Görev ve takvimi bir arada yönetin!

2022 yılında ön plana çıkan en iyi görev yönetim uygulamalardan biride Akiflow oldu.

Verimlilik alanında her yeni çıkan veya güncelleme gelen uygulamaları sırasıyla takip ve test ediyorum.

Bazı sabahlar zihnimde uygulamalar arasında bağlantılar kurarken uykumdan uyanmış olarak buluyorum kendimi. Bazen rüyalarıma giriyor dahi diyebilirim. Bunun için birçok neden sayılabilir. Ama öz itibariyle ilim, bilim, strateji vs. için tekamül fırsatları sunuyorlar.

Eğer uygulamalar iyi değerlendirilebilirse, birçok insanın hayatını değiştirdiği gibi sisteminde olumlu anlamda değişmesine aracı olabilirler.

Meselenin artık felsefesi üzerine de eğilmek gerekiyor. (Farklı bir makalede bu konuya değineceğim inşallah.)

Diğer yandan her insanın bir hayrhah, yaşam koçuna veya mentöre ihtiyacı var. 

Milyonlarca insanın ise böyle bir imkanı yoktur. Ancak iyi bir verimlilik uygulaması ve iyi planlamış bir sistem, insana büyük bir rehberlik, mentörlük ve yaşam koçluğu yapabilir.

Akiflow uygulaması da bu anlamda büyük katkılar sağlıyor.

Ve bu uygulama aynı zamanda bir oyun değiştirici özelliği taşıyor.

Yıllardır Things3, Todoist, Sorted3, Google Task vs. Gibi görev uygulamalardan beklenen bir özellik vardı. Takvim ve görevlerin birbiri ile entegrasyonları. 

Hayatını değiştirmek isteyen insanlar, özellikle görev uygulamalarında toplanan yığınları dağıtmakta güçlük çekiyorlardı. 

Malum, çalışırken bir odaklanma alanına ihtiyaç var. Görev ve takvim uygulamalarının ayrı olması işleri zorlaştırıyordu.

Bu noktada en stratejik yaklaşım takvime odaklanma olmalıydı.

Çünkü görevler bir şekilde birikiyor. Ve zamanla içinden çıkılmaz bir hale geliyor.

Ancak takvim her şeyin değiştiği yer olarak hizmet ediyor.

Nitekim araştırmacı Kevin Kruse 200 civarı milyarder, olimpiyatçı, birinci sınıf öğrenci ve girişimci ile röportajı sonrası şu sonuca ulaşmış:

 ‘’Tüm araştırmamda sürekli ortaya çıkan tutarlı bir tema var. Ultra üretken insanlar, takvimleri ile yaşıyor ve ve onunla çalışıyorlar.''

Akiflow yöneticileri sanırım bu ihtiyacı iyi görmüşler. Ve bu yıl içerisinde birçok güncelleme ile ciddi mesafe aldılar. (Sunsama uygulamasıda benzer özellikler taşıyor. Farklı birkaç alternatif daha sayılabilir)

Bu noktada uygulamanın etkili 5 ana özelliğine dokunmak istiyorum.

Görev Yönetimi

Diğer görev yönetim uygulamalarında olan temel özellikleri barındırıyor.

Ancak, en çok işe yarayan üç ayrıntısı var.

  • Görevlerin toplu olarak takvime sürüklenme özelliği. Bu özellik bir çok uygulamada yok. Ya da tek tek sürüklüyorsunuz. Ama Akiflow’da 4, 5 veya daha fazla özelliği, takvim üzerinde istediğiniz herhangi bir güne sürükleyip bırakabiliyorsunuz. 

  • Ayrıca etiketlere de sürükleyebiliyorsunuz.

  • Görevlerin altında yer alan bağlantıları tıklamak için ise pratik bir çözüm geliştirmişler. Bu kolaylık ekstra bir zaman kazandırıyor.

Kanban

  • Bana göre, Akiflow’un en büyük oyun değiştirici özelliklerinden birisi.

  • Things3 uygulaması kullanırken yıllarca beklediğimiz bir özellikti. Ama yapmadılar. Ve kaybettiler. Todoist ise bu özelliği çok sonra getirdi. Bu arada Todoist hala takvimsiz:)

  • Akiflow, kanban bölümünde ayrıca o günün takvim görüntüsünüde yerleştirmiş. Çok büyük kolaylık. Görevleri ister toplu olarak takvim üzerinde taşıyın. İsterseniz kanban bölümünde planlayın.

Takvim

  • Akiflow, Google takvim ile entegre oluyor. Ve Akiflow’un takvimi üzerinde görev ekleyebiliyorsunuz. Görevler Google takvimde gözüküyor. İki taraflı görünüm çok iyi. 

  • Takvim üzerinde rutinler oluşturabiliyorsunuz. 

  • Görevleri takvime sürükleyip, görevleri yine rutin hale getirebiliyorsunuz.

  • Takvim üzerinde yer alan görevlere tık işareti koyabiliyorsunuz. Bu ciddi bir tatminlik duygusu veriyor. Hayat aynı zamanda psikoloji:) 

Enregresyon

  • Akiflow, artık temel olarak birçok uygulama ile entegre oluyor. Todoist, Notion vs.

