Bu Bir Heves mi, Karar mı?

Bu Hafta Bültende Neler Var?

  • Heves mi, Karar mı?

  • Gazzali: İki Şehvetin Kırılması Notları

  • Başladığınızı Bitirin

  • Son Çeyrek: 2025'in İyi Bir Yıl Olmasını Sağlamak İçin Şimdi Yapmanız Gerekenler

  • Yapay Zeka İle Kariyerinizi Nasıl Oluşturabilirsiniz?

  • Birkaç Fikir ve Düşünce

  • O Şirketler ve Katliamlar

  • Zihnini Değiştirecek 10 Teknik

  • İyilik ve Tekamül

  • Kimsenin konuşmadığı yaklaşan savaş

  • KISA KISA GÜNDEM

  • Haftanın Kitabı

  • Haftanın Makaleleri

  • Haftanın Videoları

  • Haftanın Yapay Zeka Manşetleri

  • Kontrol edilecek Yapay Zeka Araçları

  • Sen Kadınsın Et Değilsin!

Dr. Maxwell Maltz’in uzun yıllar önce yazdığı “Psiko-Sibernetik”, kitabında, beyin-hedef bağlantısı için şu ifadeleri kullanıyor:

“Beyin belli olan ve net bir hedefe sahip olduğunda, yoğunlaşıp o hedefe yönlenebiliyor. Bu yoğunlaşma mükerrer bir şekilde yinelenmektedir. Net ve somut bir hedefi olmayınca da beynin enerjisi boşa harcanmaktadır.”

Bu anlatıya göre, insan bir vizyon belirleyip, o vizyon doğrultusunda kararlar alırsa, beyin de o yönde yoğunlaşacak ve hedefe odaklanacaktır.

Demek ki, insan hakikat ve doğru olan bir düşünceyle olumlu kararlar alırsa, beyin o fikre odaklanabiiliyor. Ancak olumsuz bir düşünceyle negatif kararlar alırsa da beyin o yönde ilerleyecek ve o olumsuzluk üzere bir hayat örgüsü ile yaşayacaktır.

Nitekim yazar diyor ki, “İnsanları rahatsız eden, olan biten değil, olan biten hakkındaki görüşleridir.” (Bu kısma ‘olan biten görüşlerdir’ ifadeside eklenebilir.)

Dr. Maltz normalde plastik bir cerrah. Zamanla şunu fark ediyor. İnsanlar estetik ameliyat geçirseler bile, hisleri ve tutumları aynı kalıyor. Bu tesbitinde sonra ise Psiko-sibernetik alanda çalışmalar yapıyor ve birçok sonuca ulaşıyor.

Kitaptaki veriler doğrultusunda; İnsanlar eğer zihinsel melekelerini olumlu yönde işletirse; yani insanlara faydalı hale getirici düşünceleri hayat felsefesi haline getirirlerse, o zaman beyin de kendisini bu yönlü hazırlıyor ve bu hedefe kilitleniyor. Bunun yaratımsal bir sır olduğunu anlayabiliyoruz.

Bu noktada;

  • Günlük evrad ve zikirlerin ne kadar hayati önemde olduğu,

  • Çevremizdeki irfan sahibi olan insanların sayılarının fazla olmasının aciliyeti,

  • Hak üzere yaşayan ortak ve çalışanların zaruriyet taşıması vs. gibi birçok içtimai hayata dair akış için bu mevzu büyük önem arz ediyor.

Tabi burada bir ayrıntı daha var. Doktor Ören bu ayrıntıyı şöyle örneklendiriyor;

‘‘Öğrencilerimin içinde çokça müşahede edebiliyorum. Bir bakıyorsunuz, bir öğrencimiz İngilizce öğrenmeyi kafasına takmış, ancak aradan belli bir zaman geçiyor, hâlâ bu öğrencimiz aldığı kararı uygulamaya geçememiş. Demek ki, burada şöyle ince bir ayrıntı var. Bu öğrencinin İngilizce öğrenmek için aldığı “karar” değil; bir hevestir. Sadece geçici bir hevestir. Yoksa kesin ve pürüzsüz bir karar alsaydı, beyin kendisini bu karara kilitleyecekti. Demek ki, karar alma mekanizmasında bir problem vardır.

Gerçek anlamda karar veren birisinde ek yakıt tankları devreye girer. Tıpkı bir uzay aracını atmosferden çıkıncaya kadar uğurlayan ek yakıt tankları gibi... Burada ek yakıt tankından kasıt, kişinin aldığı karardan sonra kendisinde oluşan müthiş bir motivasyon gücüdür. İnsanın içsel dünyasının dinamizmini oluşturan motivasyon, güçlü bir kararla oluşmaktadır. Yoksa geçici hevesler insanı asla motive edemez.’’

Evet, Maxwell’e göre, insanlar güçlü kararlar alamaz ise;

• Bir karar verdikten sonra kaygı durumu,

• Bugün, geçmiş ve gelecek için endişe,

• Aynı anda çok şey yapma isteği, (ve yapamama)

• Bütün gün sorunlarla boğuşma problemleri,

• Ve gevşemeyi reddetmek… gibi durumlar ortaya çıkmaya başlar. (Ki, hali hazırda ‘toplumun yarısından fazlasında bu tür durumlar var’ dense pek hatalı olmasa gerek.)

Bu durum Doktor’unda dediği gibi, aldığımız kararlarda problem olduğunu gösteriyor.

