancı Kurumlar

  • FBI, Bir Adamın Önerisi Üzerine J. Robert Oppenheimer'ı Aylarca Gözetledi

  • Müşteri Deneyiminizi Optimize Etmek İçin 6 İpucu

  • Yapay Zeka Yatırımları ve Yapay Zeka Gündemi

  • Yazarlar ChatGPT'ye Dava Açıyor

  • 375 Milyon Kişinin İşi Değişebilir

  • Zuckerberg: Threads kullanıcılarının yarısı terk etti

  • 7 Makale

  • 1 Kitap

  • Haftanın Sosyal İçerikleri


Unsplash

Her insan hayatının birçok safhasında yardıma ihtiyaç duyar. Ve genellikle bu yardımı ya en yakın kişilerden alır ya da internette uzman gördüğü kişilere mail ve soru ile ulaşarak çözmeye çalışır.

Ancak, genellikle bir danışman, mentor vs. ile sürekli olarak hareket etmeyi düşünmez.

Malum bizler literatürümüzde hayrhah ifadesinide kullanıyoruz. Bu insanlar hem şirket sahipleri hem de çalışanlar için aslında büyük önem arz ediyor.

Danışman/mentor/hayrhah vesilesiyle batmaktan kurtulan, harama bulaşmaktan, kul hakkı yemekten uzak duran, ailesine karşı kötü duruma düşmekten vs. birçok kişi biliyorum.

Çevremizdeki 5-10 kişi ile değil de, bizatihi işin ehilleriyle bir sistem yürüten, istişare ederek ve uzun soluklu çalışmayı bir yaşam felsefesi haline getiren insanlar diğer insanların çok çok önünde bir hayat sürüyorlar.

Bu tür bir destek almadan hayat geçirip, ciddi maddi manevi krizler yaşayan arkadaşlarımız, dostlarımız ise pek iyi durumda değiller.

Misal, Kiyosaki diyor ki, sadece şirket sahiplerinin çalışması gereken en az 8 danışman olmalı.

1- Mali Planlama Uzmanı

2- Yatırımcı

3- Muhasebeci

4- Avukat

5- Komisyoncu

6- Defter tutan biri

7-Sigorta acentesi

8- Ve akıl hocası

Bunlardan ya hepsi ya da birkaçı bir şirket sahibinin veya bireylerin muhakkak ekibinde olması gereken kişiler. Her insanın bunlardan bazıları ile gün aşırı, bazıları ile haftada bir, bazılarıylada ayda bir görüşebileceği bir sistem kurması gerekiyor.

Bunlar neden önemli?

Örneklerle gidelim.

Misal, Mali Planlama Uzmanı.

Halkların yüzde 90’ı finansal okur yazarlık eğitimi almadı. İnsanlara okullarda öğretmediler. Nitekim çoğu insan maddi yönetim bilmediği için bir türlü ekonomik dengeye gelemiyor. Para kazansa bile her daim risk altında bir hayat yaşıyor ve birleri iki olmuyor. Bu durum ömrünün sonuna kadar etki edecek olaylara sebep olabiliyor.

İşte burada kişisel veya kurumsal mali hedefleri belirlemeye ve bu hedeflere ulaşmak için stratejiler oluşturmaya birisinin yardımcı olması gerekiyor. Bu noktada Kuran ve sünneti de bilen bir mali planlama uzmanı işleri kolaylaştırıyor.

Hakeza Avukat.

Birçok ortağın birbirine küfrederek ortaklığı bitirdiğine sizlerde denk gelmişsinizdir. Veya ailelerin birbirine düştüğü...

Oysa ki çözümü çok basit olan bir meseledir. Avukat bir danışman ile yasal konularda ve sözleşmelerde hukuki koruma sağlayarak sorunu baştan hafifletir. Özellikle ortaklık işlerinde birçok esnafın atladığı bir noktadır.

Veya defter sistemini takip eden bir danışman.

Hali hazırda çoğu şirketin bir defter/teknolojik bir data sistemi yoktur. Ve patronlarda disiplinli şekilde tutmazlar. Oysa ki hayati önemde bir konudur. Böyle bir kişinin olmaması bir şirketin batmasına bile vesile olabilir.

Bir süre önce incelediğimiz birkaç şirket olmuştu. Birinde defter/sistem tutan yoktu ve şirket 3-5 yıl içerisinde batma noktasına sürüklenmiş. Elde veri olmayınca fark edememişler. Ve sonu çok iyi biten bir şirket olmadı.

Bir diğerinde ise az dahi olsa veriler tutulmuş. O az veri bile şirketin sıkıntılı bir zamanda süreci kolay geçirmesine vesile olmuş. Adımları atarken kontrollü atmışlar. Umarım öylece devam eder.

Bu danışman finansal kayıtları inceler, verileri düzenler, bütçe oluşturma ve harcamaları takip etme konusunda yardımcı olur. Bu konuda şirket ile uyum birçok puan kazandırabiliyor.

Veya bir akıl hocası.

Bu hem kişisel hem şirketler için zaruri bir danışmandır. Tepe noktada rehberlik yapar.

Şirketin veya bir bireyin aylık giderlerini çıktıktan sonra, eğer kalan biraz bütçe var ise, o parayı bu kategori için değerlendirilmesi her insan ve şirket için büyük önem arz etmektedir.

Bu görevi yapan kişi eğer Kuran ve Sünnet üzere hareket ediyorsa, sürekli olarak piyasa odaklı ve ekstra yan alanlarla ilgili çalışmalar yapıyor ise, zamanı takip ediyorsa, bu kişi ile haftada ve ayda bir istişareyle birçok fayda sağlanabilir.

Bu kişilerin birçok şirketi veya kişiyi hayra sevk ettiğine, şerden uzaklaştırmaya çalıştığına çoğu kez denk geldim. Bu kişiler bazen senede sadece bir cümle, fikir söyler, o şirketin veya o insanın kaderine etki edebilir.

Nitekim, Google'dan Larry Page diyor ki, 'herkesin maddi kayıp olarak gördüğü bu alanlara biz bütçemizin yüzde 10'unu ayırıyoruz...Google bu noktaya geldiyse, bu alanda yaptığımız çalışmalarla geldi...''

Yani akıl hocalarının, danışmanların, araştırmacıların getirdiği fikirler vs. ile hem riskler belirleniyor hem de yeni hamleler yapılıyor. Ya da olağan pozitif durumu muhafaza edilmeye vesile olunuyor.