  • Son güncelleme ile birlikte IFF ile birlikte diğer uygulamalar üzerinden de artık bağlantı oluşturabiliyorsunuz. 

Kısayol tuşları

  • Birçok görev yönetim uygulaması 2022 yılında kısayol tuşlarına daha fazla önem vermeye başladı. 

  • Bu konuda geride kalan uygulamalar gerçek anlamda puan kaybediyor.

  • Kısayol tuşu zaman demek. Zaman demek. Zaman kaybettiren uygulamalar geriye düşecek. Yaşadığımız çağ odaklanmayı iyi yönetenlerin kazanacağı bir çağ.

  • Odaklanmanın merkezi ise iyi bir zaman yönetimi gerektiriyor. Zamanı değerli kılan her özellik o uygulamaya puan kazandıracak.

  • Akiflow’da bu konuda yeterince fırsat veriyor.

    Not: Birçok uygulama henüz zamanın öneminin farkında değil. Birçok özelliği kurgularken zamanı ikinci plana atan çok fazla uygulama var. Ve bunlar zamanla piyasadan yok olacaklar. Evernote bu tehlikeyi görüp birkaç hamle yaptı. Ama hala riskten kurtulduklarını düşünmüyor. Ciddi eksikleri var.

EKSİLERİ

  • Uygulamanın eksileri yok mu? Tabi ki her uygulamada olduğu gibi Akiflow’unda var. 

  • Ama Akiflow eksikleri kapatmak için ciddi bir çalışma yapıyor. 

  • Şu an için en büyük eksiği cep uygulaması diyebilirim. Henüz beta aşamasında. Herkes test edebilir. Bu konuda kısa süre içerisinde tam performansa geçeceklerini düşünüyorum. Malum, günümüzün 3-5 saati ortalama cep telefonu ile geçiyor. Uygulamanın verimliliği düşük olduğu zaman, daha iyi bir seçenek çıktığında insanlar hemen terk edebiliyor.

  • Ne yazık ki tüketim toplumu çok vefasız.

  • Görevlere fotoğraf ve PDF ekleme özelliği henüz aktif değil. Sanırım yakında zamanda çözeceklerdir.

  • Bir diğer eksiği sade görünüm diyebilirim.

  • Sanırım Things3 uygulamasından gelen bir alışkanlık:) 

  • Sade görünüme ihtiyaç duyabiliyoruz. 

  • Günlük görünümde görevlerin altlarında yeralan cümleler gözükmeyebilir. Seçenek olarak tercih edilmesi iyi olurdu. Daha sade bir görünüm olacaktır. 

  • Ayrıca, günlük görevler kategorilere ayrılabilir. Arada boşluklar olabilir. Bu konuda Amplenote’nin izlediği strateji faydalı olabilir. Sade bir görüntü. (Amplenote’n diğer görünümü çok kötü. Tıpkı Evernote gibi. Ayrı bir konu)

  • Ve gerektiğinden fazla pahalı. Fiyat konusunda birkaç kez yazıştık ama pek inecek gibi gözükmüyorlar. (Abone olmak isterseniz abone olmadan önce indirim konusunda bir mail atmanızı tavsiye ederim. Denediğim yüzlerce uygulamayı kullanmadan önce çoğu zaman gönderdiğim maillere indirim konusunda çoğu kez geri dönüş aldım. Misal, Miro şirketi sağolsun bir yıllık ücretsiz kullanım fırsatı dahi verdi.)

Son olarak şunu ifade etmek istiyorum. 

Verimlilik uygulamalarını inşa edenler, belki nasıl bir hizmet sunduklarını fark etmeyebilirler. Mesele sadece bir kod yazmak ve para kazanmak gibi gözükebilir.

Ama meselenin özü öyle değil. 

Uygulamaları kullanan insanlar bu uygulamalar ile hayatlarını değiştirebiliyor.

Yıllar önce benim hayatıma bu uygulamalar girdikten sonra hayatım çok değişti. (Süreç ilk olarak Evernote, Onenote, Google task, Microsoft To-Do vs. ile başlamıştı… ) Ve eğitim verdiğimiz insanların hayatlarında da değişiklikler oldu.

Yazılımcılar insanlığı daha faydalı bir hale getirebilirler. 

Bu işi yapan insanlar bir süre sonra sıradan bir iş yapıyor olduklarını düşünebilirler. 

Zannediyorum Evernote, Onenote, Excel, Word, Google Keep, Tasks vs. Gibi piyasanın ilk uygulamaları bu tıkanmışlığı yaşadılar ve koltuğu Notion’a bıraktılar. (Bu arada Microsoft Loop’un da önizlemesine baktım. Notion’u tahttan indirmesi çok zor. Ve alttan Craft’ta geliyor.)

Kısacası, başta Akiflow gibi uygulamalar olmak üzere, oyun değiştirici her güncelleme ve yenilik insanlığın pozitif anlamda ilerlemesine aracı olabilir. Umarım bu fırsatı değerlendirebilirler.


Önceki
Önceki

Acil yapılması gereken 3 stratejik yaşam şekli

Sonraki
Sonraki

Düzenin piyonu mu olacaklar, birer hakikat kahramanı mı?