Hem danışmanlık hem mentorlük süreçlerinde karşılaştığım en büyük problemlerin başında benzeri durumların geldiğini söyleyebilirim. Ne yazık ki, büyürken akil insan ve faydalı çevre eksikliği, dost akraba problemleri, zikirlerin aksiyona dönüşmemesi, zamanla meydana gelen bencillik/ego ve istişaresiz alınan kararlar sonrasında ya çeşitli psikozlar ya da ızdıraba dönen yıllar insan hayatı için kaçınılmaz bir hal alıyor. Oysa ki, 24 saatin 18 saatinde yaşadığımız düşünceleri, hayalleri ve konuşmaları yönetmek o kadar da zor değil. Mesele sadece nasıl yapılacağı üzerine bir sistem kurmak… (Bu kısım ayrı bir makale konusu)

Evet, kısaca; ‘Psiko-sibernetik’ fikri insan hayatının her safhasında çalışabilir. Bu noktada yazar herkesin bildiği ama amel etmediği birkaç mekanizmayı şöyle tekrar ediyor:

  1. İnandığınız hedefler ve amaçlar belirleyin. İlerleme ancak hedeflere bağlıdır.

  2. Hedeflerinizin araçlara değil, sonuca odaklandığından emin olun. Hedeflerinize odaklanırsanız mekanizmanız bir şekilde işe yarayacaktır. (Sebep-tevekkül dengesi gözetilmeli.)

  3. Hata yapmak, yeniden yönlendirmeye yardımcı olan olumlu bir tepkidir.

  4. Geçmiş hatalarınızı unutun ve devam edin.

Ve şu soruları da herhangi bir mesele için kendimize sormamızı tavsiye ediyor:

  1. Böyle bir inancın akılcı bir gerekçesi var mıdır?

  2. Acaba bu inancımda yanılıyor olabilir miyim?

  3. Benzer bir durumda başka bir kişi hakkında da aynı sonuca varır mıydım?

  4. Buna inanmamı gerektirecek hiçbir neden yoksa neden sanki bu doğruymuş gibi davranmaya ve hissetmeye devam edeyim?

Bu olumsuz inançlar konusunda net olmalısınız. Bu tür durumları yeni azim ve gayretler meydana getirmek için motivasyon olarak kullanmalısınız. Ve rasyonel düşüncelerinize duygular ve hayallerle de eşlik etmelisiniz. Bu geçişi yapabilirseniz, olumsuz olanlardan çok olumlu ve arzu edilir hedeflere odaklanabilirsiniz.

Yazar ayrıca şu noktayada dikkat çekiyor;

‘‘Hedeflerinizi belirlerken ve olumsuz benlik imajlarını reddederken rasyonel düşünceler esastır. Ancak rasyonel düşüncelerin tüm hayatınızı belirlemesine izin vermemelisiniz. Sürekli olarak rasyonelliğe odaklanırsanız, kaygılı ve stresli olursunuz. Rasyonel hedefler belirledikten sonra, sadece bırakmanız ve başarının size gelmesine izin vermeniz gerekir. Bu bırakma eylemi, başarının temelini oluşturan kendiliğindenliği ve yaratıcılığı teşvik eder. Bırakmanın bir parçası, çoklu görevden kaçınmayı içerir. Çoklu görev, odak noktanızı andan uzaklaştırır ve stresi artırır.’’

Son olarak,

Gününün 13-15 saatini dünyevi, maddi, gıybet ve rasyonel ortamda geçiren bir beyin, eğer bazı metodlar uygulamazsa, gün içerisinde madde-mana dengesi oluşturacak bir hayat planı üzere hareket etmezse, çevresini hakikat üzere olan insanlarla çevrelemezse;

Şuna emin olun;

  • Bir insan alnını secdeden kaldırmasa,

  • tesbihatları aksatmasa,

  • ilim meclislerinden çıkmasa,

  • yüzlerce fakir doyursa,

  • kitaplar yazsa,

  • hergün birkaç saat zikr ve ilim üzere okumalar dahi yapsa... hiç fark etmez.

Bu kişiler içerisinden hiç farkına varmadan bataklığa saplanan, çeşitli psikozlara yakalanan, Allah’a savaş açan, küfre düşen vs. insanların ekranlarda ilmi şovlar yaptığını, naralar attığını görmemek mümkün olmayacaktır…Ki, masum dediğimiz insanların içinden bile birçok böyle vakalar artık görebiliyoruz. Allah muhafaza etsin.

Evet, beyin-ruh-madde-mana bütünlüğü dediğimiz hakikat işleyiş sisteminin dışına çıkıldığı zaman bu acı sondan kaçmamız mümkün olmuyor.

Rahman, her birerimize geç olmadan tövbe nasip etsin.

Unsplash

Başladığınızı Bitirin

Psikoloji uzmanı Peter Hollins'in ‘Finish What You Start’ kitabında, hedeflerinize ulaşmak için çalışırken olabildiğince üretken olmanız için üç önemli ipucu sunuyor:


Bir Defada Bir Görev Üzerinde Çalışın


Hollins, çoklu görev yapmanın etkisiz olduğunu ifade ediyor. Görevler arasında geçiş yaptığınız her seferinde, önceki görev hakkındaki düşünceleriniz aklınızda kalır, sizi mevcut görevinizden uzaklaştırır ve üretkenliğinizi ve performansınızı düşürür.

Bu nedenle, uzun bir süre boyunca yalnızca bir göreve odaklanmanızı öneriyor. Bu, dikkatinizin dağılmasını önleyecek ve daha fazlasını başarmanızı sağlayacaktır. Bu süreci daha da güçlendirmek için, aynı tür düşünmeyi gerektiren görevleri bir araya getirin ve tek bir seansta tamamlayın.