Ne yazık ki müslümanlar bu konuda da müminlik sıfatını başkalarına kaptırmış durumda. Onlar ekip, sistem ve istişare ile bereket görürken, bizler ego, kibir ve cimrilik ile zillet içinde yaşıyoruz.

Bizler ne istişare etmeyi seviyoruz, ne istişare kararına uymayı ne de devamlı bir çizgide sadık kalmayı. Her işimiz münafıklar gibi yarım yamalak. Allah bize merhamet etsin.

İşimiz gerçekten çok zor. Bu bencilliklerimiz, cimriliklerimiz ve tembelliklerimiz yüzünden hem kendimize hem ailemize hem topluma farkında olmadan zulm ediyoruz.

Oysa akıl hocalarının, uzmanların vs. rehberliğini kullanan insanlar veya şirketler, birçok açıdan avantaj içerisindeler.

Mesela, bu kişiler daha güvenilir finansal planlama yaparlar. Uzmanların rehberliği, mali hedeflere ulaşmak için net bir plan ve strateji oluşturulmasına yardımcı olur.

Çünkü o mali planın oluşmasında, danışmanlık yapan kişi şirket sahibi gibi düşünmez. Bütüncül bakar. Bencilik, nefis, çıkar vs. hiç birşey olmaz. Hedef tamamen o kişi veya şirketin geleceğidir.

Veya maneviyat, mana ve ruhsal durumu üzerine bir destek ve strateji geliştirerek, duygu durumunun dengelenmesi ile hem aile hem de şirket yönetiminde isabetli kararlar almasına yardımcı olur. Bu bazen hayat kurtaracak anlara bile vesile olabiliyor. Yeter ki istişarede sadık olunsun.

Bu kişiler olmazsa ne olur? Ne oluyor?

Uzmanlardan, akıl hocalarından veya danışmanlardan yoksun olarak bir hayat yaşamak birçok negatifliğe sebep oluyor.

Manevi plansızlık, yanlış finansal kararlar, belirsiz mali hedefler, disiplinsizlik, sürekli ertleme, hareketsizlik, yatırım fırsatlarının kaçırılması vs. gibi onlarca probleme yol açabiliyor.

Unutmamak lazım. Allah Resulü sav her daim bir ekip ile hareket ediyor. Ve istişareden asla vazgeçmiyordu.

İş hususunda onlarla müşavere et.” (3, 159) emrini uyguluyordu.

Nitekim hadiste şunu belirtiyor:

“Biliniz ki, Allah da Resulü de müşavereden müstağnidir. Ancak Allahü Teala bunu benim ümmetime bir rahmet kıldı. Onlardan her kim istişare ederse hayırdan mahrum olmaz, her kim de terk ederse hatadan kurtulmaz.”

“İstişare eden bir topluluk işlerinin en doğrusuna muvaffak olur.”

“İstişare eden pişman olmaz.”

Ebû Hureyre diyor ki, “Ben Rasûlullah’tan daha çok, istişâre eden kimse görmedim.”

Şimdi hem ayet, hem de hadisler şu işaretleri veriyor:

1- İstişare etmek hak olan bir emir. Uygulanmaması büyük bir kayıp. Hatta emri uygulamamak gibi bir durumda meydana getiriyor.

2- İstişare eden kazanır. Ve bereketi olacaktır. (Somut olarak şahit olduğum birçok örnek oldu.)

Evet, Allah Resulü sav dahi, dünyevi işlerde istişareyi emrederken ve uygularken, bizler ne hazindir ki bu amelden de mahrumuz. (Fikir danışmak ve sonrasında bildiğini okumak istişare değildir. Bereketi de olmaz. O sadece vicdanı rahatlatmak ve yapacağı amel için onay aramaktan ibaret bir gaflet işidir.)

Nitekim, bir başka hadiste de; İstihare eden aldanmaz, istişare eden pişman olmaz, iktisat eden (tutumlu harcayan) yoksul olmaz.” diyordu.

Yani mana, madde ve sistem.

Peki müslümanlarda bu üçü var mı?

Çoğunluk itibariyle ne yazık ki bu ameller hayatımızda bulunmuyor.

Oysa istişare etmek ve iktisatlı olmak çok zor olmasa gerek.

Nasıl ki, cebri olarak hicret etmeden önce hicret edilmesi gerektiğini anlamadık ve cezalandırıldık. İhtimal, kriz ve çöküş ile birlikte istişarenin ve iktisatında hakikatini anlayacağız.

Peki, bir akıl hocası veya herhangi bir danışmanı seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

  1. Sistemin içinde olmamalı ve tecrübesi olmalı: Danışmanın deneyimli olması yaşı veya ve iş yaptığı şirket sayısı ile ölçülmemeli. Akıl, araştırma, amel ve yaşam şekli ile deneyim olmalı.

    Ne yazık ki sistem içerisinde ciddi bir çürümüşlük söz konusu. Birçok danışman sistemin içinde kala kala faizi bile helal görecek noktaya gelmişler. Umurlarında dahi değil. Bir anlamda çürüme başlamış ve helal diye bir kavram hayatlarında yok. Milleti toplayıp banka kredisi tahşidatı yaparak insanları cehenneme gönderiyorlar.

    Bu hassasiyeti olmayan danışmanları bünyeye katmadan önce ön bir sözleşme yapın. Size asla hassas meseleleri fikir olarak getirmemeliler. Gerçi o zaman çaresiz kalacaklar ama olsun, çalışsınlar ve helal fikirler getirsinler. Köleliği devam ettirecek insanlara ihtiyacımız yok. Halihazırda zaten yeterince kölelik yapılıyor.

  2. Ücret Yapısı: Ücret, şirket sahibini veya çalışanı yormamalı, akıl hocasınıda mağdur etmemeli. O ne kadar rahat olursa yardımcı olduğu kişiye o kadar faydası olur. Çünkü akıl hocaları ve danışmanlar çok okumalı, araştırmalı ve madde-mana bütünlüğü ile hareket etmeli..Ki, zaten çoğu öyle hareket ettiği için akıl hocalığı yapıyorlar…

    Geçim derdi yaşayan bir danışmandan kimseye gerçek anlamda hayr gelmez. O yüzden eksiği giderilmeli. Danışmanlık alan kişi, 1, 2 yıllık kazancıyla bir ev alırken, akıl hocası ay sonunu zor getiriyorsa o işte fazla bereket olmuyor. (Tecrübe ile sabit.)

