Kişi finansal özgürlüğe nasıl ulaşır?
‘‘1400'lerin başlarında, kitaplarda bulunan bilgileri kopyalamak yıllar alan bir işti.
Sonuç olarak, bir kitaba sahip olmak aşırı derecede pahalıydı - yalnızca zenginlerin karşılayabileceği bir lükstü.
Tarihçiler bize 14. yüzyılda elle kopyalanmış bir kitabın büyük bir ev kadar pahalıya mal olabileceğini söylüyordu. Doğal olarak, el yazması yazarların sayısı azdı, mesleğe çok iyi ücretler verildi.
Birçok kişi bu yüksek ücretli işlerin peşinden koşarken, Johannes Gutenberg adlı bir Alman da benzer bir hedefe sahipti. O, farklı bir şekilde bu hedefe ulaşmak istedi. Birden fazla kitabı ayni anda yazma hedefindeydi.
Gutenberg, 1440 yılları civarında Fransa'nın Strasbourg kentinde fikrini denemeye başladı. Yaklaşık on yıl sonra, Almanya'ya döndüğünde, çalışmaya hazır bir matbaa makinesi vardı: Gutenberg matbaası.
Gutenberg'in varlığını inşa etmesi yıllar alsa da, o zamanlar mucizevi bir başarı olarak kabul edilen Mukaddes Kitabın 200 kopyasını üç yıl içinde yeniden üretebildi.
Şimdi, soruyu yanitlayalım. İnsan nasıl servet yaratır?
Tabiki de değer yaratarak, servete sahip olunur.
Gutenberg, el yazması endüstrisini 15. yüzyılda otomatik bir hale dönüştürdü. Ne kadar çok kitap kopyalanırsa, kitapların fiyatı ucuzladı. Klasik iktisat teorisi sayısı fazlalaşan malın fiyatı azalır.
Bugün, dünyadaki hemen hemen her endüstri, dünya çapında devrim yaratmakta. Milyonlarca işin, emeğin değeri devalüe ediliyor. İnsanın, makinelere galip gelmesi pek mümkün değil. Çağ değişiyor. Şuan dünya yapay zekayı her alana entegre etmeye çalışıyor.
Özgürlük yaratmak için ya kendi varlıklarımızı inşa etmeliyiz ya da bize değer katan, değer sağlayan varlıklara yatırım yapmalıyız.
Varlık, akıllı telefon uygulaması veya küçük bir mağaza gibi herhangi bir şey olabilir. Bugün, güçlü bir sosyal medya takibi veya popüler bir blog bile değerli bir varlık olabilir.
Finansal özgürlüğe çalışarak değil, inşa ederek ulaşırsınız. Yüksek maaşlar almak sizi finansal özgürlüğe ulaştıramaz. Yapmanız gereken varlıklar inşa etmek.
Varlıktan kastım: bir niş websitesi olabilir. Bir topluluğa sahip olmak olabilir. Geniş network ağına sahip olmak olabilir. Hatta bilgi ağacınız bile olabilir.’’ (Arda Sahin)