Örneğin, elektrik faturalarınızı ödemek, gelecek ay için bütçe oluşturmak ve yatırım portföyünüzü incelemek gibi tüm finansal yönetim görevleriniz için her ay iki saat ayırın.


Görevleri ve Ödülleri Birleştirin


Ayrıca, sevmediğiniz görevleri tamamlarken kendinize ödül vererek üretkenliğinizi artırabilirsiniz. Genellikle, insanların anında tatmin olma arzusu uzun vadeli hedefleriyle çatışır ve kısa vadeli haz baskın geldiğinden genellikle ertelemeye yol açar. Ancak, bu çatışmayı çözebilir ve görevleri yaparken stratejik olarak ödülleri kullanarak kaçınabileceğiniz görevleri tamamlama motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

Örneğin, emeklilik fonu nasıl kurulur gibi araştırma yapmak gibi ertelediğiniz bir görevi, en sevdiğiniz restorandan dışarıdan yemek yemek gibi bir keyifle birleştirirseniz tamamlama olasılığınız daha yüksek olur. (rap: Mümkün oldukça israf kaçınacak şeyler tercih etmeli.)


Geleceği Düşünerek Dikkat Dağıtıcı Unsurlara Karşı Koyun


Hedeflerinize ulaşmak için çalışırken, kaçınılmaz olarak ilerlemenizi geciktirme riski taşıyan dikkat dağıtıcı şeylerle karşılaşacaksınız. Bir şeyin dikkatinizi dağıtacağını fark ederseniz, o anki andan ziyade hayatınızın bütününü düşünün.

Dikkat dağıtıcı şeye teslim olursanız gelecekteki benliğinizin nasıl hissedeceğini düşünün. Dikkat dağıtıcı şeyin uzun vadede sizi ne kadar az memnun edeceğini görmek, ona direnmeniz için sizi motive edecektir.
Dikkatinizin dağılmasına izin verirseniz ortaya çıkabilecek en kötü senaryoları hayal edin.

Olumsuz sonuçlardan korkmak sizi daha akıllıca kararlar almaya motive edebilir.
Büyük resminizdeki hedeflere ulaşma kararlılığınızı güçlendirmek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

Peki en çok neyi istiyorum?
Bunu elde etmek için ne yapmalıyım ve hangi eylemlerden kaçınmalıyım?

Hollins gibi Brendon Burchard da ‘High Performance Habits’ kitabında ilerlemek ve büyümek için hayatınızın daha geniş hedeflerini tanımlamanın önemini vurgulayarak, hayatınızın dört temel alanında ne istediğinizi ve yapmanız gereken eylemleri belirlemeniz gerektiğini açıklar:

Kendiniz (olmak istediğiniz kişi)
Sosyal (kurmak istediğiniz ilişkiler)
Beceriler (geliştirmek istediğiniz güçlü yanlarınız)
Hizmet (Dünyada meydana getirmek istediğiniz fark)

Unsplash

Gazzali: İki Şehvetin Kırılması Notları

Gazzali'nin İki Şehvetin Kırılması kitabından kısa notlar:

1) Yemeğinizi zikir yapmak ve namaz kılmakla eritiniz. Yemek üzerinde uyumayınız ki, kalbiniz katılaşmasın.

2) Tefekkür ibadetin yarısıdır. Az yemek ise ibadetin ta kendisidir.

3) Bilmiş ol ki, her iş ve her ahlakta en yüksek hedef orta yoldur. Zira "hayrul umuri evsatuha" (işlerin en hayırlısı ortanca olandır).

4) Kalpleri, fazla yemek ve fazla içmekle öldürmeyiniz. Çünkü kalb, ziraat gibidir. Ekinin üzerine su çoğaldı mı ölür.

5) Hadis-i şerifte gelmiştir ki: “Oruç, tutunuz sıhhate kavuşacaksınız.” Oruç, açlık ve az yemekte, bedenlerin hastalıklardan sıhhate kavuşması vardır. Kalplerin sıhhati ise, saldırganlık, aşırı gitmek ve benzeri çirkin hastalıklardan kurtulmakla olur.

6) "Mümin bir bağırsağı dolduracak kadar, münafık ise yedi bağırsağı dolduracak kadar yer!"

7) Nitekim Allah resulü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Karnını aç bırakan kimsenin düşüncesi büyüdükçe büyür; kalbi uyanık olur."

8) Mide, kulun dünyasıdır. Bu itibarla kul midesinin ne kadarına sahip ise zühdün de o kadarına sahip olmuştur. Öte taraftan midesi bir kulu ne kadar tahakkümü altına almışsa dünya da o kişiye o kadar tahakküm etmiş demektir.

9) Nefsi ıslah etmenin en uygun yolu nefsi aç bırakmaktır.

10)Eğer kul, nefsini açlıkla dizginlerse, şeytanın yollarını daraltırsa,muhakkak ki nefsi Allah'a itaat etmeye boyun eğer.

11) Hakikat noktasından bakıldığında mide; şehvetlerin, hastalık ve afetlerinde kaynağıdır.

12) "Şişman olmaktan sakınınız! Çünkü şişmanlık dünyada ağırlık, ölümden sonra ise kokuşmaktır." (Hz.Ömer) 13) “Hikmet ve ilim açlıkta, günah ve cehalet ise tokluktadır.” 14) "Açlık, Allah'ın hazinelerinden biridir."

15) Lokman Hekim, oğluna şöyle demiştir: "Ey oğulcuğum! Mide dolduğu zaman fikir uykuya dalar, hikmet dilsiz olur, organlar da ibadetten takatsiz kalarak oturur!"

16) "Oruç tutun, sıhhat bulun."