  3. İletişim: Danışmanla iletişim kurmayı kolaylaştıran biriyle çalışmayı tercih etmeli. Bu madde çok geniş. O yüzden detaya girmiyorum. Kısaca, iletişimde zorlanılan kişilerle ikinci görüşme yapılmamalı. Yoksa sistem ilerlemiyor.

  4. Uyum: Danışmanla çalışırken uyumlu olmak önemli. Eğer alınan kararlar uygulamayacaksa, danışmanın arkasından iş çevirilecek ve istişare kararına ihanet edilecekse hiç başlanmamalı.

    Bir arkadaşımızın yardımcı olduğu bir şirkette işler yolunda giderken, şirket sahibi planın dışına habersiz bir şekilde çıkıyor ve bunu birkaç kez devam ettiriyor. Ve şuan gelinen nokta da şirket risk altında. Umarım daha kötü bir duruma düşmezler. Yazık.

  5. Amacı olmalı: Akıl hocası veya danışmanın bir hayat amacı olmalı. Yani sadece şirkete ve kişiye gelip para kazanmak için danışmanlık yapmamalı. O zaman mesele çok kısır döngüde kalıyor. Mevzu sadece para ekseninde dönüyor. Hayır. Hayat madde ve mana bütünlüğü içinde ilerliyor. Akıl hocası aynı zamanda verdiği hizmette, şahsi ulvi hedefinide düşünerek şirkete o anlamda da değer katmalı.

  6. Kitap okumalı: Akıl hocası sadece kendi uzmanlık alanı ile ilgili değil. Parelel okumalar yapabilen biri olmalı. 6-8 arası farklı kategoride bir farkındalıkla hareket edebilmesi için muhakkak ciddi bir okuma disiplini olan biri olmalı.

  7. Çağı takip etmeli: Çok net. Çağın gereklerini takip etmeli. Misal, şu an yapay zeka bilmeyen bir akıl hocası gerçek anlamda ne kişilere ne de şirketlere bir fayda sağlar. Manevi rehberliği bile tam anlamıyla veremeyebilir. Zira bir Profesör veya bir İlahiyatçıdan daha güçlü bir bilgi sistemin olduğu zaman dilimindeyiz.

  8. Maneviyat: Manevi yaşamı ve hassasiyeti olmayan bir akıl hocası veya bir danışman, er veya geç o kişiyi ya haram bir ticarete ya da bir israfa muhakkak sokacaktır. Fark edildiği an uzak durmalı. Maneviyat yoksa akılda zaten kısıtlı kalıyor. Sistemin içinde sistemin zihni ile hareket eden sıradanlardan biri oluyor.

    vs.

5-10 madde daha ekleyebiliriz ama şimdilik yeterli diye düşünüyorum. Umarım sizlere bir katkısı olmuştur.

Rabbim, her birerimize çok geç olmadan istişare ahlakı, iş ahlakı, istişareye tabi olma ahlakı, sistem uygulama alışkanlığı, helal yeme karakteri ve hak üzere olan akıl hocaları nasip etsin, işlerimizi kolaylaştırsın.


Blockworks

‘‘Worldcoin Kötü Değil, Çok Kötü’’

Geçen hafta Klaus’un sisteminden bahsederken, bu hafta sistemin elemanlarından birinin Worldcoin’i duyurması büyük bir tevafuk olsa gerek.

OpenAI CEO'su ve Bilderberg -WEF- elemanı şirket sabıkalı Sam Altman, Worldcoin’i uzun kuyrukların varlığı ile duyurdu. Üstelik her 8 saniyede bir kişi sisteme teslim oluyor.

Ne yazık ki insanlık kadimden bugüne o kölelik karakterini silip atamadı. Bir anlamda sürü olmayı çok seviyor. Ne kadar anlatılsa beyhude.

Worldcoin girişimi, kullanıcının benzersiz kimliğini belirlemek için bir bireyin irislerini tarayan ve ardından bir "dünya kimliği " veya dijital pasaport veren bir sistem üzerine hareket ediyor.

Sam Altman mealan diyor ki, ‘Yapay Zeka insanları işsiz bırakacak. Teknolojinin gelişimiyle birçok iş ortadan kalkacak. Bu da birçok insanın işsiz kalmasına neden olacak ve bunun yerine bir sistem gerekiyor. Yani artık insanlar çalışmasa da temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir geliri olmalı. Bu geliri de biz yapay zekanın gelişiminden faydalanarak insanlara dağıtalım. Bunu yapabilmek içinde bu kişilerin çalışmayan insan olduğu anlamamız gerekiyor. Bu açıdandan da bizim Yapay Zeka araçlarımız bu kişinin retinasından gerçek olup olmadığını tesbit edecek…’’

Ne kadar masum değil mi?

Ya sabır…

Bu arada, Sam Altman’ın buralara kadar gelmesinde aslında Musk’ında farkında olmadan büyük desteği var. Musk sonradan PpenAl için pişman olsada, yapacak çok fazla birşey kalmamış gözüküyor. Ki, Sam’ın bir dönem Silikon Vadisinde girişimcilerin hızlandırılması için kurulmuş meşhur bir girişimci destek biriminde yaptığı iştelerde de sıkıntılı durumları olmuştu. Açıkçası çok güven veren tiplerden değil.

Evet, Worldcoin şimdiden 2 milyon kullanıcıya ulaştı ve şu anda küresel küre dağıtımını 20 ülkeye genişletiyor. Bir anlamda Black Mirror bölümlerinin tefsiri tüm dünyada somut verilerle yapılmaya devam ediyor. 🙂

Yeniliklere ne tam karşı olmamız, ne de tam teslim olmamız gerekiyor…Denge.

İslam denge dinidir ve denge üzere hareket etmek zorundayız.

Çoğunlukla fakir insanlardan toplanan hassas biyometrik bilgilere bağlı yeni bir veri toplama sistemi olan Worldcoin, elitlerin çok ilgileneceği bir sistem değil. Onlar sadece bu işte büyük veri/güç kazanma stratejisi üzerinde duruyor. Misal, Bill Gates, Warren Buffet vs. gibi isimler gidip biyometrik bilgilerini bu şirkete verirler mi? Heyhat…

Worldcoin'in tutması ve iş yapabilmesi için geniş bir iris veri tabanı oluşturması gerekiyor. Ancak buna ilk planda herkes rıza göstermeyecekti. Üstteki linktede okuyacağınız gibi buna ilk rıza gösterenler yine fakirler/köleler oldu. Para karşılığında gidip irislerini teslim ettiler. Ve sonrasında ise büyük ihtimal orta sınıftaki muhtaç ya da cahil kişiler gelecek ve elitlerin altı kısmındaki tabakaya kadar belli bir kitle irislerini teslim edecek.

İnsanlar farkında değil ama bu teknoloji dünyada çok farklı bir değişime sebep olabilir. Yani oyun değişiyor.

Nitekim, Worldcoin projesi, Haziran 2021'de açıklandığı andan itibaren başta Edward Snowden olmak üzere birçok güvenlik uzmanı o "Gözbebeklerini kataloglamayın" uyarısında bulunmuştu.

Worldcoin tüm insanları kaydetme ve küresel bir kimlik kaydı oluşturma hırsı ile hareket ediyor. Ve mahremiyeti delip geçecek bir işlem ama artık iş işten geçti diyebiliriz. 4 milyar insanın irisini toplamayı hedefliyor.

Worldcoin, kayıtlı kullanıcılara gözlerinin taranması karşılığında bir airdrop yoluyla Worldcoin jetonları veriyor. Sonraki adımlar da ise, finansal hizmetler, oylama, sosyal ağlar ve pazar yerleri vs. gibi çeşitli başka potansiyel kullanım durumlarına sahip olabileceklerini belirtiyor.

Yani bir anlamda şirket tüm sisteme etki edecek bir strateji geliştirmiş. Zaten Worldcoin'in sözcüsü bu durumu farklı bir cümle ile şöyle ifade ediyor: ‘‘Dünya çapında yasal kimliği olmayan veya dijital olarak doğrulanamayan 4,4 milyardan fazla insan olduğunu tespit eden McKinsey Global Institute raporunu biliyorsunuz. Bizim bu projemiz milyarlarca bireyin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlandı."

Ve şirket bu projeyi pazarlarken ‘Worldcoin'in kar amacı gütmeyen bir temeli de var’’ diyerek masum bir proje olarak sunuyor. Tabi canım, o kadar masrafı, zamanı, birkaç yıllık çalışmayı vs. tamamen herhangi bir menfaat elde etmemek için yaptınız. 240 milyon doların üzerinde topladığınız fon tamamen sevap kazanmak için. Mübarek insanlar tamamen insanlığı düşünüyorlar.🙂

Açıkçası değişmez biyometrik özellikleri teslim etmenin risklerini bilmek gerekiyor. Şu an çok net bir şekilde bir biyolojik veri hırsızlığı yapılıyor. İnsanlar ise harıl harıl retina taraması yaptırmaya koşuyor.

Düşünebiliyor musunuz? Misal, dijital kimliğinizin bir şekilde kaybolduğunu, yetkililer tarafından uygunsuzluk nedeniyle kapatıldığını veya başka bir şekilde engellenmesi durumunda ne yapacaksınız? Geleneksel nakit para ve diğer kripto para birimleri ile her zaman yeni bir cüzdan yapabilirler ve içinde yeni madeni paralar saklayabilirler. Ama Worldcoin sistemini yeniden kullanmak için gidip bir akrabamızdan yeni bir iris alma imkanımız yok. 

Değişmez dijital kimliğiniz kilitlendiğinde —kimliğinizi bildiren bir dijital imza olmadan madeni paralarınızı sizden alamayan tüccarları hayal edin— her şey bitiyor. Yani ne eski hesap, ne yeni hesap yok. Hiçbirşey yok.

Evet, şirket-şirketler bunlara bir çözüm bulabilir ve şunu da diyebilir; ‘Çünkü eksik bilgiler zararsız şekillerde veya kullanıcı gizliliğini korumak için kullanılabilir…’'

Veya şirketler daha fazlasını talep edebilir; kullanıcıların hepsini açıklamasını veya tamamen kilitlenmesini talep edebilirler. Bir sistem kurup onun tüm gözetleme ve kontrol yetkilerinin kullanılmayacağını ummak en iyi ihtimalle saflıktır…vs.

Çünkü bu verilen şey bir kimlik bilgisi değil. Vücudumuzdan biyolojik bir parça alıyorlar. Hali hazırda mesajlar, konuşmalar ve gezindiğimiz birçok makale, haber sitesi vs. gibi yerlerdeki verilerimizi bile bizden izinsiz kullanan bu şirketler biyolojik bilgimizi aldıkları zaman neler yapabilirler? Çok şey.

Suç bile işleyebilirler. Şirketler istedikleri takdirde, siz istemesenizde sizin aleyhinize bir takım suçlamalar bile oluşturması mümkün olabilecek. Türkiye’de mesela e-nabız sitesindeki bilgileri birçok sigorta şirketi alıp kullanıyor. Ama bu kimsenin umrunda değil.

Zaten istesede birşey yapacak durumda değil vatandaşlar. Devletin köleleri ve devlete tapan toplumların tanrılarına karşı ses çıkarma gibi bir cesareti yok. Bırakın ses çıkarmayı iki kelam etmekten dahi korkuyorlar. Misal, WEF ve hükümetlerin yaptıkları bu alçaklıkları bilen onlarca insan var ama hepsi ya korkudan ya kölelikten, onların yapacağı herşeye şimdiden razı olmuş durumdalar. Umarım imtihan olmazlar. Olmayız. Ateşin gelip dokunacağını düşünmeyen garip bir insanlık çağındayız. (Bu arada bankalar, SGK’lar vs. birçok kurum kuruluş çok rahat bilgi satıyor)

Kısacası mesele dönüp dolaşıp, her şeyimizi teslim ettiğimiz veya edecek zorunda kaldığımız veya kalacağımız…şirketlerin alacağı kararlara bakıyor.

Lafın fazlası cahile söylendiği için ve geçen hafta da bu yaklaşımın temelini detaylı olarak yazdığım için daha fazla zamanınızı almayacağım. Sanırım mesele anlaşıldı.

Bu noktada zaten yapacak fazla da birşey yok. Sistemin köleleri olarak elimizden şimdilik pek bir şey gelmiyor. Tek yapabileceğimiz insanları bilinçlendirmeye, tebliğe devam etmek. Umarım yine pandemideki gibi bir koyunluk dönemine geçmeyiz.