17) İbadetin en tatlı geldiği an midemin sırtıma yapıştığı andır.

18) Şakik Belhi şöyle demiştir: “İbadet sanattır. Dükkânı halvethane, aletleri de açlıktır.”

19) Allah resulü (sav) şöyle buyurmuştur : Kalplerinizi az gülmek ve az yemekle diriltiniz, açlıkla temizleyiniz. Bu sayede kalpleriniz saflaşır ve incelir.

20) Yusuf'a (as) hazineleri elinde bulundurduğun halde neden aç duruyorsun? diye sorulduğunda o, "Doyduğum zaman aç insanları unutmaktan korkuyorum." demiştir.

Unsplash

Son Çeyrek: 2025'in İyi Bir Yıl Olmasını Sağlamak İçin Şimdi Yapmanız Gerekenler

Makale, 2024'ün son çeyreğini iyi bir 2025 için hazırlanmak üzere kullanmanın önemini vurguluyor. Yeni yıla güçlü bir başlangıç yapmak için çeşitli stratejiler ana hatlarıyla belirtiliyor. Bunlar arasında geçmiş yılı değerlendirme, net hedefler belirleme, finansal planlama ve fiziksel ve dijital alanları düzenleme yer alıyor.

Değerlendirme ve Hedef Belirleme

  • 2024'ün başarılarını, zorluklarını ve kaçırılan fırsatlarını gözden geçirin ve üzerinde düşünün.

  • 2025 için SMART (Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, İlgili, Zamana Bağlı) hedefler belirleyin.

  • Daha büyük hedefleri, daha kolay takip ve uygulama için küçük, uygulanabilir görevlere bölün.

  • İlerlemeyi ölçmek için, örneğin ilk çeyrekte web sitesi trafiğini %20 artırmak gibi spesifik metrikler kullanın. (Kişisel veya şirketinizin sitesi olabilir, sosyal medya hesaplarınız olabilir vs.)

Finansal Planlama

  • Son çeyrekte bütçenizi gözden geçirin ve harcamalarınızı takip edin.

  • Giderleri azaltabileceğiniz alanları belirleyin.

  • Yıl sonundan önce borçları ödemeyi düşünün.

  • Acil durumlar ve gelecekteki yatırımlar için tasarruflarınızı değerlendirin.

  • Emeklilik katkılarınızın ve uzun vadeli finansal hedeflerinizin yolunda olduğundan emin olun. (Konu ile ilgili 3-6 aylık bir danışmanlık alın.)

Zihinsel Sağlık

  • Tükenmişliği önlemek için dinlenme ve rahatlama zamanı planlayın.

  • Günlük veya haftalık rutininize kişisel bakım ritüelleri ekleyin.

  • Zamanınızı ve enerjinizi korumak için sınırlar belirleyin.

Organizasyon ve Düzenleme

  • Yılın son aylarını hayatın çeşitli yönlerini düzenlemek ve sadeleştirmek için kullanın.

  • Dolapları, depolama alanlarını temizleyin ve gereksiz eşyaları bağışlayın veya satın.

  • Dijital dosyaları ve e-postaları düzenleyin.

  • Motivasyonu ve üretkenliği artırmak için temiz ve ilham verici bir çalışma alanı yaratın.

Proaktif Yaklaşım

  • 1 Ocak'ı beklemek yerine değişiklikleri uygulamaya ve harekete geçmeye hemen başlayın.

  • 2024'ün son aylarını değerlendirme, planlama ve eylem için kritik bir dönem olarak tanıyın.

  • Başarılı ve tatmin edici bir 2025 için kendinizi hazırlamak üzere kilit alanlara odaklanın.

Tüm bu süreçlere başlamak için bir zaman yönetim eğitimi almayı unutmayın.

Unsplash

Yapay Zeka İle Kariyerinizi Nasıl Oluşturabilirsiniz?

Andrew Ng tarafından yazılan bu kısa e-kitap, yapay zeka alanında kariyer inşa etmek için rehberlik sunuyor. Çok üst düzey bir kitap olmasada, meseleyi takip edenlere bazı konularda bilgi sağlayabilir.

İçerik; temel becerileri öğrenme, projeler üzerinde çalışma ve yapay zeka alanında iş bulma gibi önemli adımları kapsıyor. Yapay zeka projelerinin kapsamını belirleme, iş arama, özgüven eksikliğinin üstesinden gelme ve yapay zeka alanında uzun vadeli kariyer başarısı için iyi alışkanlıkları sürdürme konularında pratik tavsiyeler sunuyor.

Ana Noktalar

Yapay Zeka Becerilerini Öğrenme

  • Kariyer hedefleriniz için en önemli konuları öğrenmeye öncelik verin

  • Temel kavramları verimli bir şekilde öğrenmek için yapılandırılmış kurslar alın

  • Her gün kısa bir süre bile olsa sürekli öğrenme alışkanlığı geliştirin (Bu çok önemli. Eğer günlük vakit ayırılmaz ise gelişimden ciddi bir uzaklık olmaya başlıyor. Heran gelişen bir verimlilik makinasına döndü)

  • Küçük projelerle başlayın ve kademeli olarak karmaşıklığı ve kapsamı artırın

  • Projelerin kapsamını iş problemlerini tanımlayarak, yapay zeka çözümleri üreterek ve uygulanabilirliği değerlendirerek belirleyin

  • Proje seçerken hem teknik gelişimi hem de iş etkisini göz önünde bulundurun

  • Basit projelerden daha karmaşık projelere ilerlemeyi gösteren bir portfolyo oluşturun