İşleri Yapmamak Beyni Etkileniyor'! Ve Verimlilik…

Elizabeth, önceleri Ali Abdaal’ın yanında asistandı diye hatırlıyorum. Arada önemli içerikler üretiyor. Bu video’da da beyin’i daha iyi kullanma, verimlilik ve işleri bitirmeye odaklı bir çalışma yapmış.

Hem içtimai hayatta hem de manevi hayatımızda birçok ne yazık ki aksatıyoruz. Hatta danışmanlık süreçlerinde, sırf görevleri tam yapmadıkları için batan birçok şirkete denk geldim. Oysa ki günlük 1 saat kadar bile zaman gerektirmeyen işlermiş. Nihayetinde ise sonu felaket getiriyor.

Uzun yıllardır bu alanlarla ilgilendiğim ve eğitim verdiğim için, insanlık adına önemli bir konu olarak görüyorum. Zira tüm hayat sistemi, madde-mana, soyut-somut vs. her şey o istikamette ilerliyor. İnsan bir saniyede Ala-yı illiyyin’e de çıkabilir. Esfel-i safiline’de düşebilir. Bu açıdan elimden geldikçe bu tarz içerikli konuları paylaşmaya gayret ediyorum.

Elizabet ise kısaca şu önemli noktalara temas ediyor;

‘‘Yapılacaklar listeleri, beynimizi etkilemenin gizli yollarına sahiptir. Nasıl ve ne zaman oluşturduğumuza bağlı olarak, çalışmayı sevebilir veya nefret edebilir, endişeli veya sakin olabilir, verimli veya tembel olabiliriz.

Eğer siz de bir noktada ne yapmanız gerektiğini tam olarak biliyorsanız ama yapmıyorsanız, muhtemelen bu planlama tuzağına düşmüşsünüzdür.

Planlama açısından temel kavramlardan biri, Paul Graham'ın yapıcı (maker) ve yönetici (manager) zaman programlaması kavramına dayanmaktadır.

Yönetici kişi, saat başı planlama yapar; bir saat burada, bir şeyi imzalama orada, başka bir yere seyahat gibi. Bir şeyi düzenlemek veya listelemek için sadece boş bir saat bulması yeterlidir, çünkü -şeyler- kolayca değişebilir ve bu durumda bir sorun olmaz.

Bitirici kişi ise asıl işi yapan kişidir ve ideal olarak, işleri yarım gün veya bir gün gibi daha uzun zaman dilimlerinde planlar.

Hayatımızda, cevap verme, ödeme yapma, alışverişe gitme gibi yönetici görevler olduğu gibi, çalıştığımızda, çalışma saatlerini kullanarak ya da projeleri tamamlayarak yapımcı rolünde oluruz. Bu iki rolü birbirine karıştırmak, akışa girmemizi ve iyi çalışmamızı engelleyebilir.

Çalışmalar gösteriyor ki, insanlar işlerin ne kadar süreceği konusunda gerçekçi tahminler yapmakta zorlanıyorlar. Olası en kötü senaryoyu düşünmeleri istenmesine rağmen, akademisyenler genellikle işlerin ne kadar süreceğini sürekli olarak yanlış tahmin ediyorlar.

Örneğin, bir e-postaya cevap vermenin sadece iki dakika süreceğini düşündüğümde, bazen beklentimin çok ötesinde zaman alabiliyor ve bir günümü etkileyebiliyor. Bu, sürekli olarak mutsuz olma döngüsüne neden olan, bir şeyler yapmış olmanın yanı sıra teknik olarak erteleme anlamına gelen bir tür kaygıdır.

Bu nedenle, en kötü senaryoyu düşünseniz bile, yönetici kategorisinde olan görevleri günün sonunda yapmanızı öneririm, böylece iş akışınızı bozmazlar.

Ayrıca, bir yapılacaklar listesi oluşturup sürekli olarak yeni görevler ekleyerek beyninizi yormamak ve akış halinde çalışmayı sağlamak için, aklınıza gelen her düşünceyi ve görevi hızlı ve kolayca yazabileceğiniz ayrı bir listeye sahip olmanız faydalı olacaktır.

Çalışmalar gösteriyor ki, yapılacaklar listesini doğru zamanlamayla ve akıllıca oluşturmak, zekayı geliştirmeye yardımcı oluyor.

  • Çalışan belleğimiz üç tür bilgiyi işler: Çalışma belleği, uzun süreli bellek ve harici bellek.

  • Çalışma belleği, düşünceleri işlemek için kullandığımız zekâmızdır.

  • Uzun süreli bellek, deneyimlerimiz, tarihimiz, Pythagoras teoremi gibi bilgilerdir.

  • Harici bellek ise fotoğraflar, yapılacaklar listeleri gibi yazılı ya da başkasının zihninde bıraktığımız her şeydir.

Beynimiz, bir şeyi dışa aktardığımızda, örneğin fotoğrafını çektiğimizde veya bir yere not aldığımızda, bu bilgiyi unutmak daha olasıdır. Ancak bu, aynı zamanda belleğimizde daha fazla alan açarak, çalışma belleğimizin yükünü azaltır ve dolayısıyla daha iyi performans göstermemize yardımcı olur. Bu nedenle, aklınıza gelen her düşünceyi ve görevi hızlı ve kolayca yazabileceğiniz ayrı bir listeye sahip olmanız, daha iyi bir zihinsel performans elde etmenize yardımcı olacaktır.

Etkili çalışmanın önündeki en büyük engellerden biri ise kötü bir şekilde önceliklendirmektir.

Yetişkin olarak, her gün yapmamız gereken çok fazla şey olabilir ve gerçekten neyin en önemli olduğunu işlemek gerçekten zor olabilir. Bu, bizi tamamen etkisiz bir hale getirebilir veya zamanımızı gerçekten yapmamamız gereken bir şeyi seçerek harcamamıza neden olabilir.

Bu durumda, kilitlendiğim, aşırı yüklendiğim veya günler, haftalar veya aylar boyunca ertelediğim bir şey olduğunu biliyorsam, en iyi yapılacak şey bir kalem ve kağıt almak ve tam olarak nasıl hissettiğimi yazmaktır. Tamamen günlük tutuyormuş gibi hissedin ve bu, şimdi yapmam gereken bir şey değil, ama ruhumda yapmayacağımı biliyorum demektir.