Yapay Zeka İşleri Bulma

  • Rolleri veya endüstrileri değiştirmeyi düşünün, ikisini aynı anda değil

  • Potansiyel roller ve şirketler hakkında bilgi edinmek için bilgilendirici mülakatlar yapın

  • İş arama sürecinde referans ve tavsiye almak için ağınızı kullanın

  • Güçlü bir özgeçmiş, proje portfolyosu ve mülakat becerileri gibi temellere odaklanın

  • İlginç projeler ve destekleyici meslektaşlar temelinde iş seçimi yapın

Kariyer Geliştirme Stratejileri

  • Takım çalışması ve iletişim becerilerini geliştirin

  • Destekleyici bir profesyonel ağ ve topluluk oluşturun

  • Öğrenme, sağlık ve iş-yaşam dengesi konularında iyi alışkanlıkları sürdürün

  • Kendi kariyerinizi ilerletirken başkalarına yardım etmeyi hedefleyin

Unsplash

Birkaç Fikir ve Düşünce

Bazı sözler var ki;

Tefekküre,

Harekete geçmeye,

Sorgulamaya,

Hatta kitap yazmaya… vs. birçok şeye vesile olabiliyor.

Aşağıda birkaç yazara, düşünüre ait aforizmalar var. Bazılarının üzerinde düşünüp değişimler için adım atılabilir. Üzerinde düşünmeye değer.

''Ben bilmediğimi bildiğim için, öteki insanlardan akıllıyım.'' (Sokrates)

''Ben herkesi rahatlatmak için gelmedim, ben rahatları rahatsız etmek için geldim!’' (Ali Şeriati)

''Kendini yakmak istemelisin kendi ateşinde: nasıl yeniden doğmak isteyebilirsin ki önce kül olmadan?’' (Nietzsche)

''Cehalet ayrıcalıklı sınıfın ustaca kullandığı bir silahtır.’’ K. Heinrich

"Kendi kendine disiplin, yapman gerekeni, gereken zamanda yapma becerisidir, canın istese de istemese de.” (Hubbard)

“Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz.”
“Mutluyken söz, üzgünsen cevap, öfkeliysen karar verme” (Heraklitos)

''Dünyaya ancak yapışıp kalmadığımız ve ondan uzaklaştığımız ölçüde söz geçirebiliriz, vazgeçiş sonsuz bir iktidar sağlar.’' (E. Michel Cioran)

"İnsan, düşündüğü kadardır.” (Descartes)

“Kendi kendini kandırmanın toplumda yarattığı ahlaki bozulmayı hesaplamak mümkün değildir.” (Thomas Paine)

'Hakikati buldum' değil, 'bir hakikat buldum' deyin. 
'Ruhun yolunu buldum' demeyin. 
'Kendi yolumda yürürken ruhla karşılaştım' deyin.’' (Halil Cibran)

''Ve sabahları kimse sizi uyandırmadığında, geceleri kimse sizi beklemediğinde ve ne dilerseniz yapabildiğinizde, buna ne dersiniz, özgürlük mü, yoksa yalnızlık mı?'' (Bukowski)

''Dünya malına sahip olup da kardeşini ihtiyaç içinde gördüğü halde ondan merhametini esirgeyen insanda tanrı sevgisi olabilir mi?’' (Tolstoy)

"Kimine göre yalnızlık, hasta kişinin kaçışıdır; kimine göre de, hasta kişilerden kaçıştır." (Nietzsche)

''Kalabalıklar dibini görmediği her suyu derin sanır.’' (Friedrich)

''Anlamıyorlar beni, bu kulaklara göre ağız değilim ben.’' (Nietzsche)

"Yalancının cezası kimsenin kendine inanmayışı değil, asıl kendisinin kimseye inanmayışıdır.” (Bernard Shaw)

''Fikirlerim uğruna ölmeyi göze almam; çünkü yanılıyor olabilirim.’' (Russell)

''Üstümdeki yıldızlı gökyüzü ve içimdeki ahlak yasası…’' (Kant)

"Umut belki de gelecek sayfadadır… kapatma kitabı.” (Jabes)

Unsplash

O Şirketler ve Katliamlar

Son 11 aydır gözlemlediğim kadarıyla boykot müslümanların çok dikkat ettiği bir mesele değil. (Hani o meşhur bir söz varya: ‘Biz o ürünüleri almasak ne değişecek…’) Veyl olsun.

Evet, acı bizden değilse ve katliamlar sosyal medyada önümüze düşmüyorsa çok umrumuzda olmuyor. Gerçi kendi sağlığını dahi düşenmeyip Cola içmekten bile vazgeçmeyen bir kavim için açıkçası çokta bir aksiyon beklememek lazım. Ama tebliğ ‘farz’ ve bizlerde bunu yapmakla yükümlüyüz. Umarım bu linki insanlara ulaştırmaya devam ederiz. Belki uyanan birkaç kişi daha çıkar.

‘Bilinçli Tüketim Hareketi’ adlı site ‘boykot edilmesi gereken markalarla ilgili detaylı bir çalışma yapmış. Hangi şirket ve markaların hangi ölçüde destek verdiğine dair kaynakları ile birlikte bir liste hazırlamışlar. Bir bakmakta fayda var.

Dilerim bu umursamazlık yüzünden, daha beterini yaşamak ya da onlarla aynı kaderi duruma düşmek durumunda kalan topluluklardan olmayız.

Unsplash

Zihnini Değiştirecek 10 Teknik

Kaan G. kısa bir özet yapmış. Denemekte fayda oluyor.

Rutinini Boz

Her gün yaptığın alışkanlıkları değiştir, örneğin işe farklı bir yoldan git ya da alışılmışın dışında bir kahvaltı yap.