Benim için, bu, her zaman büyük bir rahatlama ve motivasyon kaynağı olmuştur. Ardından, bu yazılarımı gözden geçirir, yeniden yapılandırır ve kendi önceliklerime göre üç şeyi seçerim ve bunları hemen ele almaya çalışırım. Bu, beni her zaman hızla motive eden ve hemen yapmaya başlamamı sağlayan büyük bir kaynaktır.

Öncelik belirlemenin yanı sıra, bir görevi ne kadar büyük hale getirdiğiniz de yapma isteğinizi etkileyebilir. Ben sıklıkla bu tuzağa düşerim ve yapılacaklar listeme \"YouTube işleri\" gibi kısa bir not düşerim, ancak gün geldiğinde bunu yapmak yerine başka her şeyi yapmak istiyorum. Bu nedenle, yapmanız gereken şeyi gerçekten belirtmek çok önemlidir.

Örneğin, \"E-postalara geri dön\" demek yerine, \"bir telefon görüşmesi için uygun zamanı belirle\" şeklinde belirtmek, işte yapmak istediğiniz bir şey olduğunu hemen gösterir.

Araştırmacılar Todd ve Lipk tarafından yapılan bir çalışma, algılanan karmaşıklığın görevi yapma olasılığını büyük ölçüde etkilediğini gösterdi. Görevleri daha az karmaşık hale getirerek, onları yapma olasılığımızı artırırız ve beynimizin bu görevi daha kolay bulmasını sağlarız.

Dolayısıyla, yapılacaklar listesinde görevleri belirtirken, görevi başkasına veriyormuşsunuz gibi çok daha ayrıntılı ve belirgin şekilde yazmak, onları yapma olasılığınızı artırabilir ve zihinsel olarak daha kolay bir görev haline getirebilir.

Son olarak, özel bir yapılacaklar listesi olarak düşünülebilecek bir \"hayal listesi\"nin olması, düşük baskı altındaki projeleri ve başarılmayı bekleyen görevleri içerebilir.

Bu, bir işi tamamlamadan, bu görevlerin arka planda yavaş yavaş çalışmasını sağlar ve ne zaman başlayacağınızı düşündüğünüzde daha yaratıcı çözümler bulmanıza yardımcı olur.

Bunu yapmak, kendinize daha nazik davranmak ve her şeyi tamamlamak zorunda kalmamanızı sağlamak için güzel bir yoldur.

Son olarak, yapılacaklar listesine eğlenceli ve potansiyel olarak size iyi bir gelir sağlayabilecek bir şey eklemek isterseniz, video düzenlemeyi şiddetle tavsiye ederim. Hem eğlenceli hem de öğrenmesi kolay bir beceridir ve Skillshare'deki video düzenleme derslerinden biriyle başlayabilirsiniz. Video düzenleme becerisi, internette bolca bulunan ve iyi bir editöre ihtiyaç duyan pek çok YouTuber için değerli bir hale gelir.’’

Sonuç

  • Beynimizi ve verimliliğimizi etkilemek için akıllıca bir yapılacaklar listesi oluşturmanın önemi büyüktür. Doğru zamanlamayla ve görevleri önceliklendirerek daha verimli çalışabilir, zihinsel performansımızı artırabilir ve erteleme eğilimini azaltabiliriz.

  • Ayrıca, belirli görevleri açıklayarak ve özelleştirerek onları daha çekici hale getirebilir ve daha olası bir şekilde yaparız.

  • Ayrıca, hayal gücümüzü kullanarak önceliklendirme yapmamıza ve daha yaratıcı çözümler bulmamıza yardımcı olan \"hayal listesi\" oluşturabiliriz.

  • Ve en önemlisi bir yazılı veya görsel sistem kurarak her işinizi kolaylaştırabilirsiniz.


Unsplash

Sahte Veriler, Sahtekar Yöneticiler, Yalancı Kurumlar

Şirketlere rapor hazırlarken veya bir yönetim stratejisi belirlerken, mümkün oldukça kurumların açıkladığı ekonomik verilere bakarak yol haritaları belirlemeye çalışıyoruz.

Ancak artık son 5,6 yıldır ne yazıkki kurumların ve medyanın bir çok sahtekarlığıyla karşılaşınca, ekstra doğru kaynaklara ulaşmak için bir çaba sarf etme durumunda kalıyoruz. Ne yazıkki bir çok planlama yaparken artık devletlerden ve kurumlardan sağlıklı bilgiler gelmiyor. En güvenilir kurumlardan olduğu iddia edilen FED bile yalan veya çıkarcı hareket etmekten kendini alamıyor.

Aslında veri yalanı ile insanlara, esnafa vs. zarar veriyor. Veya medya gerçekleri anlatmamak için herşey yapıyor. Misal geçen hafta hiç banka battığını okudunuz mu? Veya FED’in birçok kez yalan söylediğini.

Bu konuda Twitter’dan Kobeissi ibretlik bir zaman takibi yapmış:

2020'den bu yana FED;

1. Mart 2020: Enflasyon sorun olmayacak

2. Ocak 2021: Enflasyon “geçici”

3. Eylül 2021: Faiz oranları 2024'e kadar artmayacak

4. Ocak 2022: Enflasyonu düşürmek için resesyon gerekiyor

5. Aralık 2022: Enflasyonda düşüş başladı

6. Şubat 2023: Yumuşak iniş/Soft Landing mümkün

7. Mart 2023: Bankacılık sistemi “istikrarlı”

8. ŞİMDİ: Fed yetkilileri “artık resesyon beklemiyor”

Bu vakte kadar tek bir iddiaları bile doğru çıkmadı. Bir durgunluğun önlendiğine dair yeni iddiaları bundan sonra yanlış mı olacak?’’

Evet, aslında bu yaptıkları birçok şirkete hatalı adımlar attırıyor. Bu çok kötü planlamaya sebep oluyor. Mesela yatırım yapıyor arkadaşlar, ama piyasanın gerçekliğinden habersizler. Ve bir bakıyorsunuz 1 yıl içerisinde zarar etmeye başlıyor ve sonrası iflas.