Meydan Oku

"En baştan başlasaydık nasıl olurdu?" diye sorarak süreçleri yenile.

'5 Neden' Tekniğini Uygula

Bir sorunun köküne inmek için sürekli "Neden?" diye sorarak daha derine in.

'Anti-Hedefler' Belirle

Kesinlikle istemediğin şeyleri tanımla. Bu, gerçekten önemli olana odaklanmana yardımcı olur.

'Zaman Yolculuğu' Deneyi Yap

Gelecekteki halinin mevcut zorlukları nasıl aşacağını hayal et.

Ortamını Değiştir

Farklı bir yerden (örneğin bir park veya başka bir oda) çalışarak yaratıcılığını artır.

Kişisel SWOT Analizi Yap

Güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini değerlendirerek netlik kazan.

Günlük 'Zihin Boşaltma' Yap

Filtrelemeden tüm düşüncelerini 10 dakika boyunca yaz, yeni fikirlerin açığa çıkmasına izin ver.

Yeni Başlayan Zihniyeti Edin

Sorunlara yeni başlıyormuş gibi yaklaş. Bu açıklık, yenilikçi çözümler bulmana yardımcı olabilir.

'Aktif Dikkat Dağıtma' Uygula

Sorundan uzaklaş ve başka bir şey yap. Farkındalık genellikle odaklanmadığında gelir.

Unsplash

İyilik ve Tekamül

Serî-i Sakatî şöyle anlatıyor:


“Bir bayram günü Mâruf-i Kerhî’yi sokaklarda hurma çekirdeği toplarken gördüm. Bu çekirdeklerle ne yapacağını sordum.


Dedi ki:
«–Şurada küçük bir çocuğun ağladığını gördüm. Yanına yaklaşarak niye ağladığını sorduğumda, yetim olduğunu, arkadaşlarının elbiseleri gibi elbiseleri ve onların oyuncakları gibi oyuncakları olmadığını söyledi. Tekrar ağlamaya başladı. Hâli yüreğimi dağladı. Onun için bu hurma çekirdeklerini topluyorum. Bunları satacağım ve o çocuğun istediği elbise ve oyuncakları alacağım…»


Bu sözler benim de yüreğimi dağladı ve Hazret-i Pîr’den ricâ ettim:


«–Müsâadeniz olursa, ben o çocukla ilgilenirim, gönlünüz rahat olsun!» dedim.


Sonra çocuğu alıp ihtiyaçlarını karşıladım.”
Bu güzel amel-i sâlih bereketiyle nâil olduğu hâli,


Serî-i Sakatî, şöyle ifâde eder:


“Gönlümde bu hizmetin bereketiyle öyle bir nûr peydâ oldu ki, onunla bambaşka hâllere mazhar oldum ve nice mânevî lezzetler tattım…”

&&&

Allâme Yâkub bin Şeybe -rahmetullâhi aleyh- şöyle anlatır:

“Yüz dinardan başka bir şeyi olmayan bir adam vardı. Bayram yaklaştığında dostlarından biri ona mektup yazarak:

«–Bayram geldi, ama çocukların ihtiyâcını görecek hiçbir şeyimiz yok.» dedi ve ondan çocukları için sarf edeceği bir şeyler istedi.

Bunun üzerine o zât yüz dinarı bir keseye koydu ve ağzını mühürleyip ona gönderdi. Kese adama ulaştıktan bir müddet sonra, ona da dostundan bir yazı geldi. O da elinin daraldığını söyleyerek bayramdaki ihtiyaçları için kendisine yardımda bulunmasını istiyordu. Adam keseyi olduğu gibi mührüyle birlikte ona gönderdi.

Keseyi ilk gönderen kişinin de elinde bir şey kalmamıştı. O da diğer bir arkadaşına durumu anlatan bir mektup yazdı. O da dinarların ulaştığı üçüncü kişiydi. Elindeki keseyi bağıyla birlikte ona, yâni ilk sâhibine gönderdi. Daha önce gönderdiği kese aynıyla kendine geri dönünce çok şaşırdı. Keseyi yanına alarak dostuna gitti. Ona:

«–Bana gönderdiğin bu kesenin durumu nedir?» diye sordu. O da durumu anlattı. Bunun üzerine:

«–Haydi o arkadaşımızın yanına gidiyoruz.» dedi.

Keseyi alıp beraberce ikinci arkadaşlarının yanına gittiler, aralarında konuştular ve keseyi açarak içindekileri paylaştılar.”

(Hatîb Bağdâdî, Târihu Bağdâd)

Unsplash

KISA KISA GÜNDEM

  • İş ilanları verileri iş piyasasının soğuduğunu gösteriyor ( daha fazla )

  • Piyasalar Fed'in faiz indirimlerini abarttıkça doların zayıflığı duracak ( daha fazla )

  • Petrol fiyatlarındaki düşüş OPEC'in büyük gevşemesine şüpheyle yaklaşıyor ( daha fazla )

  • Çin'in Ekonomik Mücadeleleri: Büyüme Yavaşlıyor, Tüketici Güveni Düşüyor ve Küresel Ticaret Etkileniyor

  • Rusya Hindistan ile gizli ticaret kanalı kurdu ( daha fazla )

  • JPMorgan , ABD seçimleri öncesinde Çin hisselerini satın alma tavsiyesinden vazgeçti ( daha fazla )

  • Nvidia , Adalet Bakanlığı'ndan celp almadıklarını söylüyor ( daha fazla )

  • OpenAI'nin kurucu ortağı Ilya Sutskever yeni yapay zeka firması için 1 milyar dolar topladı ( daha fazla )