Bizler birer kurum olmadığımız için, söylediklerimizde bir değer ifade etmiyor. Onlarda haklı olarak sadece FED veya bankalarla içiçe olan ekonomistlerin ağzına bakıyorlar ve sonuç, pandemide olduğu gibi hüsranla devam ediyor. Malum pandemide de DSÖ ve CDC’ye inanan milyarlık bir kitle vardı. Rabbim sonumuzu hayretsin.


Unsplash

Müşteri Deneyiminizi Optimize Etmek İçin 6 İpucu

HBR’de yer alan makalede şirket sahipleri için 6 strateji:

  • Daha geniş bağlamda şirketinizin yerini anlayın. Tedarik zinciri ortaklarınızı tanıyın ve birlikte büyümenize yardımcı olabilecek bilgileri paylaşın. Uluslararası şubeler açarken işletmenizi yeni kültürel bağlama uyarlayın.

  • Müşterilerin gerçekten ne düşündüklerine dikkat edin. Araştırmalar, yöneticilerin müşteri memnuniyetini ve marka sadakatini abartma ve müşteri beklentilerini hafife alma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

  • Kolaylık için sürekli artan talepleri karşılayın. Müşteriler paketin tamamını arıyor: kolay nakliye, düşük maliyet ve mükemmel müşteri hizmetleri. Bu alanları optimize etmezseniz, yapanların gerisinde kalırsınız.

  • Yüz yüze ve çevrimiçi satın almaların farklı etkenlerine yanıt verin. Ürün memnuniyeti, tekrarlanan çevrimiçi satın almaların ana belirleyicisiyken, müşteri deneyimi, tekrarlanan yüz yüze satın almaların ana itici gücüdür.

  • Şikayetleri son derece iyi ele alın. Müşterileri kaybetmemek için şikayetleri ele alma şeklinizin kusursuz olması gerekir (10 üzerinden 9-10).

  • İadelere hazırlıklı olun. İnsanlar şahsen alışveriş yaptıklarında, müşterilerin %5-%10'u ürün iade ediyor, ancak çevrimiçi alışveriş yaptıklarında bu rakam %15-%40'a çıkıyor. Giyim ve ayakkabılar en yüksek geri dönüş oranına sahiptir (%30-%40).


Unsplash

Yapay Zeka Yatırımları ve Yapay Zeka Gündemi

  • İlaç keşfi ve biyomedikal araştırma için bir yapay zeka platformu olan Causaly, 60 milyon dolar topladı. Daha fazla ayrıntı →

  • Cognaize, finans sektörü için insanları döngüde tutan daha iyi bir LLM oluşturmak için 18 milyon dolar topladı. Daha fazla ayrıntı →

  • Runway, finansal planlamayı daha erişilebilir ve akıllı hale getirmek için 27 milyon dolar artırdı. Daha fazla ayrıntı →

  • Hammerspace, çok büyük miktarda yapılandırılmamış veriyle çalışmaya yönelik yeni bir yaklaşım için 56 milyon dolar aldı. Daha fazla ayrıntı →

  • Tractable, yapay zeka kullanarak otomobil ve mülk hasarı değerlendirmeleri için SoftBank liderliğinde 65 milyon dolar kazandı. Daha fazla ayrıntı →

  • Yapay zeka ilaç keşif firması özyineleme, 50 milyon dolarlık Nvidia yatırımının ardından arttı. Daha fazla ayrıntı →

  • Chatbot startup'ı Character.AI'nin bağış toplama görüşmelerinde olduğu bildiriliyor. Daha fazla ayrıntı →

  • AL Gündemi

    • Suudi Aramco VC fonu, yapay zeka destekli emisyon monitörünü desteklemek için Peter Thiel'e katıldı. Daha fazla ayrıntı →

    • Intel CEO'su: "İnşa ettiğimiz her platforma yapay zeka ekleyeceğiz"

    • Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin, Google'ın en son AI modeli üzerinde çalışmak için şirkete geri döndü .

    • Markanızın sesini, en iyi mesajlaşmayı veya neyin yankı uyandırdığını bilmez – Anyword bilir. Anyword'ün Performance Boost AI Uzantısı, ChatGPT, Notion AI ve Canva AI'yı markanızın sesi, kitleler ve yüksek dönüşüm sağlayan mesajlaşma konusunda eğitmenize olanak tanır . Hatta metni performansa göre puanlayabilir ve daha fazla etkileşim, tıklama ve dönüşüm için içeriği anında iyileştirebilirsiniz.

    • Twitter'ın CEO'su , yeni markalı uygulamanın “ses, video, mesajlaşma, ödemeler/bankacılık merkezli olacağını ve fikirler, ürünler, hizmetler ve fırsatlar için küresel bir pazar yaratacağını” söyledi. Yapay zeka tarafından desteklenen X, hepimizi hayal etmeye başladığımız şekillerde birbirine bağlayacak gibi gözüküyor. Musk daha önce sosyal medyayı, finansal işlemleri, çevrimiçi alışverişi ve çok daha fazlasını birleştiren Çin süper uygulamalarına benzer bir " her şey uygulaması " oluşturmaktan bahsetmişti .

    • Birden fazla uygulamada belge arama yapmak için Glean işe yarayabilir. Şirketinizin bilgi tabanında güvenli bir şekilde arama yapan güçlü, yapay zeka destekli aramayı ve kurumsal kullanıma hazır üretken yapay zeka sohbetini deneyimleyin. Buradan bir demo edinin →

    • Copilot2trip : AI kullanarak etkileşimli haritalarla kişiselleştirilmiş seyahat planları oluşturun.

    • CoPilot : Yapay zekanın gücüyle bir sonraki arabanız için en iyi teklifi bulun. Copilot, web genelinde verileri arar ve size mükemmel arabayı bulmak için kendi özel veritabanıyla birleştirir.


Unsplash

FBI, Bir Adamın Önerisi Üzerine J. Robert Oppenheimer'ı Aylarca Gözetledi

Çok önemli bir mesele değil ama gündemde olduğu için belki film öncesi, filmi analiz etme adına bir bilgi olabileceği düşüncesiye paylaşmak istedim.

Malum filmin piyasaya çıkması sonrası konuyla ilgili epey bir makale çıktı. Insider’da ilginç bir makaleye imza atmış.

Makaleye göre, FBI, J. Robert Oppenheimer'ı casusluk yapmakla ve Sovyetler Birliği ile nükleer sırları paylaşmakla suçlayarak aylarca soruşturmuş.