  • Küresel Akıllı Telefon Pazar Payına Göre En İyi Şirketler

  • Lyft yeniden yapılanma kapsamında işten çıkarmalar yapaca , bisiklet işinin bir kısmını satacak ( daha fazla )

  • Volvo Cars 2030'da yalnızca EV hedefinden vazgeçti ( daha fazla )

  • Johnson & Johnson önerilen talk anlaşmasına 1,1 milyar dolar ekliyor ( daha fazla )

  • Bolt'un büyük anlaşması incelemeye alındı ​​( daha fazla)

Unsplash

Kimsenin konuşmadığı yaklaşan savaş

Etiyopya'nın Somali'ye yönelik saldırgan eylemleri, Afrika Boynuzu bölgesini istikrarsızlaştırma tehdidi oluşturuyor. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in denize erişim elde etme çabaları, Somali'nin egemenliğini ihlal ediyor ve bölgeyi savaşın eşiğine getiriyor. Uluslararası toplumun diplomatik girişimlerine rağmen gerginlikler tırmanıyor. Olası bir savaşın bölgesel ve küresel etkileri ciddi endişe yaratıyor. Yazarlar, acil küresel müdahale çağrısında bulunarak, çatışmanın önlenmesi için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini vurguluyor.

Etiyopya'nın Saldırgan Eylemleri

  • Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ülkesini bir kıyı devleti yapma takıntısı içinde.

  • Etiyopya, Somaliland ile Somali'nin egemenliğini ihlal eden bir mutabakat zaptı imzaladı.

  • Etiyopya, Somali'ye asker göndererek güç gösterisinde bulundu.

Somali'nin Tepkisi ve Bölgesel Gerginlikler

  • Somali, Etiyopya'nın eylemlerini reddetti ve diplomatik ataklar başlattı.

  • Somali, Mısır ve Türkiye ile savunma anlaşmaları imzaladı.

  • Bölgede gerginlikler tırmanıyor ve saatli bir bomba gibi.

Uluslararası Toplumun Tutumu

  • BM, Afrika Birliği, ABD ve AB, Somali'nin egemenliğini destekledi.

  • Uluslararası baskılara rağmen Abiy Ahmed kararlılığını sürdürüyor.

  • Türkiye arabuluculuk girişiminde bulundu ancak başarısız oldu.

Olası Savaşın Etkileri

  • Savaş, bölgedeki rakip grupları ve uluslararası destekçileri içine çekebilir.

  • Çatışma, Somali ve Etiyopya'ya büyük zarar verebilir.

  • Bölgesel istikrarsızlık artabilir ve diğer ülkeleri de etkileyebilir.

Küresel Etkiler ve Riskler

  • Doğu Afrika, uluslararası ticaret ve güvenlik için hayati önem taşıyor.

  • Savaş, kilit deniz yollarını kesintiye uğratarak küresel ticareti tehlikeye atabilir.

  • Aşırılık yanlısı grupların yeniden canlanması riski var.

Çözüm Önerileri ve Çağrılar

  • ABD liderliğindeki dünya, Abiy'in yayılmacı hırslarına karşı çıkmalı.

  • Etiyopya, denize erişim için işbirliği ve ekonomik entegrasyon yolunu seçmeli.

  • Washington, bölge liderlerine diyalog için baskı yapmalı ve Somali ile Somaliland'ı uzlaştırmaya çalışmalı.

  • Dünya, bu krizi önlemek için acil harekete geçmeli.

KİTAP

İlk Kez Yönetici -Jim McCormick

İnsan hangi konumda olursa olsun yönetici konumunda olduğu zaman çok ciddi zorluklar yaşayabiliyor.

The First-Time Manager kitabında, kurumsal risk uzmanı Jim McCormick yeni yönetici rolünüzde başarılı olmak için odak noktanızı görevlerden insanlara kaydırmanız ve olağanüstü sonuçlar elde edebilecek yetkilendirilmiş çalışanlardan oluşan güçlü bir ekip kurmanız gerektiğini savunuyor.

İster yeni terfi almış olun ister yönetim becerilerinizi tazelemek isteyin, McCormick ekibinizin güvenini kazanma, performansı yönetme ve görevleri devretme ipuçları da dahil olmak üzere bir yöneticinin rolü ve sorumluluklarında başarılı bir şekilde gezinmek için nihai kılavuzu sağlıyor.

Kitap, yeni yönetici rolünüze nasıl geçiş yapacağınızı, çalışanlarınızın güvenini nasıl kazanacağınızı ve inisiyatif alan ve harika sonuçlar üreten yetkilendirilmiş bir ekip nasıl kuracağını ele alıyor.

Unsplash

Haftanın Teknoloji ve Yapay Zeka Manşetleri

  • Chatbot'lar komplo teorilerine olan inancı azaltabilir BAĞLANTI

  • Meta, kendine zarar verme içeriklerini ele almak için Snap ve TikTok ile iş birliği yapıyor BAĞLANTI

  • FDA, Apple'ın AirPods Pro'sunun işitme cihazı olarak kullanılabilmesini onayladı BAĞLANTI

  • X’in rakibi olan Cohost, mali sıkıntılar nedeniyle kapanıyor. BAĞLANTI

  • Avustralyalı bilim dergisi Cosmos , yapay zeka tarafından üretilen hatalarla dolu makaleleri yayınlaması nedeniyle öfkeyle karşılandı . Eleştirmenler arasında yapay zekanın gazetecilik bütünlüğü üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getiren mevcut ve eski liderler, editörler ve yazarlar yer alıyor.