Yazar Cahill diyor ki;

  • 1. FBI Suçlamaları ve Yargılanması:

    - J. Robert Oppenheimer, Komünizm ve Rusya'ya bilgi yaymakla suçlandı.

    - Üst düzey güvenlik izni iptal edildi.

    2. FBI Soruşturması:

    - FBI kanıt toplamak için Oppenheimer'ın telefonunu dinledi.

    - Soruşturmadan elde edilen belgeler arasında telefon kayıtları ve meslektaşlarıyla yapılan görüşmeler yer alıyor.

    3. Sadakat ile ilgili şüpheler :

    - Kenneth Pitzer, Oppenheimer'ın ülkeye olan sadakatiyle ilgili şüphelerini dile getirdi.

    4. Komünizm ile Bağlantılar:

    - Oppenheimer'ın Jean Tatlock ve Bernard Peters gibi bilinen komünistlerle bağlantıları vardı.

    - Rapor, Oppenheimer'ın muhtemelen komünist sempatiye sahip olduğunu belirtti.

    5. Güvenlik İzninin İptal Edilmesi:

    - Oppenheimer'ın üst düzey güvenlik izinleri iptal edildi.

    - 2022'de ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm kararı geçersiz kıldı.


Unsplash

Yazarlar ChatGPT'ye Dava Açıyor

Hatırlarsanız daha önce ChatGPT'nin hırsızlık yönüne değinmiştik.

Nihayet birileri fark etmiş olsak gerek dava açmaya başlamışlar.

Yazarlar Mona Awad ve Paul Tremblay, üretken yapay zeka aracı ChatGPT'i eğitmek için kitaplarını kullanmakla suçladıkları OpenAI'ye dava açtı.

Ayrıca, OpenAI ve Meta'nın, yapay zeka modellerini eğitmek için diğer sitelerin yanı sıra Bibliotik ve Library Genesis gibi "gölge kitaplık" web sitelerinde yayınlanan yazarların içeriğini kullandığını iddia ediliyor.

Bu davalar, yaratıcı profesyoneller ile üretici yapay zeka araçları arasındaki daha geniş gerilimleri öngörmektedir. Yaratıcılar arasında, bu ileri teknolojilerin kariyerlerini ve gelirlerini nasıl etkileyebileceği ve bunun gelecekte daha fazla yasal zorluğa yol açabileceği konusunda artan bir endişe var.

📰Tamamını buradan okuyun


Unsplash

375 Milyon Kişinin İşi Değişebilir

McKinsey yeni bir çalışma yapmış. Yakın tarihli bir McKinsey raporu, dünya çapındaki iş faaliyetlerinin %50'ye varan kısmının yapay zeka otomasyonuna karşı potansiyel olarak savunmasız olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Rapordan elde edilen önemli bulgulardan bazıları şöyle:

  • Teknolojiye yapılan harcamalar, 2015 ile 2030 arasında %50'nin üzerinde artabilir ve dünya çapında 20 ila 50 milyon arası iş yaratabilir.

  • Küresel iş faaliyetlerinin yaklaşık %50'si teorik olarak mevcut teknoloji ile otomatikleştirilebilir.

  • Küresel olarak, 375 milyona kadar işçinin meslek kategorilerini değiştirmesi gerekebilir.

  • ABD gibi yüksek ücretli ülkeler muhtemelen daha fazla otomasyon görecek.

Mckinsey

Çevremizde teknoloji sektörüne çok yatırım yapan kimse yok ne yazık ki. Umarım şimdinin ve geleceğin veri dünyasını kaçırmayız. Keşke birileri raporları sürekli okusa, gerekirse eğitim alsa ve bu alanlara yönelik yatırım yapsa…


Unsplash

Zuckerberg: Threads kullanıcılarının yarısı terk etti

Mark Zuckerberg'ün paylaştığı bilgilere göre Threads kullanıcılarının yarısından fazlası platformu kullanmayı bıraktı.

Mark Zuckerberg'ün Meta çalışanları ile paylaştığı bilgilere göre Threads kullanıcılarının yarısından fazlası platformu kullanmayı bıraktı. Üstelik Threads, 5 gün içinde 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmıştı ve bu neredeyse bir rekor sayılıyordu. Ancak kullanıcıların uygulamayı kullanmayı bırakması o kadar şaşırtıcı değil, zira bir süre önce Threads kullanıcıları uygulamada daha az vakit geçirmeye başlamıştı.

Meta, kullanıcıların çoğunu elinde tutmak için mücadele ediyor. Reuters'ın haberine göre Meta CEO'su, bu düşüşü "normal" olarak gördüğünü ve Threads daha fazla özellik ekledikçe her şeyin daha iyi olacağını söyledi.


Unsplash


KİTAP

Michio Kaku'nun Zihnin Geleceği kitabı, teknolojik gelişmelerin insan zihni ve bilinç üzerindeki etkilerini inceliyor.

Kitapta geleceğin bilim ve teknolojisinin insan zihnini nasıl şekillendireceğine ve bilinci nasıl genişletebileceğine dair vizyonlar sunuluyor. Kaku, gelecekte insan zihninin sınırsız hale gelebileceğini, beden ve zihnin sistemi üzerine odaklanıyor. Ancak bununla birlikte, teknolojinin insanlığa getirebileceği tehditleri de göz ardı etmiyor.

Yazar, İnsan beyninin karmaşıklığı üzerinden durduktan sonra, beynin sırları ile ilgili yapılan çalışmaları, çözülürse kopyalanıp kopyalanamayacağını, kopyalanırsa, kopyanın bir bilince sahip olup olmayacağını, bunun neye benzeyeceğini vs. tartışıyor.

Kısaca, kitap gelecekteki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin insan zihni ve bilinci üzerinde yaratacağı muhtemel etkileri inceliyor.


Unsplash


Bu haftalıkta bültenimizin sonuna geldik.

👉 Bültenimize sponsor olabilir, reklam verebilir, yıllık abone olarak maddi destek verebilir veya devam edebilmemiz için bağış yapabilirsiniz. Üç arkadaşınıza tavsiye vererekte bu bilgilerin onlara ulaşmasına vesile olabilirsiniz.



Önceki
Önceki

Paranın Şifası Ve Tekamül!

Sonraki
Sonraki

Bir İnsan Hedefini Gerçekleştirirken! 8 Milyar İnsanın Yaşadığı Acizlik…