YouTube, sanatçıların seslerinin ve yüzlerinin izinsiz kullanımını durdurmak için yeni AI araçlarını duyurdu ve AI tarafından oluşturulan içeriği tespit etmek için İçerik Kimliği sistemini genişletti. Ayrıca platform içeriklerinde AI eğitimini yönetmenin yollarını planlıyorlar.

İrlanda'nın gizlilik gözlemcisi, şirketin AB kullanıcı verilerinin izinsiz yapay zeka eğitimi için kullanılmasını kalıcı olarak sınırlamayı kabul etmesinin ardından X'e karşı açılan davayı durdurdu.

Harvard CS50'nin Python ile Yapay Zekası – Tam Üniversite Dersi

Yapay Zeka alanında kariyerinizi nasıl inşa edersiniz - Ücretsiz E-kitap

Apple Intelligence nedir , ne zaman geliyor ve kimlere sunulacak?

Bill Gates yapay zekadan ve yanlış bilgilendirmeden bahsediyor .

Çinli MiniMax, şirketin ilk Sora benzeri aracını tanıttı

Anthropic Claude Enterprise'ı tanıttı

Kontrol edilecek Yapay Zeka Araçları

Speech to Note: Konuştuğunuz kelimeleri özetlere dönüştürün. 

Collato: Toplantılarınızı belgelere dönüştürün.

Anifusion: Yapay zeka ile çizgi roman ve manga yapın.

Earkick: Kişisel yapay zeka sohbet robotunuzla zihinsel sağlığınızı gerçek zamanlı olarak ölçün ve iyileştirin. 

Intuit Assist: Akıllı ve kişiselleştirilmiş öneriler için üretken yapay zeka kullanan finansal asistan. 


Unsplash

Sen Kadınsın Et Değilsin!

Bu konuyla ilgili olarak 6-7 farklı alan üzerinden detaylı bir bülten hazırlama düşüncem var. Epey bir arşiv oluştur konuyla ilgili. Ama Sosyolog bir kadın yazarın bu paylaşımına denk gelince şimdilik burada da yer vermek istedim. Zira mevzuyu çok net ifade etmiş.

‘‘Kadın gizli kamerayı yerleştirmiş sonra da soyunup kendine bir pizza siparişi vermiş. Kurye zile basınca kapıyı anadan üryan açıyor hanım abla, para üstünü falan o halde verip kapıyı kapatıyor sonunda da kahkaha atarak “ayyhh çok eğlendim” diyor.

Benzer içerikler dönüp duruyor.

Genelde eskortluk yapan kadınlar reklamlarını yapmak adına bu tarz videolar çekip paylaşıyorlar, kadında ahlak zaten yok da ben işin bu boyutunda değilim. İşin kadın faşizmi boyutu daha tehlikeli bana göre.

Aynı şeyi bir erkek yapsaydı ne olacaktı mesela?

Nasıl toplumsal bir kaos çıkacak, adam tutuklanana kadar nasıl linç edilecekti?

Akşama kadar üç kuruş için, belki çocuğuna bez mama almak adına, soğuk sıcak demeden çalışan bu adamın vebali ne olacak peki?

“Potansiyel sapık tüm erkekler, o yüzden her erkeğin hoşuna gider çıplaklık o zaman bu yaptığım suç olmamalı hatta sevimli bulunmalı” mantığı biz kadınları ne kadar daha bu tarz şımarıklıklara itecek?

Gözlerinin namusunu korumak isteyen adamları nereye koyacağız?

Bir erkek boxer ile balkona çıksa, “karşı apartmanda sapık var” diye 155 kilitlenir.

Ama konu kadın olunca bunun adı özgürlük, bunun adı pozitif ayrımcılık, bunun adı insan hakları falan oluyor!

Sokaklar iç çamaşırı ile gezen kadın dolu.

“Şort giyerim bakmayacaksın, gerdan açarım görmeyeceksin, tayt giyerim istediğim gibi seni tahrik ve taciz ederim ama sen dünya ahiret bacımsın demeye mecbursun” mantığı faşist kadınların erkek onuruna yaptığı en büyük tecavüzdür.

Varoluş kodlarına "görerek tahrik olma" yerleştirilen erkekleri anlamamız belki zor, ama empati yapabiliriz. Kimseye "örtünün" diyecek değilim, herkes kendi dünya tercihini bir şekilde yaşıyor. Desem de kimse beni tınlamaz zaten. Ancak kendinize ve en başta onurlu kadın kimliğinize kasap reyonu muamelesi yapmayın, yaptırmayın!

Teşhircilik yapmayın!

“Başını çevirsin, erkeğin avreti göz kapaklarıdır” gibi lise iki tarzı duyar kasmayı bırakıp, “gadınıığğmm ben gadıığnn” diye salladığımız o parmakları yere indirip, "ama ben kadınım" şımarıklığına bir son vermemiz gerekmiyor mu artık?

Evet ben de onu diyorum sen kadınsın!

İçinde bir canlı büyütebilecek kadar özelsin.

Sen et değilsin...

İzzetini ayaklar altına almamalısın.’’

Bu haftalıkta bültenimizin sonuna geldik.

👉 Bültenimize sponsor olabilir, reklam verebilir, yıllık abone olarak maddi destek verebilir veya devam edebilmemiz için bağış yapabilirsiniz. Üç arkadaşınıza tavsiye vererekte bu bilgilerin onlara ulaşmasına vesile olabilirsiniz.

Bültene sponsor olabilir veya abone olarak destek verebilirsiniz

TÜM BÜLTENLER İÇİN TIKLAYIN

Sonraki
Sonraki

Siyonizm ve Sünnetullah: Ya Cehennem Ya Zafer